| remus a întrebat:

o zi buna sa aveti!
- doresc sa stiu daca cineva din TPU a constatat urmatoarele aspecte; albinele zboara haotic, sint nervoase, se aduna ghem, merg pe pamint dupa care mor cu miile, frunzele lamiiului, dafinului, arborelui de cafea se ingalbenesc dupa ploaie si se usuca, acelasi aspect si la fructele de visin, mar, prun s-au format, acum se ingalbenesc spre maroniu si cad.
ce se intimpla? mentionez ca nu s-au facut tratamente cu ierbicide, inscticide in zona.

Răspuns Câştigător
auran
| auran a răspuns:

Datorita poluarii si ploii acide - au arsura de aceea de usuca

5 răspunsuri:
.Mr.Mike.
| .Mr.Mike. a răspuns:

Astea pot fi efectele poluarii, nu neaparat ale tratamentelor cu ierbicide...sau poate solul este de vina...nu stiu.

constantaproca
| constantaproca a răspuns:

Posibil din cauza ploilor acide.

auran
| auran a răspuns:

Posted: Sat Dec 09, 2006 1:48 am Post subject:

--------------------------------------------------------------------------------

Numele bolii Arsura bacteriana a simburoaselor (Pseudomonas spp.)
Agentul patogen- bacteria Pseudomonas

Specii atacate- prun, piersic, cais, cires, visin, nuc

Perioada de manifestare:
- Pe tot timpul vegetatiei.
- La pomii netratati corespunzator, boala ramane si se dezvolta de la an la an

Descrierea atacului:

• Se manifesta pe frunze, fructe si lastarii nelignificati
• Atacul de pe frunze poate fi confundat cu arsurile chimice provocate de solutiile de stropit. – pete circulare punctiforme mici, de culoare verde inchis, cu aspect apos. pe timp umed, in dreptul petelor se observa o pelicula de lichid iesit chiar din frunza.
*- Pe timp uscat tesuturile atacate mor si cad, dind frunzei un
aspect ciuruit. In cazul unui atac puternic are loc o defoliere masiva.
• Mugurii atacati se umfla si se vestejesc
• Pe lastarii tineri se produc pete alungite ( 7 – 8 mm diametru).
• Scoarta este distrusa si devine bruna.
• ranile de pe ramuri – ca niste ulceratii – se maresc de la an, putind evolua spre " Cancerul deschis al ramurilor"
• Pe fructe apar pete circulare cu aspect umed. Pelicula de lichid are culoare usor galbuie. Atacul timpuriu asupra fructelor tinere produce adevarate excavatii pline cu bacterii. Pe marginea petelor de pe fructe se observa multe crapaturi mici
• Fructele atacate se strica sau putrezesc

Metode de prevenire: igiena culturala, dezinfectarea ranilor, taieri rationale si tratamentele chimice de iarna cu produse pe baza de Cupru

Metode de combatere – Stropiri cu produse pe baza de Cu, Suspensie Bordeleza, Champion, Funguran, etc. precum si alte fungicide organice, Captadin, Mancozeb etc. Rezultate bune au dat si tratamentele cu antibiotice,.
- Tratamentul se repeta dupa 8 – 10 zile daca pe frunzele si lastarii tineri sau pe fructele neafectate initial apar semne de boala

| Ben. a răspuns:

Probabil au un parazit. vreun paduche microscopic... du 1 la un laborator zootehnic

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Le a prins vreo bruma, sau o ploaie acida.despre albine nu stiu. o fi vreo gripa apicola?