Da, se poate.
Se pastreaza din apa de la fiert, si dupa ce sfarami cartofii cu dispozitivul de sfaramat sau cu o furculita, se pun 2-3 cuburi de margarina (daca vrei sa fie de post), sau unt, se freaca bine, si se pune apa de la fiert, amestecand incontinuu, ca sa nu iasa prea moale. Se gusta la urma daca are sare indeajuns, pentru ca atat untul, cat si apa in care ai fiert carofii, au sare.
Poti sa il faci cu unt si putina zeama, sau mai bine fara zeama si cu smantana. Daca vrei sa eviti produsele animaliere sau sa tii post, poti sa il faci cu margarina de gatit (nu de pus pe paine).
Se poate doar ca nu va iesi la fel de bun. Poti face si cu smantana lichida in loc de lapte, desi daca nu vrei sa pui lapte probabil iese si asta din calcul
Daca tii post, da
http://www.laurasava.ro/2012/03/24/piure-de-cartofi-de-post/
insa gustul nu cred eu unul ca va fi cel asteptat.
Nu fac niciodat cu lapte. Incearca sa il faci cu ceapa calita. Inainte sa pui cartofii curatati la fier, calesti ceapa taiata maruntit pana se rumeneste. Si apoi adaugi apa si cartofii taiati cuburi. Iese fff bun si gustos.
Si mie imi plac sa mananc asa cum se gateste piureul; de cartofi cu ceapa putin calita!
Da, eu folosesc apa cu delikat in care au fost fierti cartofii si iese bun.
Ai grija ca Delikat contine multa sare si mai putine legume uscate!
O sa incerc, multumesc pentru sfat.
Aceasta reteta te va ajuta sa obtii un piure de post foarte pufos si gustos. Poate fi consumat simplu, cu salata, verde sau de rosii, ori langa o portie de mazare. Nu aveti nevoie decat de:
- 500-800 grame cartofi
- 1 ceasca ulei
- sare dupa gust
Se curata cartofii, se taie cubulete si se pun la fiert in apa cu sare (focul sa fie potrivit). Se spumeaza daca e cazul. Cand sunt gata (cartofii trebuie sa fie moi), se scurg de apa si se mixeaza, adaugand ulei, putin cate putin, ca la maioneza. Se mai sareaza putin, daca e nevoie, si se serveste. Truc: se pot adauga 1, 2 linguri zeama de lamaie si 2, 3 catei de usturoi in compozitie, mai ales daca il serviti cu peste, in zilele in care este permis consumul. In loc de usturoi, puteti folosi cu incredere putin ghimbir ras.
sursa:https://sanatate.bzi.ro/cum-se-prepara-cel-mai-bun-piure-de-post-55418