| LuciYTB a întrebat:

Cu ce limbaj de programare trebuie să încep pentru a crea jocuri,din următoarele. Html5, Java,c,c++,c#,Python sau pascal. Vreau unul mai simplu să îmi recomandați voi. P.s ăți putea spune ca o să fiu paralel cu realitatea dacă va spun ca am 13 ani și știu html de 4 luni deja la perfect. Am studiat 2 luni. Sunt dispus să învăț și altul intensiv. Nu îmi pasă de cei care mă descurazeaza. Citesc și romane dacă e nevoie. Dau funda.

Răspuns Câştigător
| cristimihailov a răspuns:

Salut,

Nu vreau sa te descurajez, ci doar sa iti prezint lucrurile intr-un mod poate mai diferit, avand tangente cu domeniul.

Intai de toate... ceea ce consideri tu ca stii foarte bine, si anume HTML, de 4 luni, este o amagire. HTML este doar un mod de a prezenta informatia pe browser. Si nimic mai mult. Faptul ca stii sa scrii div si input nu inseamna ca stii html. Nu te mai intreb ce fel de html stii... 4... 5? Ca se complica lucrurile. Baniesc (sau sper ca ai auzit macar de CSS... nici de ala nu te intreb care varianta o stii... 1...2...3... ca sunt mai multe tipuri. Iar oricat html ai stii... din pacate nu poti sa faci nimic fara javascript. Iar de cativa ani buni fara jQuery si poate knockout sau angular sau backbone sau un alt mic framework de javascript. Iar asta din pacate e doar pe client. Ca pe server, mai este si acolo o luuunga discutie.

Asta ar fi pe foarte pe scurt din punct de vedere tehnic... ceea ce stii tu.

Acum, ca idee: nimeni in ziua de azi nu mai scrie un joc de la cap la coada. Din simplul motiv ca jocurile au ajuns la un nivel atat de complex incat e practic imposibil ca o singura persoana sa scrie un joc: trebuie sa stii sa programezi, trebuie sa stii sa desenezi, trebuie sa fii regizor pentru a face povestea din spate, trebuie sa fii tester pentru a testa jocul, trebuie sa fii arhitect pentru a intelege arhitectura... si la final mai trebuie sa il si vinzi... pur si simplu nu poti sa faci asa ceva.

Pentru ca te adresezi unei nevoi si cam atat. Este adevarat ca au existat si cateva exceptii: tetris.

Acum. la jocuri ma refeream pentru calculator.

Insa odata cu mobilele se redeschide ideea in care ai putea sa scrii un joc pe android/iphone/windows phone/tienzen etc. Aici este locul in care ai mai putea scrie un joc de unul singur. E adevarat... chiar trebuie sa te chinui... dar inca se poate.

Problema mare insa pe device-uri mobile este insa ca e cam haiducie... pur si simplu fiecare si-a dezvoltat sau incearca sa isi dezvolte un sistem propriu de operare pentru a concura cu androidul (cyanogen si altele) care sunt folosite de companiile chinezesti si produc deviceuri destul de puternice la preturi mici... ceea ce ii scoate pe cei mari din joc, precum Samsung, LG, etc).

Astfel, Apple care are un ecosistem propriu al lui a inceput sa fie copiat de Microsoft cu seria lumia si inca cateva de la LG, si inca vreo doi, acum se baga tare si Samsung sa isi creeze propriul ecosistem (a achizitionat un sistem numit tienzen). Apare si mozilla cu un sistem numit firefox os pentru mobile, toti incearca sa fuga de android, dupa cum iti ziceam pentru ca acesta este dat si la companiile chineze. In plus androidul e gratis in reclama, dar in realitate nu e chiar gratis. Sunt ceva costuri si cu licentele pe fiecare mobil, dar pentru tine ca utilizator final sunt costuri ascunse in pretul final al telefonului).

Sfatul meu este ca daca tot vrei sa inveti, decide-te intai ce vrei sa faci. Eu te-as sfatui sa incerci sa faci aplicatii chiar necesare. Sa inveti cum se programeaza, sa treci prin ciclul vietii unei aplicatii. As lua de exemplu site-ul asta si as incerca sa il copiez, sa fac unul la fel. Poti sa faci orice. Dar daca tot investestk energie in asta, atunci macar fa-o sa merite, sa vina si in ban dupa.

Sunt doua mari lumi in care poti sa intrii usor: lumea linux/php/java si lumea Microsoft/c#. Trebuie sa alegi. Ambele au foarte multa documentatie de citit.

Python, C++ si C sunt cam moarte. Au ramas legenda. E ca si cum inveti la scoala latina. Cu adevarat niciodata nu o folosesti.

Pascal... fugi. Ala deja pute. Nu are viitor. De nici o forma. E mort si nu il mai invie nimeni.

Deci:

1. Alegeti lumea. Cu sau fara Microsoft.

2. Gaseste o aplicatie care sa faca ceva (orice) dar nu joc.

3. Apuca-te si fa-o.

1 răspuns:
| AdrianPanaintescu a răspuns:

Ai nevoie de un Engine. Daca alegi Unity Java si C#