Nu a testat nimeni din persoanele in care as avea incredere, insa in incercarea de a ma lamuri singur daca povestile de marketing sunt adevarate, am observat ca magazinele care le vand se incalzesc cu sisteme clasice. Pentru mine acesta este un argument foarte solid.
Eu mi-am luat panou radiant, dintr-un magazin unde se vindeau si plasme termice, si ce m-a convins a fost faptul ca ei se incalzeau acolo cu un asemenea panou, deci am vazut pe viu ce face, iar acasa am fost extrem de multumit anul trecut, la casa de caramida, camera joasa la 2.20 inaltime si dimensiuni de 3x4, izolata termic cu polistiren de 2 cm pe interior (conteaza volumul camerei si izolatia), a facut fata pina pe la -10 grade, iar la frig mai mare, a trebuit sa fac focul in soba, asta ca sa obtin 26 de grade. Eu am fost extrem de multumit, pentru ca e altfel de caldura, incalzeste pina la pardoseala, caci lucrurile se incalzesc sub influenta radiatiilor infrarosii, si oricit as face focul in soba de tare, fara panou, jos tot e frig, si lucrurile sunt reci, deci se simte frigul, chiar de e placut in camera, iar cald e doar linga soba. In plus, curata aerul, e altfel de aer, si dispar mirosurile.
Insa, anul acesta cred ca are probleme, desi se zice ca nu are ce sa se strice la el, ca nu mai da caldura la fel, acum, la 2-3 grade, a trebuit sa fac focul in soba deja. Dar, altfel, sunt multumit, nu consider ca am tras teapa dind peste 2000 de lei pe el.
E OK, raportat la consumul de lemne din soba, mi se pare mult mai ieftin. La 26 de grade cit imi arata termometrul linga usa, deci unde e mai rece (eu sunt sensibil la frig), trebuia sa fac foc serios in soba, si consumul de lemne era considerabil, asa, plata pentru caldura, cu panou, si cu lemne in zilele mai friguroase, imi vine ceva peste trei sferturi din plata consumului de lemne, daca m-as incalzi doar cu lemne. Deci lejer cu 20% mai ieftin. Plus ca nu mai stai cu grija focului, ai mereu cald cit de cit, daca sunt plecat de acasa, cind vin nu e frig oricit de frig ar fi afara (pe ger, fara lemne, am lejer 17 grade), si e si mai curat atunci cind nu fac focul.
Stai linistit, in ce priveste insistenta, de aia suntem aici ca sa cerem si sa oferim informatii, nu?
Pe luna, inainte de a avea panoul, aveam consum de 100 de Ron, iar dupa, ajungem pe ger la 300 de Ron, deci ar fi 200 de ron pentru panou, cind e mai frig, iar cind e nevoie de mai putina caldura (noiembrie, martie, aprilie) e undeva la 150 sau sub. In conditiile in care panoul merge din noiembrie pina in aprilie, deci 6 luni, obtin costul unei masini de lemne, de 1000 de ron, ori, eu nu faceam fata doar cu o masina de lemne pe iarna, aveam nevoie de o masina si jumatate. De aceea, consider ca e mult mai avantajos incalzirea cu panoul. Si, cred ca e demn de luat in seama, eu am temperatura in casa la 26 de grade. Consumul ar fi mai mic daca as avea nevoie de 22 de grade, cit ar fi normal sa ai in casa iarna, cred ca s-ar reduce undeva la 150 de ron pe luna.
Am inteles cum sta treaba. Iti dau dreptate, in combinatie cu soba pe lemne este eficient, atat la consum cat mai ales la confort. Panoul de unul singur insa, daca nu a facut fata la o incapere cu un volum asa mic, cred ca nu e foarte rentabil... Ma gandesc la un apartament cu 3 camere, unde ar fi nevoie de vreo 5-6 astfel de panouri, investitia e comparabila cu o centrala pe gaz, iar eficienta mult mai mica.
La un apartament cu 3 camere, depinde de izolatia facuta, din cite am inteles. Desigur ca e nevoie si de panouri mai mari, si atunci si consumul creste, deci e foarte posibil sa fie adevarat ce zici, sa nu mai fie rentabil. Nu stiu care e situatia, pentru ca nu e cazul la mine, ar trebui intrebat cineva care e in aceasta situatie, sa ne spuna cum e cu consumul.