Daca scala de masurare este de tensiune alternativa (Volti A), inseamna ca este tensiune intre acele fire (cat indica aparatul).
Daca scala de masurare este petru rezistenta (Ohmi), atunci inseamna ca ai continuitate pe partea de consum, DAR "masurand" intre faza si nul, aparatul se va arde!
Daca masori spre sarcina (plecarea), atunci:
- intre firele de "faza" si de "nul" masori rezistenta electrica (continua) rezultata a consumatorilor conectati (becuri si alte aparate electrice conectate).
- intre firul de "nul" si de "pamantare" masori rezistenta pamantarii (daca nu sunt legate laolalta)
- intre firele de "faza" si "pamantare" n-ar trebui sa masori rezistenta mai mica de 100 KOhmi (rezistenta izolatiei).
Anomaliile/scurgerile de curent se pot gasi doar daca cablajul din perete se desface pe segmente si asa se fac masuratorile de rezistenta /izolatie.
Cheama un electrician autorizat cu experienta, sa depisteze defectul de izolatie!
In caz contrar, risti sa faci o greseala care poate provoca un incendiu!
Între fază și nul/PE ai 230V, între nul şi PE aproape 0. Dacă vezi altceva, e amestecată instalația.
Ai valori pe ohmetru, ce valori ai?
Daca ai 0-100 ohmi = firele se ating.
Daca ai K sau M ohmi = bun, este in regula firele nu se ating.
Daca nu intelegi, atunci cand masori 2 fire alaturate care nu le vezi ( prin perete, cazul tau) retine asa pe de rost urmatoarea chestie:
-0-100 ohmi = probleme, firele se ating in perete
-1 sau mai multi K sau M ohm = perfect, firele nu se ating.
Cind masori 2 fire separate, aparatul de masura baga prin probele lui un curent slab in cele 1 din cele doua fire separate. Daca acel curent nu trece pe nicaeri dintr-un fir in altul, aparatul afiseaza rezistenta foarte mare, adica izolare mare, curentu nu poate trece prin izoloatia de plastic al celor 2 fire.
Aparatul simte curent in unul din fire, dar iti arata ca nu poate trece curent dintr-un fir in altul.
Intelegi?
Dar cel mai bine lasa cablu acolo, lasa deconectat la un capat, conecteaza la curent un capat, nul-faza-impamintare, apoi masori Voltii la capatele libere.
Daca iti arata :
-220 V pe faza si nul = bun
-220 V pe faza si impamintare= bun
-0 V pe neutru si impamantare = bun
Daca firele sar atinge si ar fi conectate ar face scurt ar sari siguranta in tablou.
Ok, am citit si restul de mesaje, spui ca ai mega ohmi, deci esti perfect, firele sunt foarte bine izolate, nu foarte bine, sunt super bine izolate.
Nu te lua dupa nentu Bula, numai timpenii spune, asa este el se baga si unde nu se pricepe. Aparatul de masura nu se va arde indiferent ce vei masura, poti sa masori si 2 faze si orice, el nu se arde, cand masori exemplu 2 faze intre ele nu-ti va arata ceva clar, poate sa-ti arate citiva Volti, depinde ce masori.
Aparatu astea de masura nu este ca un bec, faci scurt gata se arde, nu se arde deloc indiferent ce ai masura sau in ce fel masori.
Asa ca stai linistit ca e toul in regula, cablul ala este perfect izolat mai ales cand arata Mega ohmi.
Proprietarul a spus ca a mers acea priza. Priza este undeva pe treaba afara. A si plouat în ea. Șuruburile de la contacte la priza erau ruginite si firul negru. Deși neavând protecție a plouat în ea.
In partea cealaltă la doza firele erau cositorite probabil de 10 15 ani. Posibil si contact imperfect. Eu le.am tăiat si am băgat cleme wago. Dar nici nu a sărit siguranță nici nu am avut nici un fel de tensiune în priza. Oricum am tras un alt cablu provizoriu.
9PM întreabă: