| Costica316 a întrebat:

Buna ziua,
Am si eu o intrebare.
Meseriasii mi au turnat o temelie de gard din 2 turnari deoarece diferenta de nivel era foarte mare dupa ce initial am turnat si o talpa. Dupa ce am turnat ultima data am observat o fisura de jur imprejur incluzand si prima temelie turnata.
Exista vreun risc?
Se poate face ceva?

10 răspunsuri:
| lpavel a răspuns:

Risc la ce? sa se darame gardul sau ce risc? Gardurile mai lungi de 8m toate crapa dar asta nu inseamna ca are ceva probleme majore, se va vedea crapatura si gata. Si nu, nu se poate face nimic! Dar pana la urma e un gard...

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Deci n-ai făcut planul cum trebuie, daca a fost o diferență de nivel.

Depinde foarte mult dacă ați respectat rețeta de beton.
Ați pus prea multa apă?
Ați lăsat descoperit și s-a evaporat apa prea repede? Cimentul sau betonul turnat trebuie ținut acoperit, chiar umezit primele 2 zile.
Ați turnat pe ger sau pe caniculă? Diferențele de temperatură trebuie evitate.
Toate astea sunt posibili factori care duc la apariția de crăpături.
https://nouatei.ro/......ot-sa-fac/

Având în vedere că e doar un gard, singurul risc este să nu țină stâlpii ancorați.
Ce mai poți face: poți placa sau pune tencuiala. Asta ar oferi o oarecare protecție împotriva eroziunii, infiltrațiilor etc.

| relian a răspuns:

Era mare, aduceai beton facut deja, era mare, dopar nu era de 10 m. Cind se toarna pe sectiuni, trebuie sa ai fier bagat, altfel no sa se prinda betonul vechi de cel nopu, sau betonul turnau astazi de altul turnat stiu si eu cate zile in urma.

Cind torni beton pe sectiuni si nu pui fier, este ca si cum nu ai turna, mai bine iti vezi de treaba, vor fi 3 sectiuni la ce spui tu.
Asta daca nu ai pus fier cit se pune.

Daca exista risc? Fundatia aia nu cade nicaeri, dar gardu sigur se va apleca, sa va lasa dupa o vreme.

| siriusblack98 a răspuns:

Daca aveati de gand sa turnati pe nivele, trebuiau lasate "mustati" de fier beton in primul nivel de ciment ca sa poata fi legat de al doilea nivel. Exista risc la partea de rezistenta desigur ca dpdv estetic crapatura poate fi acoperita dar stabilitatea la un posibil cutremur nu poate fi asigurata. Ca si solutie sa stii ca nu prea ai ce sa-i mai faci. Intreaba echipa de "meseriasi" care ti-a lucrat ca poate au ei vreo idee.

| Costica316 explică (pentru relian):

Tin sa precizez ca am lasat mustati de beton intre sectiuni.
Betonul a fost turnat cu cifa.
A fost bagata plasa de Buzau in fiecare cofrag.

| Costica316 explică (pentru siriusblack98):

Am lasat mustati intre sectiuni.

| Costica316 explică (pentru LaSteauaCareaRasarit):

Cimentul a fost turnat cu Cifa acum in legatura cu faptul daca a avut prea multa apa nu stiu sa raspund.
Nu sa turnat pe ger sau canicula iar decofratul s-a produs dupa 2 zile de la turnare.

| relian a răspuns (pentru Costica316):

Atunci stai linistit, betonul turnat cum ai spus, chiar daca este turnat pe sectiuni, se leaga sectiunile intre ele, nu exista nici un risc nimic, este ca si cum ai fi turnat o singura data.

Ce trebuie sa retii la betoane, conteaza grosimea fierului bagat. Decit sa bagi fier mult si foarte subtire, e mai bine sa bagi cit mai gros, iar daca bagi si gros si cit trebuie, nu mai crapa nicicum. Betonul crapa atunci cand nu are fier in el, suficient de gros, suficient ca si cantitate, sau nu are deloc.

Betonul are rezistenta mare la compresiune, adica sa apesi pe el, dar mai slaba la intindere, adica daca se inconvoiaie crapa.

De asta se pune fier in el, dar daca pui fier subtire, gandeste ca ala se indoaie usor, comparativ cu fierul mai gros, este logic, ca urmare fierului gros, iti poate garanta ca acel beton nu mai crapa.

Vrei sa nu crape deloc? Bagi fier de la 10 in sus si garantat nu va mai crapa, nici daca sta in aer acel beton, gen balcon sau alte betoane turnate asa.
Conteaza de asemenea si ce beton este, asa sunt betoane care le torni mai mult acolo sa fie.
Eu am turnat un beton la intrarea in curte la un prieten, beton pe care poate trece si un tanc, am pus fier cred ca de 12 sau 14, iar betonul 5500 psi, adica in RO ceva gen B 500 sau B600, sau dupa noile notari C 32/40 sau C 40/50.

Tu la fundatia unui gard, unde nu apesi pe el cu mai nimic, poti pune si beton mai slab, dar fierul sa fie cit mai gros, pentru ca betonul chiar daca nu calci pe el, la o grinda, la o fundatie unde ai beton ca o grinda, el se inconvoaie sub greutatea lui si de asta crapa, nu are cine sa il tina, fierul il tine.

| siriusblack98 a răspuns (pentru Costica316):

Atunci nu ai de ce sa iti faci probleme. Crapatura dintre sectiuni poate fi tencuita peste o plasa de zidarie aplicata si gata.

| Costica316 explică (pentru relian):

Multumesc.