| HopelessAgain a întrebat:

Ma poate lamuri si pe mine cineva, va rog? Ca ofiter in armata, care este criteriul mediu de avansare in grad? Cat timp/ce trebuie sa fac ca de la sublocotent sa avansez la Maior? (Da, stiu ca avansezi din grad in grad si nu ajungi se la Sublocotent la Maior intr-o noapte)

3 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

Criteriul vechimii apoi criteriul funcţiei ocupate şi în fine criteriul subiectiv numit ochiul şefului - cred că ştii la ce mă refer. Poţi ajunge în 10 ani sau niciodată

| minrest a răspuns:

Sublocotenent ieseai din armata daca erai TR-ist, acum nu stiu daca se mai da gradul asta, cel mai mic grad de ofiter. Locotenent, capitan sunt grade ale ofiterilor inferiori, iar maiorul e ofiter superior; asa ca de la sublocotenent la maior nu ajungi niciodata prin avansare. Da, daca mori in misiune poti sa primesti gradul post-mortem. DAR. Sa zicem ca esti locotenent, si vrei sa fi maior. Te prezinti la raport, la comandantul unitatii, si raportezi ca vrei sa faci Academia Militara. El poate sa iti ordone, sau nu sa dai examen la Academie; avizul lui este esential. Faci Academia, fain-frumos, si iesi ofiter superior. Dupa care iesi la raport: ''Raportez ca am executat ordinul dumneavoastra de a obtine licenta la Academia Militara, toate actele sunt depuse la Personal.''

| CodrutElian1990 a răspuns:

Avansarea se face la o perioada diferita de la grad la grad: stagiul minim in grad este prevazut de Legea 80/1995 la art.94. Pentru fapte deosebite poti fi avansat inainte de termen, dar nu mai repede de jumatate stagiului obligatoriu.
Inaintarea in grad cere anumite conditii: sa fii numit pe fuctie corespunzatoare gradului urmator si sa ai calificative bune si foarte bune.
Cu cat gradul functiei (fiecare functie este corespunzatoare unui grad: ex. functie de capitan, functie de maior etc.) este mai mare, cu atat functiile sunt mai putine.