| wannabe a întrebat:

Cum pot eu, tanar al acestei societati, sa reusesc ca sa imi cumpar o locuinta fara ca sa apelez la banci, credite, imprumuturi (care sunt un stres si te imbolnavesc treptat in cazul in care viitorul tau este incert)? Daca-mi dau toti banii pe care-i castig pe rate, eu din ce mai traiesc? Eu cum ma mai bucur de tinerete? Am inteles ca pe vremea lui Ceausescu, primeai casa si la un pret accesibil. De ce nu se mai intampla asta si acum? Ma simt descurajat in a-mi intemeia o familie

50 răspunsuri:
| Wr3nch a răspuns:

Pentru ca locuintele la pret accessibil erau facute in viteza, mici si cam departe de standardele moderne. Vezi orice apartament in bloc mai vechi de 30 de ani si te lamuresti. In plus, nu e responsabilitatea statului sa ai tu casa. Inainte de comunism ori aveai bani, ori nu. La fel si acum.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu ești obligat să-ti intemeiezi o familie, nu există sancțiuni daca nu te căsătorești.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Pentru ca nu mai suntem in comunism si nu e treaba statului sa iti dea pomana intr-o societate democratica si capitalista.

| johnnny123 a răspuns:

Nu exista nici o solutie magica. Daca vrei sa-ti iei casa trebuie sa ai venituri suficiente. Daca ai un salariu de 1000 de euro net, poti suporta o rata de 300 de euro si-ti mai raman bani si de un trai decent. Dacai ai salariu de 400 de euro, atunci nu-ti poti permite sa-ti cumperi casa si trebuie sa-ti gasesti o slujba mai bine platita.

Cat despre cumparatul unei locuinte fara a apela la credite, sunt foarte putini cei care reusesc asta, si de regula sunt oameni cu venituri foarte mari.

Dar asta nu inseamna ca pe vremea lui Ceausescu lucrurile stateau mai bine. Oamenii astia care plang dupa Ceausescu au o memorie foarte selectiva. Isi aduc aminte numai faptul ca primeau casa si slujba, dar nu-si mai aduc aminte ca stateau la cozi de sase ore ca sa cumpere o bucata de carne o data la trei luni, ca nu aveau curent si apa calda, ca nu aveau voie sa se exprime si sa circule liberi, ca traiau practic intr-un lagar de dimensiunea unei tari.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Cum pot eu, tanar al acestei societati, sa reusesc ca sa imi cumpar o locuinta fara ca sa apelez la banci, credite, imprumuturi (care sunt un stres si te imbolnavesc treptat in cazul in care viitorul tau este incert)?
Nu poți, va trebui să apelezi la bănci. Incertitudinea o poți soluționa cu o asigurare de viață.
Daca-mi dau toti banii pe care-i castig pe rate, eu din ce mai traiesc?
Vei face efortul să mai lucrezi în plus, utlizând PC-ul duop masa.
Eu cum ma mai bucur de tinerete?
Te vei bucura de familia ta, de noua locuință, de viața în comun cu familia.
Am inteles ca pe vremea lui Ceausescu, primeai casa
Nu primeai casă. Nu toată lumea primea casă. Intreprinderile mari primeau un număr de locuințe care le repartizau la salariații lor, în chirie, dar acestea nu satisface toate cererile,
si la un pret accesibil. În nici un caz accesibil la vânzare.
De ce nu se mai intampla asta si acum?
Pentru că statul este altfel conceput.
Ma simt descurajat in a-mi intemeia o familie.
Ai motive suficiente să fii fii descurajat. Dar dqcă vrei să trăîești viața atunci va trebui să găsești curajul să faci asta. Viața este făcută pentru cei curajoși.

| CodrutElian1990 a răspuns:

Pe timpul lui Ceausescu locuintele erau ale statului, iar oamenii sedeau in ele cu chirie. Este adevarat ca aceasta era una modica fata de cele de azi. Ex. Pentru o garsoniera de 20 m.p. cu dus, bucatarie si o debara mica se platea o chirie de 59 lei. Utilitatile se plateau de chirias. Ele se dadeau spre gestionare intreprinderilor si institutiilor de catre primarii, care la randul lor le repartizau intreprinderilor in functie de cerere. Dar si atunci, mai ales la inceut prin anii '70 era penurie de locuine, tinerii locuind in garsoniere - multe din ele cu baie si WC-u comun, - asa numitele camine de tineret, dar in care locuiau chiar si familii. Acestea aveau o camera de aproximativ 10-12 m.p., in care exista o singura ghiuveta.
A fost o perioada cand se puteau cumpara si locuinte - in limita aprobarilor si numai de catre familii. Nu erau atat de ieftine, rata de plata se intindea pe 30 de ani si trebuia ca familia sa aiba un venit care sa sustina cu cel mult 1/3 rata.

| ROB3RT89 a răspuns:

Salut,
Erau alte vremuri atunci, acum s-au schimbat multe.
Multi lucreaza si semneaza cu manuta lor contracte unde accepta minimul pe economie.
In aceasta situatie e greu si daca apelezi la banci.
E greu in Romania, asta daca nu ai un salariu decent.
Eu zic ca e mai ok sa apelezi la prima casa decat sa stai cu chirie, asa stii ca ai ceva al tau chiar daca platesti 30 de ani...

regis
| regis a răspuns:

Dar esti de dreapta, da?

Bula
| Bula a răspuns:

Pur si simplu: nu apelezi la credite.
Fa un calcul simplu: daca-ti cumperi o locuinta, tu trebuie sa ai deja o parte din pretul locuintei, ca avans (cca. un sfert din pret). Restul primesti credit de la banca, iar in urmatorii 10-20-30 ani esti indatorat bancii si ii platesti rate + comisioane + dobanzi, in total de 2-3 ori cat este pretul casei (!). Tu vei fi proprietar deplin DOAR dupa ce ai achitat integral datoria fata de banca, Daca, intre timp, intervine ceva si tu nu mai poti plati cateva luni ratele lunare, atunci banca iti ia casa + mai ramai inca dator bancii.

Daca esti om destept, atunci fiecare luna pui deoparte acelasi suma pe care i-ai da bancii, ca "rata".
Astfel, tu vei aduna pretul locuintei intr-un timp de 2-3 ori MAI RAPID decat termenul de imprumut prin banca! In loc sa platesti 30 ani bancii, tu vei avea banii adunati in 10 ani. In ambele cazuri, proprietatea casei va fi deplina doar la achitarea completa a pretului /ratelor ipotecare, cu diferenta ca, acest termen va fi de doar 10 ani (in loc de 30).
Mai are inca un mare avantaj daca iti aduni tu banii: in cazul ca nu ai posibilitate materiala sa pui deoparte bani timp de cateva luni, atunci nu patesti nimic, banii adunati vor ramane ai tai!

Nu este de pierdut din vedere nici faptul ca, o locuinta data in chirie produce in 5-10 ani pretul unei noi locuinte, care se poate in chirie si asa mai departe.
Ca urmare, in final, in loc de a plati rate bancii timp de 30 ani, tu poti avea CEL PUTIN 4 locuinte care-ti produc bani in permanenta, din chirii!
Astfel, daca incepi sa-ti aduni banii la varsta de 20 ani, atunci la 50 ani ai deja minim 4 locuinte, iar la iesire in pensie ai minim 8-10. Daca mergi pe credit bancar, atunci la 50 ani abia scapi de ratele unei singure locuinte, iar in continuare mai trebuie sa muncesti o gramada sa renovezi locuinta, deja ramolita. Iar la pensie traiesti doar din ce primesti de la stat si de la asiguratori...

| mihai69 a răspuns (pentru Bula):

„nu patesti nimic, banii adunati vor ramane ai tai!"
Mai puțini totuși, dacă luăm în considerare rata inflației. Oricum, o pierdere mai mică decât ce taxe iau băncile. Unde mai pui că banii astfel adunați, până ce vor fi investiți într-o locuință, ar putea fi puși pe o poliță de asigurare cu acumulare (cu investiții pe fonduri), scurtând destul de mult astfel timpul pentru acumularea sumei.

| mihai69 a răspuns:

1. de ce e totuși musai să ai o locuință a ta; cu ce te dezavantajează să stai cu chirie, așa cum stăteau milioane „pe vremea lui Ceaușescu". De unde și
2. de fapt, atunci nu „primeai casă și la un preț accesibil". Erau două variante: fie o „primeai" cu chirie (asta într-adevăr era foarte rezonabilă), dar numai după ani de stat la coadă pe liste de solicitări, și doar dacă îndeplineai o seamă de criterii (locuit cu părinții, căsătorit + copii etc.). Fie o cumpărai, dar și atunci trebuia să ai o gălăgie de bani (avansul era în jur de 20-30 mii lei pentru un apartament de două sau trei camere, iar prețul final ajungea la peste 100 mii, în condițiile în care pe vremea aia, un muncitor avea sub 2000 lei leafă). Și evident, și el trebuia să mai și trăiască (deci să cheltuiască pe mâncare, țoale, transport, sănătate, servicii etc.). Poate că prețurile nu erau foarte mari, dar nici lefurile. Și ban pe ban... te trezeai la sfârșit de lună tot dator...
Așadar, ori faci cum a zis mai sus @Bulă, ori stai cu chirie, ori cu părinții... Sau te „măriți" cu una care are ea casă!winking

| Dismally a răspuns (pentru Bula):

Ai uitat sa iei in calcul cel mai important aspect: in cei 10 ani in care spui tu ca pune bani deoparte, unde va locui? Pe strada? Ori plateste si chirie si pune bani deoparte? big grin

| Frank51 a răspuns:

Dacă tu ți musai să achiți cash o casă, adună-ți bani, du-te în străinătate, fă tot ce poți ca să obții banii, vrei să primești de pomana sau laughing

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru mihai69):

Cel putin, daca ii pui in euro la banca, ai dobanda 0(zero), dar platesti comision de deschidere cont si comision de 1 euro la mia de euro retrasi.

Bula
| Bula a răspuns (pentru mihai69):

Daca banii le schimbi in valuta sau in aur etc., atunci esti protejat si de inflatia leului.
Totul este sa inveti... aritmetica de baza. big grin

Bula
| Bula a răspuns (pentru Dismally):

Eu vorbesc din proprie experienta. tongue
Se poate sta intr-o chirie modesta, ieftina, sau chiar la o ruda. De ce sa stai in "chiria" bancii in 1-2 camere, pentru mai mult de 500 euro lunar?
Nici masina nu ai nevoie pentru a circula in oras. E mai ieftin cu transportul in comun sau chiar si cu taxi.
De eventualele mosteniri pe parcurs nici nu mai vorbesc.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dacă ai un salariu decent atunci poți sa pui deoparte din salariu în fiecare lună pentru a-ți achiziționa o locuință.
Dacă salariul este mic, atunci pui deoparte si îți cumperi un teren. Apoi îți construiești casa visurilor tale.
Evident ca asta durează, nu poți spune ca peste noapte mergi și pui banii pe masă și pac ai casa. Trebuie sa ai răbdare.
Este o inițiativa buna.
Împrumut nu-ți recomand sa faci.

| Dismally a răspuns (pentru Bula):

Sa stai vreo 10 ani la o ruda, e cam mult laughing Ideea cu chiria ieftina iar nu se poate aplica daca vrei sa-ti intemeiezi o familie cum scrie cel care a pus intrebarea. Nu poti sta cu sotie si un copil - doi intr-un camera minuscula.

| mihai69 a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Dacă pui €uroi în bancă ai „dobândă" de obicei negativă (la băncile românești), prin comisioane de administrare și alte taxe.
Am verificat. De aia eu îmi țin banii schimbați în contul Revolut (costuri zero).

| mihai69 a răspuns (pentru Bula):

Aurul e o investiție destul de bună. Valuta... și aia suferă de inflație. Mai mică, e drept.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru mihai69):

Eu am apucat sa pun ceva inca inainte de reducerea la zero a dobanzii.
In rest, n-am economii ca: Tot ce are sani sau roti iti mananca banii toti.

Bula
| Bula a răspuns (pentru Dismally):

Si ce vei face cu familia si copii, daca dupa cativa ani ramai fara loc de munca sau bolnav si nu mai poti plati ratele? Cu anii, sansele sunt tot mai mari.
In asemenea caz, ramai fara casa, cu familia pe strada, intr-o chirie ieftina si cu datoria ramasa fata de banca. Iar la batranete traiesi doar din pensia (?) de mila, primita de la Stat.

Alegere perfecta pentru viitorul tau si a copiilor tai. tongue

Bula
| Bula a răspuns (pentru mihai69):

Aurul este baza, isi pastreaza valoarea. Restul valutelor au inflatie fata de aur.

| JicaContra a răspuns:

Pe vremea lu' ceasca primeai apartament pe gratis dupa ce te duceai si ori dadeai spaga GROASA la primarie, ori plangeai zilnic pana se saturau de tine

iar pretul imobiliarelor erau LA PAMANT, pentru ca toata tara nu avea nici o valoare, dupa revolutie iti luai apartament cu 3 camere in buricul targului in Biuciuresti cu 4mii $ si se si rugau de tine sa il cumperi

deci ASTA E EXPLICATIA, acum tara asta valoreaza cate ceva, dupa ce am intrat in UE, iar pretul imobiliarelor e real

fara banci, ai urmatoarele solutii
1. SINGURA solutie reala e sa pui deoparte pana ai destui bani si sa iei casa dupa aia (reversul ratelor)
2. sa te imbogatesti, cum? ce ma intrebi pe mine, daca as stii as fi bogat!
3. sa castigi la, loto... cine stie, poate soarta isi aduce aminte de tine
4. te muti la tara, intr-un sat semi-parasit si pui stapanire pe o casa parasita, poate ai norocul sa nu te dea nimeni afara, insa se numeste ca ai casa

| Violleta2022 a răspuns:

Sa crezi tu ca pe vremea lui ceasusescu primeai casa pe un pret acceptabil!
Te casatoreai, puneati salariile imperuna si plateati casa. din ce ramanea, mancati si va imbbracati.
daca maia veati si copii, trebuia sa cereti ajutorul parintilor.
Iti spun din experinta, nu din auzite, ca abia terminasem facultatea si eu si sotul, ne cumparasem casa, luasem si un pci de mobial in rate si aveam si prmul copil.
salariile nu ne ajungeau sa ne platim rata la casa, CAR-ul la servici, caminul copilului, abonamentele de autobuz si mancarea, asa ca, totdaeuna aveam cate 1 saptamana pe luna, cand mancam cate 1 saptamana de paine cu ciorba de zarzavat.

Cam asa este si acum, in zilele noastre, doar ca moneda s-a ractualizat. Singur nu poti sa-ti iei nimic, nici pe vremea lui ceasca, dar nici acum.
Te insori sau te ajuta parintii, ca altfel nu poti duce nimic.

| Dismally a răspuns (pentru Bula):

Daca va ramane fara loc de munca, bolnav si fara alte surse oricum va fi tragic indiferent ca sta in chirie ori are un credit. Sunt multi oamni care au ajuns pe strazi asa, nu au mai reusit sa se redreseze. Eu nu spun ca este o solutie buna sa ia un credit pe 30 de ani, din contra e chiar foarte proasta si riscanta. Dar nici chiria ieftina si stransul banilor 10 - 15 ani nu mi se pare realist. In cazul de fata nu exista o solutie simpla ori buna. Singura solutie ar fi sa castige bani, doar ca din munca nu vei castiga niciodata suficient pentru a-ti lua o locuinta intr-un timp rezonabil, trebuie sa faci altceva.

Bula
| Bula a răspuns (pentru Dismally):

Iarasi te contrazic, argumentat:
Daca ramane fara sursa de venit, dar are bani pusi deoparte, atunci are sursa si de supravietuire, da care se poate folosi (partial). In lipsa acelor bani pusi deoparte n-ar avea nici bani de paine pentru familie!
In cazul tau, cu credit bancar, familia ar ramane pe drumuri, fara casa, fara mancare, cu datorie fata de banca si fara nici o resursa de asigurare pe batranete!
Doar banca ar castiga, familia ar ramane si in continuare saraca.

Daca nu ma crezi, incearca sa-ti iei un credit si vei vedea pe propria ta piele rezultatul.

| Dismally a răspuns (pentru Bula):

Ce spui tu functioneaza in teorie dar practic e foarte greu sa platesti si chiria chiar si una mai mic plus restul cheltuielilor si sa mai pui si ceva deoparte cand esti tanar si salariul este mic.
Nu, multumesc happy Din fericire am o locuinta, nu trebuie sa fac credite ori alte sacrificii dar imi dau seama ca pentru un tanar care a avut mai putin noroc decat mine poate fi imposibil.

Bula
| Bula a răspuns (pentru Dismally):

Daca ai salar mic, atunci nici credit pentru locuinta nu prea primesti, tocmai din considerentele scrise de mine.
Bancile nu sunt institutii de binefacere, ci camatarie legalizata.
Daca n-ai bani, e chiar greu sa te descurci. De aceea trebuie sa inveti o meserie, sa poti avea o slujba bine platita, sa te poti descurca si singur, chiar daca nu esti angajatul nimanui.

| Dismally a răspuns (pentru Bula):

Munca nu a fost si nu va fi niciodata o solutie daca vrei sa castigi bani.