Si eu am observat asta cu vremea în România.
Unii zic că e din cauza schimbărilor climatice, alții că a fost mereu așa, doar că acum ne plângem mai mult. Personal, simt că e clar diferit față de acum 10-15 ani.
Cine știe cum o să fie peste câțiva ani… oare o să ajungem să avem ierni fără zăpadă și veri cu furtuni tot mai violente?
Eu mă uit la prognoza meteo pe https://vremeain.ro/ - par destul de exacți.
Nu-i nici o "faza" cu vremea din Romania, fiindca-i schimbatoare pe tot globul, doar nu o modifica cineva doar in Romania.
Ia de citeste despre clima in lume si vei intelege ca sunt modificari semnificative ale climei pe tot globul si care sunt cauzele care au dus la aceste modificari...
Mereu a fost asa, adica in sensul ca clima pamintului se schimba, nu sta mereu aceiasi.
Deci da, ai observat bine, clima s-a schimbat si probabil se va schimba si mai mult, nimeni nu stie exact in ce directie.
Pamintul are miliarde de ani, in tot acest timp pe suprafata lui clima s-a schimbat in moduri care a permis aparitia diferitelor oragnisme.
Multi cred ca Pamintul asa a fost dintodeauna, sau ca asa va ramane mereu, nici pomeneala, doar ca schimbarile se petrec in timp foarte lung.
Pot aparea si schimbari mai bruste dar nu cred ca este cazul acum, iar daca clima s-a schimbat in felul la care observi, probabil este un ciclu, curenti ciclici, pe care noi nu-i stim, care pot schimba la mii de ani.
Cum noi nu avem inregistrari de zeci de mii de ani, nu stim inca exact ce se intampla.
Legat de ce spui tu ca clima in RO era pe vremuri altfel da, asta chiar asa, erau ierni cu zapada cit casa, nu prea erau ierni fara zapada.
Cald a fost si inainte cand erau acele ierni, poate si mai cald ca acum, insa iernile nu mai sunt ceau fost.
Poti afla despre clima si din carti de astea poezii, povestiri, romane etc.
Exemplu citeste poezia lui N Labis, moartea caprioarei, sa vezi ce calduri erau, ce secete erau pe timpul ala.
Probabil schimbarile astea minore, mai sus am spus despre schimbari majore, alea care clatina viata, o da peste cap, deci astea or fi schimbari care au loc la anumite perioade de timp mult mai scurte, de ordinul a zeci de mii de ani, sau se intind pe perioade genul asta.
Ce coteaza este sa ploua, daca iarna nu mai e zapada, sau geruri mari nu este nici o problema, pentru oameni e mai bine, nu mai cheltuie asa multi bani cu caldura.
Vara pui un AC consuma mai putin, mai plantezi un copac stai la umbra, ar cam trebui in Ro educatie de genul asta plantarea masiva de arobori mari, fiecare casa sa aiba cel putin 2-3 arbori, sa se faca parcuri mari, pe toate dealurile unde nu merge agricultura usor, la fel plantat arbori, astia ajuta clima locala sa fie mai buna, sa ploua, sa fie mai racoare, deci ajuta foarte mult, ajuta si flora, insecte, animale au unde sa isi desfasoare viata, cilcul lor natural.
Se taie arbori, dar trebuie sa se faca controlat, tai, pui in loc, tai, iar pui in loc, nu lasi terenul gol, ca ajungi altundeva.
Este destul de complicat sa poti intui clima, scara este prea mare, plus debia acum se stie mai multe legate de ce se intampla dar nu tot.
Oamenii trebuie sa planteze arbori, peste tot pe unde se poate.
Furtunile asa apar, ele vin din zone fara arbori, acolo unde exista vegetatie masiva, arbori paduri, frtunile nu pot sa se sustina sa evolueze, s-a distruga asezari, padurile sunt ca o bariera in calea furtunurilor.
Cum am spus este nevoie de educatie dar cine sa o faca, media si scoala se ocupa cu alte chestii
In cine sta speranta? in privati, in oameni care inteleg si care vor sa faca ceva, sa lasze ceva in urma lor, ca cei care vin dupa sa is aminteasca de ei, sa inteleaga ca fara paduri disparem incet dar sigur.
Nu te mai uita la stiri, asa a fost din totdeauna. Da, adevarat e mai cald decat inainte si iarna nu mai are ''putere'' pentru ca s-a distrus stratul de ozon si s-au decalat anotimpurile.
În creierul tău mic!
Nu a fost mereu asa. Si batranii observa diferenta.
Activitatea umana o da peste cap. Industrializarea peste masura, manipularea norilor ca sa nu bata grindina (dar efectul e fix invers), arderea culturilor care incalzesc zona si... efectul fluturelui dezechilibreaza si alte zone.
anonim_4396 întreabă: