Se poate face si cu var la sac si cu var pasta (var stins dupa metoda traditionala). Retete gasesti pe net, dar cel mai simplu pentru amatori este sa cumpere mortar la sac, gata preparat, la care se adauga doar apa.
Daca totusi prepara mortarul acasa, sa foloseasca cat mai putin ciment. Cimentul ofera intr-adevar duritate tencuielii, insa atunci cand vrei sa bati un cui, in loc sa ai o gaura vei obtine "supliment" si un mic crater.
Componentii mortarelor au un rol diferit si influenteaza prin natura, calitatea si cantitatea lor proprietatile mortarelor, le determina domeniile de utilizare si astfel trebuie sa satisfaca anumite conditii.Componentii principali ai mortarelor sunt :liantii, apa si agregatele.
Liantul poate fi varul sau cimentul.El determina lucrabilitatea mortarului proaspat si confera liantului intarit proprietati mecanice.
Apa de amestecare asigura hidratarea liantului si confera lucrabilitatea mortarului proaspat.Apa nu trebuie sa contina substante organice nocive.
Nisipul cu rol de umplutura, contribuie la reducerea contractiei la uscare a liantului intarit.Nisipul preferabil este cel cuartos.El trebuie sa aiba o anumita granulozitate si sa corespunda la anumite conditii de calitate in ceea ce priveste continutul de argila,substante humice,saruri,mica,carbune etc.
Sculele pentru executarea lucrarilor de tencuieli sunt :
-mahala patrata,lunga pentru luarea morarului din targa de pe care se ia si se arunca cu mistria pe tavan
-mistrie pentru aruncarea mortarului pe tavan sau pe pereti
-fir cu plumb pentru masurarea verticalitatii
-dreptar pentru masurarea verticalitatii si orizontalitatii si nivelarea mortarului
-cuie si sfoara pentru punctarea stalpisorilor
-masina de tencuit pentru aplicarea spritului sau grundului
-drisca(de otel,obisnuita,profilata, dreptar, lunga) pentru finisarea tencuielii
Neata,
Din cate stiu eu de la tata trebuie sa pui si var in mortar(var praf)
Pa![]()
Da am vorbit acum cu tata(care este constructor) si am avut dreptate> trebuie sa adaugi var praf in mortar
PA
Nu contează chiar ce var pui, ci dacă nu pui! dacă nu pui var in mortar, nu mia poti bate un cui in perete, dacă pui, mai bati asa cîte unul, dacă-ți dă voie vecinul!
Da trebuie!
Iti multumesc pentru raspuns!
O SEARA BUNA