Am studiat mult problema asta, cu un prieten. N-am ajuns la o concluzie clara, dar sunt ceva optiuni:
1. Cabana de lemn, prefabricata sau cum s-ar spune. Necesita teren cu utilitati (asta e mai scump decat cabana), apoi turnata o placa/fundatie de beton, pe care va fi montata cabana. Costa cateva mii de euro, pot fi finisate, sau lasate asa.
2. Camera de camin. In orasele mai mari exista diferite blocuri, mai mult sau mai putin ingrijite, cu camere mici, cat cele studentesti, cu baie inauntru. Daca zona e buna, eu zic ca se poate locui in asa ceva, chiar si cu partenerul de viata. E loc insa doar de o canapea extensibila, si un birou. Masina de spalat mai bine o tii pe hol, si o bagi in fata baii cand speli ![]()
3. Casa batraneasca + teren. Asta e varianta ce am mostenit-o eu, si e un bun inceput. Sunt mai ieftine decat cabanele de la pct 1, insa necesita investitii in timp. La mine in zona, casele sunt stil bucovinean, din lemn (barne si dulapi), fixate pe temelie de piatra, acoperite cu dranita. Primul pas este consolidarea temeliei (am sapat aproape 1m in jurul temeliei, si am turnat o centura de beton care a fixat temelia, si a transformat-o in fundatie), apoi acoperirea cu un material mai modern. Eu am fixat niste rigle direct pe dranita, si am acoperit-o cu tabla; Aproape 1500e a costat tabla+manopera, dar are 72mp si acoperisul inalt.
4. Casa din container. Asta nu mi-a placut deloc, dar mi-a tot povestit colegu' de ele, sunt containere vechi, folosite la transporturile cu vaporul, reconditionate, izolate si finisate. Arata ca naiba, nu-s nici atat de scumpe, sunt inghesuite si trebuie teren+utilitati, ca si la cabana, doar ca nu necesita placa/fundatie, se pot fixa si pe niste cuburi de beton.
5. Rulota la mana a 2-a. Cea mai 'boschetareasca' metoda, dar e ieftina. De la 700e deja se gasesc rulote pentru 2 persoane, gata mobilate. Se pot racorda la energie electrica, se poate improviza si o canalizare, se poate gati in ele. Trebuie insa o bucatica de teren pentru ea, eventual in chirie.
Cortul nu este locuinta
este ceva intermediar
nici cal nici magar
HanszmR întreabă: