| Alesax a întrebat:

Am un tractor u550 și aș vrea să știu cum reglez plugul, am un plug cu 2 trupițe și eu l-am reglat cat de cat dar nu intra prima trupiță în pământ, mai exact merge pe șanț care ar fi cauza?

4 răspunsuri:
| relian a răspuns:

Se fac o serie se reglaje si apoi incerci, mai reglezi, pana obtii ce doresti.

1- reglezi plugul sa fie orizontal lateral, adica de la un tirat lateral la celalalt, ca plugul cand il lasi pe sol sa stea drept, cand te uiti din spate la fata plugului, acesta sa faca un unghi drept cu solul.Te uiti la partea din stinga a plugului, nu unde sunt trupitele, o sa vezi ca el sta drept vertical, dar asta doar daca pui sub roata o scindura de adincimea araturii. Daca lasi jos fara, o sa stea aplecat spre stinga. Ambi tiranti laterali trebuie sa fie la fel de lungi ca sa tina plugul partea din fata de la un tirant la altul orizontala.

2- reglezi plugul longitudinal, sa fie orizontal dea lungul lui din tirantul central, ca ambele trupite sa patrunda in pamint odata. Daca partea din fata sta deasupra si doar trupita din spate intra, atunci tirantul central este prea lung, trebuie sal mai scurtezi. Tu cand cobori plugul cu tractorul stind pe loc, daca pui sub trupite o cindura, ambele trupite trebuie sa atinga acea scindura in acelasi timp si sa stea cu lamele in pozitia corecta.

3-adincimea de arat se face de la roata plugului, ridici roata ari mai adinc, lasi ari mai putin adinc.

De asemenea se fac reglaje si la trupite, sa stea sub un anume unghi, dar aia se face o singura data, banui ca acolo na umblat nimeni.

Deci cauza la tine este tirantul central, este prea lung, daca lasi plugul jos sta pe coada plugului sa-i zic asa, sta dopar pe trupita din spate, de aia intra doar aia in sol.

Cind lasi plugul jos, cum am spus ambele trupite trebuie sa stea pe sol. Lungind sau scurtind tirantul centrat tu ridici de coada plugului sau lasi de fata lui, reglezi astfel incat atunci cand cobori sa stea ambele trupite pe sol.

Maneta hidraulica muti pe flotant.Cred ca stii cum trebuie sa fie tinuta maneta hidraulica.

Cindva am stitut cum se regleaza un plug dupa carte, dar daca nu am practicat, am uitat, Insa am carti acasa, dar acasa in RO nu aici la mine, carti de masini agricole unde explica la toate masinile pas cu pas cum se regleaza, ce se regleaza, pentru ce sunt facute etc.

| Alesax explică (pentru relian):

Nu e din tirantul central că am încercat așa dar tot nu a intrat, problema este că ea merge pe șanț (prima trupiță)

| relian a răspuns (pentru Alesax):

Am inteles.Atunci este din jurubul ala ce reglezi latimea brazdei.Stii despre ce surub vorbesc? Este acolo in fata plugului intre unde se prinde tirantii laterali, ceva mai jos, este un surub cu cap patrat sau ceva genul asta, de la ala reglezi latimea brazdei, adica cit sa fie unghiul.La tine probabil e dus de tot spre santul ce spui si nu are ce lua in ce intra.
Alt reglaj ar mai fi la trupita dar alea regleza cit sa rastroparne brazda, nu mai imi amintesc alte reglaje.

Deci trupita se lasa, dar ca nu ia brazda, cu intra in pamint ca este inclinata spre sant in loc sa fie spre pamintul nearat. Incearca de la acel surub vezi daca trupitele is schimba directia, virful lamei sa se duca spre pamintul nearat.

| Alesax explică (pentru relian):

Mulțumesc mult