Vlastarii aia se numesc lastari de fapt si mai exact sint stoloni, asa se numesc ei la capsuni.Ce trebuie sa faci? asta e operatia cea mai grea sau munca mai multa se elimina acesti stoloni.Acestia vor creste lungi se vor culca pe teren si vor prinde radacini proprii, deci vor impinzii tot terenul.Este bine sai lasi atunci cind doresti sa obtii plante noi, dar in cazul recoltei acestia se elimina pentru a lasa loc plantei mama sa se dezvolte normal, altfel apare lupta pentru hrana concurenta si productia scade ca si calitatea.La ora actuala in afara de oamenii in curtea lor, ma refer asa la nivel de ferme nu se mai folosesc soiuri de capsuni ci hibrizi si casuni anuale, adica anual se planteaza altele si nu fac acesti lastari, sint sub forma de tufa.Cel putin asa fac tarile care se ocupa serios si fac productii adevarate.Dar in ambele situatii capsunele se planteaza pe un bilon, pe un digulet sa-i zic asa sa intelegi si pe acest bilon se aseaza o banda de folie inchisa la culoare asta inainte de plantare se vine apoi se taie o cruce se da folia la o parte nitel acolo unde ai taiat si se plateaza.deci se marcheaza locul pe acea folie si asa se porcedeaa. apoi intre rinduri se asterne paie pentru ca capsunile ar trebui sa fie irigate mai des si ar ingreuna recolatra lor care se face la fel de des.ori recolatarea ar deveni o adevarata mocirla.cu alte cuvinte ploua, irigi nu e nici o problema se intra si se recolteaza, se merge pe un starat de paie.Altfel patesti cum tu ai spus fructele stau pe pamint si putrezesc, bine mai sint si fructe care stau asa ceva mai sus dar si alea vor fi de slaba calitate pentru ca atunci cind va ploua sau iriga prin aspersie vor sari stropi cu noroi pe aceste fructe.Deci daca vrei sa faci recolta sa vinzi la piata productii mai mari se obtin la acesti hibrizi anuali.Bine in cazul acestor ferme care pun folie trebuie sa ai sistem de irigare prin picurare ori ceva asemanator, si sistem de irigare prin aspersie pentru ca capsunele au nevoie de o oarecare umezeala in aer.Acum se poate planta si pe teren plat fara acele biloane si se poate mulci cu paie si sub plantele de capsun, dar cel putin banui ca exista mai mari sanse de aparitie de boli insa daca stropesti la timp cred ca e ok.La soiul ce il ai tu singurul avantaj este ca plantezi odata sil tii 4-5 ani pentru ca natural sau vorba vine dar capusna este o planta initial perena.Dar acum normal sint si astea anuale pentru ca si soiurile vechi tot obtinute de om sint din fragii salbatici. Iara fragii sint plante perene.insa la soiul tau an de an trebuie sa faci aceasta munca de eliminare a acestor lastari care tind sa se intinda peste tot.Chiar daca treaba merge bine trebuie s-o faci de 2 sau 3 ori pe an.asta inseamna munca.la cele anuale plantezi si aia e tot doar recoltezi pina cind vine toamna.Dar merge si asa ca nu ai tu hectare de capsuni.plus de asta soiul asta este mai bun calitativ, mai aromat bla bla fata de ce se cultiva astazi, dar cum productia este baza fermierii aia cultiva anuale.In rest normal trebuie sa ingrijesti ca la oricare cultura -udat ceva fertilizari, mentinut curat de buruieni si lucrarea asta specifica de eliminare a stolonilor.Bine si lucrari de stropit mai ales imporiva bolilor.Cam asta e in mare, substante gasesti la magazinele de profil acolo intrebi si aia sti ce sa iti recomande. Daca mai ai ceva nelamuriri ma gasesti pe aici.Si la subsnatele astea pentru stropiri trebuie sa stii cam ce si cum sa dai.Cei care vind de obicei nu stiu si nici nu prea sint curiosi sa stie, ei doar sau deja au devenit pur si simplu niste vinzatori, comercianti chiar daca unia sint ingineri.
La capsuni stiu ca se face o operatiune de mociorlire: se pun paie sub capsuni.
Mai trebuie si tratamente.
Mai citeste si pe aici:
http://fermer.md/......capsunilor
http://capsuna.md/capsuna/default/v/56
MULCIRE asa se numeste operatia si nu mocirlire.Mocirlirea este atunci cimd faci mocirla, adica noroi.Asta cu paie se numesc mulci, iar operatia mulcire.