| LisaJulie a întrebat:

Studii superioare sau experiența? Ce a întreabat un angajator prima data la un interviu( in experienta voastra )?

17 răspunsuri:
| FreddieM a răspuns:

Experiența bate studiile daca nu sunt cerute ca și condiție de angajare.
Nu am fost întrebat pentru că am ales un job care nu necesita studii superioare.
Cheers

| Yurisa a răspuns:

Experiență, clar.
Am studii superioare (4 ani de facultate btw) și muncesc o tâmpenie la negru pentru că asta am găsit. Fără experiență și relații nu te ia nimeni

| Frank51 a răspuns:

Ambele sunt importante și depind una de cealaltă. Degeaba ai experiență și angajatorul cere studii superioare ca să te încadreze într-o anumită funcție, și degeaba ai studii superioare dar nu ai experiență și nu ești pregătit pentru rolul respectiv.

Am avut întrebări legate de ambele aspecte la interviuri.

| LisaJulie explică (pentru FreddieM):

De curiozitate ce lucrezi?

| GabiDumitrescu a răspuns:

In calitate de angajator aici... Ma intereseaza 1000% experienta. Ca idee, am cautat acum citiva ani sa angajez pe cineva. O gramada de studii superioare degeaba, inclusiv oameni care lucrau in corporatii cu strainatatea, si am angajat intr-un final o tipa cu facultatea neterminata, absolventa de colegiu tehnic, pe baza experientei si a faptului ca a fost singura care a trecut proba practica (era vb de traducere engleza-germana).

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Yurisa):

Ce facultate, ISE/FEAA? Sau alta vrajeala inutila?

| Yurisa a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Drept

| Yurisa a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Oricum dreptul se încadrează la vrăjeală inutilă laughing)))

suntserios
| suntserios a răspuns:

Ca participant la procesul de angajare in firma in care lucrez... studiile le discutam mereu la final de interviu, prima data experienta.

| siriusblack98 a răspuns:

Experienta in toate cazurile. Am lucrat prin mai multe multinationale, nici cand am lucrat ca manager si ulterior contabil nu m-au intrebat de studii superioare, ii interesau strict experienta si programele de lucru pe care le cunosc + suita Microsoft.

| FreddieM a răspuns (pentru Frank51):

Răspuns scontat. Normal că nu poți să aplici, oricâtă experiența ai avea, pe un job care necesita sa ai studii superioare. Ideea se concentrează pe un job relevant unde e nevoie de maxima experiența fara că angajatorul să piardă timpul.
Cheers

| Frank51 a răspuns (pentru FreddieM):

Nu chiar. Inițiatorul a întrebat despre ambele aspecte, deci sunt dezbătute ambele. Nu a specificat că ideea se concentrează în jurul unui job care necesită doar experiență.

Există joburi care necesită doar experiență, joburi care necesită facultate, și joburi la care trebuie să le ai pe ambele.

Care e scopul comentariului tău? Poate nu am înțeles la ce te referi.

| Cipi1212 a răspuns:

Sunt anumite anunțuri de angajare unde nu se cere experiență dar după încheierea interviului îți zice că te sună dar nu te mai sună.

| Kiran a răspuns:

La inceputul vietii de adult mi s-a cerut experienta fiind posturi de munca in retail, dar cu timpul cand am trecut de etapa de incepator si am dezvoltat noi abilitati si am dorit alt job, mi s-a cerut atat experienta cat si studii.

Generalizand dupa experientele mele, cand ai 18-25 de ani si aplici pentru locuri de munca in entry-level (nu ca sef sau manager, ci ca simplu lucrator) te vor accepta companiile mari dar vor juca o tombola angajand mai multe persoane pe 1 post, urmand ca in 1-2 luni sa decida la sedinte cine va ramane si cui i se va propune revizuirea contractului de munca.
Dupa 25 de ani se cere obligatoriu experienta si daca optezi pentru o functie inalta ti se cer studii, insa poti promova uneori la functie de sef / manager / ajutor de ** si fara studii superioare.

| 1onur997 a răspuns:

Ma întrebat pe unde am mai muncit, i-am zis Adevărul, am muncit ca ospătar, am muncit pe plajă băiatul cu salteaua eram și mai serveam la mese adunam mizeriile altor care făceau pe nisip eu le strângeam cu mâinile goale, am muncit în construcții zidar, demolator, montator de schelă în străinătate și în România în țara mea natală, am muncit în 2 abatore! Una de cereale! și una de tranșat Carne de miel oaie porc, am muncit la descărcat tiruri, cu mâinile goale, iar acum muncesc actual de aproape 1 an se va face! La un restaurant din Germania, turcesc sunt pițar sunt la casă de marcat și peste tot unde este nevoie de om și îmi convine. Am uita să zic că am muncit și ca montator de parcuri acvatice în București cu o echipă din Constanța unde ne-au cazat la hotel, 2 săptămâni de zile! Montam și parcuri de joacă locuri de joacă!

Nu mau întrebat de nicio școală sau de studii.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Yurisa):

Daca ai facut dreptul fara sa ai notari/avocati in familie, cam da. Desi ai putea sa te specializezi pe spete mai putin uzuale, gen copyright/chestii digitale si sa profesezi macar pe zona de consultanta.

| Mosotti a răspuns:

Conteaza ambele, cand depui CV cei cu studii superioare pe domeniu au prioritate, dupa aia conteaza experienta, deci daca nu ai studii e posibil sa nu fi chemat si sa nici nu mai afle ce experienta ai.

Se considera din start ca daca ai studii pe domeniu oricum ar trebui sa stii mai multe ca unul care nu are. Ca nu e chiar asa mereu e alta, dar multi asa considera.

De ex e mai rau in Germania cu asta, aia au fixatie pe studii. De ex nu conteaza ca te pricepi brici la calculatoare, nici nu te testeaza, trebuie sa ai profesionala de 3 ani de calculatoare.
Mai rau este ca daca nu ai bacul nici nu ai voie sa faci scoala chiar daca ai invata repede si bine tot. Poate nu ai inclinatie catre matematica si fizica seaca care nu au treaba cu calculatoarele, au treaba doar in programarea industriala, in rest nu.

Nici la service calculatoare, la retele, nici la programarea economica nu ai nevoie de matematica aia complexa si inutila.
Dar asta e.

Mai tampita chestie, si daca ai scoala de calculatoare de multe ori iti dau un test din ala abstract de inteligenta de te zapaceste de cap, nici atunci nu te prea testeaza uneori.
La noi e mult mai bine, poti fi angajat pe experienta concret, dai teste si daca le iei, gata.

Nu stiu cum e in america.