| anonimusszkkkhhf a întrebat:

Stiu ca poate e o intrebare stupida, dar ce facultati ati recomanda?
Anul trecut am terminat liceul, nu m-am inscris la facultate deoarece eram foarte nehotarata, plus ca situatia financiara nu prea imi permitea. Au existat destul de multe impedimente oricum.
Asa ca anul acesta vreau sa ma inscriu la una, initial am vrut la stoma, dar cum am spus financiar lasa de dorit, asa ca m-am orientat spre tehnica dentara, dar multa lume care a terminat aceasta facultate nu se vede ca sunt prea fericiti si multi spun ca daca as vrea sa dau aici ar fi mai bine sa ma reorientez deoarece nu merita.
Mai ales financiar pe viitor, dar si prin faptul ca e un domeniu "murdar" fiind foarte mult praf.

In liceul mi-a placut mult istoria si geografia cand am invatat pentru bac, totusi m-am gandit la facultatea de istorie, dar singurul job stabil ar fi acela de profesor.
M-am gandit si la realtii internationale sau comunicare si relatii publice, dar nici aici nu exista stabilitate.
Dar si alte facultati care nu au de a face cu partea asta umanista, cum ar fi cibernetica economica, dar nu stiu cat as putea tine eu pasul cu matematica de acolo.
Accept orice raspuns care m ar putea ajuta va rog!

18 răspunsuri:
| gabicoo a răspuns:

Școala de dansuri și bune maniere Rahova.winking

| doctorandus a răspuns:

A termina o facultate (indiferent care) nu-ti asigura slujba.

| Aleczy a răspuns:

Nu trebuie să cauți doar o facultate ce îti oferă stabilitate financiară. Du-te unde crezi că vei reuși și ai pasiunea să parcurgi materia si să-ți iei toate examenele. Si Cibernetica Economică este o alegere bună, matematica de care ai nevoie nu este atât de greu de recuperat?

Bula
| Bula a răspuns:

Kinoterapie, ingrijire persoane bolnave /varstnice, etc.

| AsgaardSephiroth a răspuns:

Salut. La universitățile din Ro oferta nu este nici stufoasă nici neapărat atrăgătoare. In UK de exemplu foarte multi tineri aleg Criminologie/Criminal Profiler pe lângă multe altele. In Ro daca vrei sa devii paleontolog, e ca și cum ai incerca sa vinzi rachete cu rază scurtă la Lidl. Istoria e superbă, pentru că frumoasă e prea puțin spus. Însă ca istoric nu ai multe variante, eventual faci un proiect/studiu din proprie inițiativă să lași ceva in urma. Majoritatea merg pe o cariera didactică care este frumoasa de asemenea. Exista meserii bănoase, însă dacă nu ai aplomb pentru ele nu ajungi nicăieri (aș menționa avocat/notar). Medic nu e teribil. Bănuți ar fi, dar nu câți ai merita. Ore de munca interminabile, garzi și stress. Când eram mic voiam sa devin astronaut. Apoi cu fiecare an în care creșteam îmi dădeam seama tot mai mult că nu voi reuși...pentru că noi nu aveam nimic în Ro, nici program spațial nici industrie aerospațială doar un simulacru de industrie aero, dar am rămas pasionat de astronomie și visam sa ajung astronom cum vedeam în filme. Ani mai târziu îmi petr ce-am nopțile cu directorul observatorului astronomic din Timișoara, regretatul Farkas și ca o paranteza valabilă și în ziua de azi, omul era neremunerat. Lucra pe gratis, singurul salar era de la liceul unde era profesor de matematică. Asta in anii 2000+, într-un observator astronomic total neîncălzit, uitat de autoritățile locale și centrale. Sa nu crezi că acum s-au schimbat ceva. Doar covorul, gunoiul este in continuare sub preș. Dacă dorești să rămâi acasă, in RO, caută ceva care îți aduce satisfacție și ceva bănuți. Caută un echilibru in asta. In afara, evident ai mult mai multe oportunități și variante, cât și o remunerație pe măsură. Îți doresc mult mult succes. Sa auzim de bine.

| anonimusszkkkhhf explică (pentru AsgaardSephiroth):

Multumesc pentru raspuns si in acelasi timp pentru sfat. mai demult chiar ma gandeam la meseria de criminolog, doar ca aici in Romania din cate am inteles e destul de greu de gasit un job, si persoanele care fac asta nu se identifica neaparat ca "criminologi".
sa plec din tara nu prea este o varianta, întrucât fianciar parintii mei nu o duc prea bine, nu pot sa ii pun la cheltuieli,
as incerca si eu sa lucrez daca as pleca din ro, dar sincer nici nu as vrea sa mi las apropiatii, pentru ca cred ca m ar lovi un val imens de singuratate chiar daca imi imaginez ca as castiga mult mai multi bani decat aici.
ramane de vazut, chiar e o perioada in care ma simt pierduta si sper sa treaca repede. in acelasi timp nu inteleg oamenii care judeca lucrul acesta, dar probabil fac asta pentru ca n au fost niciodata in situatia mea.

| anonimusszkkkhhf explică:

Da, probabil in anumite domenii poate ar fi de folos niste "pile" dar nu totul se rezuma la asta, poti sa pleci de jos si sa incerci pana reusesti.
si pot sa zic ca, din pacate, nu am aceste pile, majoritatea rudelor mele sunt din alte orase, asadar nu ma pot ajuta.
si din pacate nu sunt "genial intr-un domeniu" as fi putut sa fiu, dar parintii mei nu si au permis sa ma tina pe drumul acesta pentru ca trebuiau investiti niste banuti pe care nu ii aveau la momentul respectiv, asadar ar trebui sa ma reorientez

| anonimusszkkkhhf explică:

Hahaha, ai mare dreptate, unii doar stau pe site ul acesta doar ca sa piarda vremea si sa dea raspunsuri fara rost, nu inteleg de ce se mai obosesc sa scrie pana la urma, dar cred ca unora doar le place sa isi foloseasca timpul lor personal pentru a lua pe altii la misto.
iar eu m-am obosit sa pun aceasta intrebare in speranta ca voi da de oameni intelegatori care sa ma ajute cu sfaturi, nu apelam la TPU daca chiar aveam pe cine sa intreb

| Xena20 a răspuns:

Nu poate să îți recomande nimeni o facultate așa la întâmplare daca nu spui ce îți place, ce te pasionează. Facultatea nu are nicio legătură cu câți bani o să câștigi și cum ii spune și numele e facultativa, poți să faci una sau nu, dar nu e obligatorie. Pana sa alegi o facultate gândește -te bine ce îți place, ce te pasionează, ce ți-ar plăcea cel mai mult sa faci si in funcție de asta alegi. Daca nu știi sigur cel mai bine ar fi sa lucrezi ceva, orice, și te hotărăști mai încolo daca alegi sa faci și o facultate și care.

| Xena20 a răspuns:

Mergi pe istorie sau geografie daca ți-au plăcut mult și daca simți că chiar te ajuta și îți plac.

| FoundYouLover a răspuns:

Încearcă la un consilier psihologic, poate te ajuta.

| doctorandus a răspuns (pentru doctorandus):

Facultatea de medicina: daca nu te spetesti muncind la rezidentiat, nu-ti asigura slujba.

Inginerie software: angajatorii nu prea mai cauta ingineri software.

| anonimusszkkkhhf explică (pentru doctorandus):

Da, exact.
pentru a deveni doctor, ar trebui sa urmezi facultatea de medicina, dar daca terimini si nu iti gasesti loc de munca, aici nu mai e vina facultatii
sunt deja foarte multe persoane care intra in fiecare an, majoritatea isi dau seama ca nu e pentru ei si se lasa
nu spun ca e ceva rau ca mii de absolventi termina in fiecare an, dar majoritatea vor in orase mari, iar orasele mai mici sunt uitate si nedorite

| anonimusszkkkhhf explică (pentru Xena20):

In liceul mi-a placut mult istoria, dar nu as vrea sa lucrez in învățământ, geografia la fel, dar nu m as vedea sa fiu ghid turistic, profesor sau sa lucrez in institutii gen primarie,
dintotdeauna mi-a placut si ideea de televiziune, pentru redactia de stiri, prezentator, reporter etc.
dar multa lume m-a demoralizat si cu facultatea de jurnalism pentru ca multi zic ca as muri de foame

| anonimusszkkkhhf explică (pentru FoundYouLover):

Chiar m-am gandit la asta, voi incerca, multumesc!

| Xena20 a răspuns (pentru anonimusszkkkhhf):

Atunci încearcă să lucrezi in televiziune. In loc de facultatea de jurnalism mai bine fa niste cursuri de genul asta https://antena-academy.ro/cursuri/ te vor ajuta mult mai mult pentru că intri in contact cu oameni din televiziune acolo si ai o șansă sa te remarci.

| Xena20 a răspuns (pentru anonimusszkkkhhf):

Și nu mai pune botul la tâmpeniile alea că vai mori de foame daca faci facultatea de jurnalism sau daca nu faci nicio facultate bla bla bla. Nu are nicio legătură. Mori de foame daca nu stii să te orientezi și să te descurci indiferent ce facultate faci sau nu faci, nu are nicio legătură.

| anonimusszkkkhhf explică (pentru Xena20):

Multumesc pentru sfat! voi incerca