| Manea_Ana_Maria_1983 a întrebat:

Cati m faianta îmi trebuie in baie? 1, 6 latime si lungime 2.5.inaltime 2.4

11 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Afli inmaltind perimetrul cu inaltimea si scazand usa si alte locuri in care nu pui (8, 2 x 2, 4 = 19, 68 mp). Scazand usa iti va trebui cca 17, 50 mp.

| sasa1sasa1sasa1 a răspuns:

Dar ia in calcul si "cazaturile" de la taiere, acolo unde placa nu e intreaga. Ia ceva in plus.

| relian a răspuns:

4 mp plus o rezerva iti spune aia de la magazin cit.Deci pui doar pe jos nu ai de ce sa pui pe pereti, aia e timpenie.Pe pereti se pune la dus doara si daca ai si cada se pune asa citva cm de la cada in sus doara, restul lasi peretele asa cum ii, dati banii aiurea pe prostii.Mai vad la unia imbraca toti peretii si la bucatrie si la baie cu faianta laughing mori de frig iarna tremuri ca cainele la injectie laughing plus de asta is bani irositi aiurea, nu vad rostu.

| cristi202 a răspuns (pentru relian):

Din cate stiu, ca unul care a pus faianta de multe ori, iti trebuie cu 15% in plus fata de suprafata ce o ai de pus. Asta in conditiile in care per lucrare nu ai voie sa distrugi mai mult de 5-6 placi (scapat din mina, taiere gresita, etc)

| cristi202 a răspuns:

17 mp, plus 15% ce se pierde la taieturi, asta inseamna vreo 20 de mp, si cum cea mai multa faianta e la 1, 44 mp per cutie, iti trebuie 14 cutii de faianta. Daca nu ai cine sa ti-o puna, sunt si eu pe aici happy. Pentru cei de pe TPU, fac unele reduceri. Iar daca am timp suficient, nu lucrez fara graba, o pun in stil artistic, pentru ca imi place sa iasa lucrurile perfect.

| iurii75 a răspuns (pentru cristi202):

" iti trebuie cu 15% in plus" - depinde si de mărimea plăcilor. Ţinând cont că baia e mică ar fi mai rezonabil să aleagă faianţa şi apoi o socoţi la bucată ( mai ales dacă e de mărimi mari) plus câteva ca rezervă.

| cristi202 a răspuns (pentru iurii75):

Nu poti scoate la bucata. Stai tu sa calculezi bucatile taiate? Trebuie sa calculezi la mm distanta dintre muchiile peretilor, sa tii cont si de rosturi, si de imbinarea dintre placile de pe un perete cu celalalt, caci problema nu e la cate placi intregi pui, asta se poate calcula usor, ci la cele pe care le vei taia. Si nu poti pune doar cateva ca rezerva, pentru ca nu stii cate se vor face praf accidental cand lucrezi cu ele (fie sunt ciobite din cutie, fie le ciobesti tu, fie le scapi si se sparg, fie masori gresit si te trezesti ca nu se potriveste. Mai mult, la orice lucrare ramin resturi care nu se potrivesc nicidecum.
Si nu depinde de marimea placilor. Oricum ar fi ele, e chestie de matematica. Doar ca, in cele 15% procente, desigur, iti intra mai putine placi, pentru ca lucrezi cu mai putine placi daca ele sunt mai mari.
Iar daca te gindesti sa scoti la bucata si cele taiate, te trezesti ca ramii cu ceva faianta in plus. Pentru ca la fiecare capat de perete ai ultima coloana de taiat. Sa nu mai vorbim de cum stau lucrurile la usa sau geam, unde trebuie sa ai continuitate, si de regula, pe toate laturile vei taia din fiecare placa. Rar se intampla sa se potriveasca incit sa sfirsesti cu o coloana intreaga.

| iurii75 a răspuns (pentru cristi202):

Nu sunt de acord prietene. happy
Dacă baia e mică şi plăcile mari - e mai bine să le socoţi la bucată ( dacă plăcile sunt mici şi volumul mare - da, nu se merită). O spun din experienţă. Astfel stiu din start ce bucăţi îmi rămîn, dacă pot fi folosite undeva sau le arunc.
"fie le ciobesti tu, fie le scapi si se sparg, fie masori gresit si te trezesti ca nu se potriveste. " - ei, asta deja depinde de unde cresc mâinile laughing
Bine, nu impun, era doar o sugestie că în aşa cazuri e mai rezonabil.

| cristi202 a răspuns (pentru iurii75):

Si cum ramane cu ce stiu meseriasii? Ca atunci cand inveti meseria, la orice curs ti se zice ca ai nevoie de 15% din suprafata de pus. Eu am facut un curs, deci am teoria meseriei, examenul la teorie l-am luat doar ca nu am ajuns sa dau examenul practic, si de aceea nu am meseria de faiantar, plus am lucrat cu meseriasi, dintre care unul din ei o pune perfect. Nu, nu te mint deloc, sta, alege placile, le studiaza, le potriveste, si nu se grabeste, dar la final cand te uiti la ce a facut, cauti greseli infime, si nu gasesti. Am ramas uimit prima oara cand am vazut ce face, diferenta intre cum o pune el si se pune in mod normal e ca si intre o linie trasa cu liniarul si o linie trasa cu mina. Stind in acea incapere, simti ca e totul perfect pus, simti armonia degajata de rosturile care sunt perfect drepte.
Si poate imi zici si tu de unde ai invatat ca e mai bine sa scoti placile la bucata.

| iurii75 a răspuns (pentru cristi202):

Eeeei, îţi scapă un detaliu. am zis - valabil la plăci mari şi volum mic.
O săptămână în urmă mi-am pus 3 pereţi în bucătărie ( o fereastră, deschisul tot faianţă). La m2 + 15% îmi eşea mai mult decît am avut nevoie în realitate + 0.7 m2 rezervă (6 bucăţi). Dar dacă dimensiunile ar fi fost puţin altfel (la acelaş volum) m2+15% era să fie puţin. happy
Am învăţat de la colegi meşteri, dar chestia cu bucata e din observaţii şi experienţă personală.
" unul din ei o pune perfect." - depinde mult şi fe plăci. De exemplu, la o baie în Moscova proprietarul a procurat faianţa 30 x 60 cm( toată bombată în exterior) şi decor 5 x 60 bombat în interior laughing Cum nu te-ai stărui perfect n-o să iasă.
Fii sănătos.

| cristi202 a răspuns (pentru iurii75):

Si totusi, eu am vazut faianta si gresie pusa perfect. Nici mie nu mi-a venit sa cred, dar vedeam cu ochii mei. Bine, si faianta era de calitate, dar si meseriasul. Si fii sigur ca nu o punea la pretul pietei, caci ii lua timp casa scoata ceva perfect.