Stop Malaria - Sustine si tu campania UNICEF

Stop Malaria - Sustine si tu campania UNICEF

FACT SHEET – MALARIA IN ANGOLA

 

La fiecare treizeci de secunde, un copil moare de malarie.

Malaria reprezintă cauza a 20% din totalul deceselor înregistrate în rândul copiilor din Africa. 

În Angola, această cifră se ridică la 35% în cazul copiilor sub cinci ani.

Chiar dacă un copil supravieţuieşte bolii, efectele secundare ale unei forme grave de malarie, precum convulsiile sau anomaliile cerebrale, pot împiedica dezvoltarea şi învăţarea pe termen lung.

 

1. PROBLEMA

 

ABSOLUT TOŢI locuitorii Angolei, respectiv 18,5 milioane, prezintă risc de malarie, iar malaria indusă de Plasmodium falciparium – forma cea mai gravă a bolii şi cauza a aproape tuturor deceselor provocate de malarie – reprezintă 90% din cazuri. În medie, în Angola, aproximativ cinci milioane de cazuri sunt suspecte de malarie anual. 

FEMEILE ÎNSĂRCINATE şi copiii lor ce urmează a se naşte sunt şi mai vulnerabili la malarie, din cauza greutăţii scăzute la naştere şi a anemiei materne. Greutatea scăzută la naştere reprezintă cel mai mare factor de risc de deces în primele şase luni de viaţă. Cu toate acestea, datele raportului final IBEP 2008-20091 indică faptul că doar 28,9% dintre femeile angoleze dorm sub o plasă de ţânţari.

PREVENŢIE: Un nivel ridicat al acoperirii cu plase de ţânţari tratate cu insecticid şi  utilizarea regulată a acestora reduce mortalitatea infantilă cu până la 20%. Plasele de ţânţari tratate cu insecticid cu efect de lungă durată (PILD) sunt eficiente pe o perioadă de până la 5 ani. Potrivit raportului IBEP 2008-2009, numai 20,2% din totalul populaţiei angoleze foloseşte plase de ţânţari şi doar 12,6% utilizează plase tratate. În ceea ce-i priveşte pe copiii mici, numărul acestor plase este de asemenea îngrijorător de scăzut:

  • 27% dintre copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 4 ani dorm sub o plasă de ţânţari;
  • 16% dintre copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 4 ani dorm sub o plasă tratată.

De la momentul colectării acestor date, s-au realizat multe lucruri, iar UNICEF estimează că în prezent 40% dintre angolezi dorm sub o plasă de ţânţari.

 

TRATAMENTUL PROMPT administrat în maxim 24 de ore de la apariţia simptomelor, de preferat prin terapii combinate pe bază de artemisinină (TCA), este necesar pentru a preveni complicaţiile. În cazul în care un copil suferă de febră sau refuză să mănânce, are greţuri, diaree, stare de somnolenţă ori ameţeală, acesta este suspect de malarie. În Angola, 29% dintre copiii sub cinci ani cu stare febrilă sunt trataţi cu medicamente antimalarice, în cazul a 18% dintre ei aceste medicamente fiind administrate în aceeaşi sau a doua zi (IBEP).

Tratamentul preventiv intermitent (TPI) ÎN TIMPUL SARCINII este critic pentru prevenirea îmbolnăvirii cu malarie a femeilor însărcinate, precum şi pentru reducerea numărului de femei ce suferă de anemie la naştere. În Angola, 44,7% dintre femei beneficiază de TPI pe perioada sarcinii.

 

UNICEF este de părere că integrarea şi consolidarea serviciilor de sănătate adresate copiilor mici şi femeilor însărcinate prin programe de prevenire a malariei reprezintă o intervenţie eficientă. UNICEF susţine programele care integrează Îngrijirile Prenatale (ÎP) cu tratamentul antimalaric, formarea moaşelor în vederea diagnosticării şi tratării acestei boli şi distribuirea de plase de ţânţari cu ocazia primei vizite prenatale. UNICEF sprijină distribuirea de PILD alături de alte elemente ale pachetului de servicii medicale de bază, precum vaccinarea de rutină, suplimente de vitamina A şi tratament împotriva viermilor intestinali.

 

2. ACŢIUNEA

Odată cu lansarea Iniţiativei Roll Back Malaria (RBM) în Angola în 1998, Programul Naţional de Control al Malariei s-a consolidat, iar prin intensificarea măsurilor de control al vectorilor şi introducerea Testului de Diagnosticare Rapidă care completează analizele microscopice în cazul testelor malarice din zonele peri-urbane şi rurale, s-a înregistrat o reducere generală a numărului de cazuri de malarie şi a numărului de decese provocate de această boală.

 

UNICEF Angola

  • Procură şi distribuie PILD depozitelor municipale – în Angola, se estimează că din 2005 au fost distribuite peste 7.380.000 de plase din diverse surse de finanţare;
  • Promovează o abordare comunitară integrată privind furnizarea pachetului de servicii medicale de bază nou-născuţilor, copiilor sub cinci ani şi femeilor însărcinate;
  • Formează personal sanitar, lucrători sanitari comunitari şi activişti din domeniul social în vederea dezvoltării competenţelor familiale şi creşterii gradului de conştientizare şi a implicării comunitare pentru a preveni şi a controla boli comune, precum malaria;
  • Întăreşte capacitatea naţională de monitorizare şi evaluare a situaţiei copiilor.

 

Pentru UNICEF, URMĂTORII PAŞI sunt:

  • Planificarea, estimarea, procurarea de produse sanitare (Plase de Ţânţari Tratate cu Insecticid cu Efect de Lungă Durată (PILD), terapii combinate pe bază de artemisinină (TCA), sulfadoxină-pirimetamină (SP), teste de diagnosticare rapidă (TDR), printre altele) şi servicii în concordanţă cu cele mai bune practici şi cu mecanismele din domeniu ale Guvernului Angolei;
  • Revizuirea şi predarea competenţelor Ministerului Sănătăţii / Programului Naţional de Control al Malariei cu privire la Controlul Portuar al mărfurilor sanitare şi la logistica naţională;
  • Pilotarea îngrijirilor comunitare antimalarice cu implicarea lucrătorilor sanitari comunitari în folosirea TDR şi COARTEM în zonele sanitare ce vor fi selectate din rândul celor cinci provincii incluse în programul de Revitalizare, cu accent pe provinciile Moxico, Cunene şi Bié, ca răspuns la lipsa accesului la pachetul medical de bază al comunităţilor izolate şi nedeservite;
  • Desfăşurarea activităţilor de control al malariei ca un mijloc de a continua promovarea unei mai bune integrări a pachetului medical de bază în concordanţă cu procesul de revitalizare şi cu municipalizarea asistenţei medicale primare.

Doneaza acum 10, 22 sau 32 de lei si salveaza viata unui copil! http://malaria.sustineunicef.ro/doneaza/

85 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Promit ca donez 32 de lei daca primesc fundawinking

| AlexMercer a răspuns:

Dativa dracului ca cand cineva doneaza voi folositi banii nu pentru copii ca doar nu exista malarie in Romania!

| Cheloo_4836 a răspuns:

rolling on the floor dia pe dracu nu dai niciun 32 de lei rolling on the floor

| PredatoR a răspuns:

"La fiecare treizeci de secunde, un copil moare de malarie."

Las-o dracu ca intr-un an crapau toti daca era adevarat.

| sleekfast18 a răspuns:

Su pot sa donez lei ca sunt in spania de vreo 4 ani. cand o sa vin prin tara o sa donez.

| rooney a răspuns:

Donez eu 3 bani daca imi dati funda

| remmus a răspuns:

Sunteti niste prosti distrusi mintal care va bateti joc(membrii TPU care comenteaza aici)! Va doresc la toti sa ajungeti in situatia lor, sau intr-o situatie asemanatoare si sa crapati toti ca nu faceti altceva decat sa consumati oxigenul! Daca nu ai posibilitatea sa donezi, asta nu inseamna ca trebuie sa-ti bati joc! Se pare ca o duceti prea bine...

| StEluTa_3250 a răspuns:

Ok

| ƊöℓǨƐ a răspuns:

Noi romanii de rand nu avem bani pentru donatii.
Dc nu doneaza conducerea?
Dc primarii fac zile festivale, iar la cativa metrii de scena vezi copii cu parinti care cresesc pentru o paine?
Eu as dona cu mare placere, dar de unde? Din alocatia mea de 42 de lei?
Va rog frumos nu mai vorbiti arogant sau nu va mai certati cu un limbaj vulgar, fiecare cu gandirea sa.
Dc promiteti ca donati bani doar daca primiti funda.Mie mi.ar fi rusine sa scriu asa ceva.
Acum doriti sa salvati copiii din Africa, dar pe noi, cei din Romania cine ne mai salveaza?
"40% dintre angolezi dorm sub o plasă de ţânţari"...40% dintre romani doar pe strazi di mor de foame.Nu ar fi cumva acelasi lucru? Va las pe voi sa-mi raspundeti la aceasta intrebare.
Multumesc.

| gabriel_9090 a răspuns:

Eu as dona dar de unde? din alocatia mea de 42 de lei? fiti seriosi.de ce nu doneaza elena udre basescu ma rog dar romanii din ce sa doneze? in Romania de abia primesti bani de o paine dar mai mite sa si donezi intai ganditi si apoi puneti intrebari nu va ganditi numai la copii africani, ganditi-va si la noi romanii. daca nu sar fura atat de mult din tara am fi o tara foarte bogata si am putea dona la ori cine dar findca se fura mult de abia mancam paine ma rog.multumesc

| eu1893 a răspuns:

Bietii oameni... Si unchiul meu care a plecat in Congo intr-o misiune NATO, a facut malarie de 15 ori...

| AFR81 a răspuns:

Studiati unde se afla cele mai multe "cuiburi" de tantari, probabil prin mlastinile din apropiere, apoi aruncati din avion niste DDT sau alt insecticid.Ce'i asa greu...Acum sa nu va aud ca ziceti "distrugem natura", pai ce e mai important, natura sau omul?

| GoodGuyOviCONTSUSPENDAT a răspuns:

@AdriaN.cu siguranta natura e mai importanta. Think again.winking

| SMaricel a răspuns:

Lol,as dona dar vreau chitanta

| Asory a răspuns:

Dau primul salariu

| elena_7212 a răspuns:

Done 22 de lei daca primesc fundawinking

| Geo_5638 a răspuns:

Bonez ieu 0, 5 lei dar vreau bon,chitanta, funda, vot.

| Ioanaa28 a răspuns:

De ce trebuie sa fiti asa zgarciti? Imaginati`va cum ar fi daca erati voi in locul lor! Ganditi`va doar...Cum ar fi daca v-ar muri toata familia? v-ar fi bine sa stiti ca puteti fi ajutati dar oameni fara inima nu o fac? Nu moare nimeni daca donati ceva acolo!
Ganditi`va doar! cat de rau se simt acei oameni cand isi gasesc copii morti in acele mici si saracacioase colibe? In timp ce un copil moare noi toti ne bucuram de casele mari si nu ne lipseste nimic! Pentru un copil care sufera de malarie si UN LEU l`ar putea face mai fericit!
Eu nu vreau sa va simtiti prost din cauza asa zise`i mele"morale"(cu toate ca nu o pot numi asa)dar totusi ganditi`va la durerea pe care o simt parintii cand copilul le moare in brate... sad

| oBanană a răspuns:

SUnteti toti niste prosti cei care cer funda sau ceva in schimb. Asta nu se cheama donatiesad!

| kissmebaby33 a răspuns:

Asa e lumea din ziua de azi rea crying

| oSalamadra a răspuns:

Cat de animale puteti fi?! straight face Daca nu puteti dona,nu trebuie sa va bateti joc. Taceti naibii si inghititi! Si @Șosetuță, nici macar nu ai citit ca lumea.E vorba de copiii din Africa, nu din Romania.

| MihaiBagacean a răspuns:

Donati si nu va mai bateti joc ca malaria e o boala rea si nu v-ati dori sa o aveti.

| Caty5 a răspuns:

Ceaw

| lilstar a răspuns:

Stiti ce, este adevarat. Voi nu stiti cat de cruda poate fi viata un Africa, mai ales cu acei inocenti copii. Estimarea nu este gresita. Copii, mai ales cei sub 5 ani mor foarte des. La 30 de secunde un copil moare de malarie, dar sunt foarte multi care mor din cauza virusului HIV si a foamei. Voi va imaginati cat indura un copil mic? Moare cu lacrimi pe fata. Pe mine ma doare asta sincer, si nepasarea unora este de o nesimtire cumplita. Mie mi-a placea sa lucrez in voluntariat in Africa. Sunt o fata de 18 ani care are o viata frumoasa, dar o sensibilitate foarte mare la copii din Africa. Cu prima ocazie voi dona. Promit. Nu UNICEF-ului promit, copiilor.

| HeathLedgerForever a răspuns:

Buna.Vai Doamne Dumnezeule ce de comentarii rautacioase scrieti pe aici.Nu va ganditi ca totusi sunt suflete sunt niste ingerasi.Nu era nevoie sa apasati un click pe aceasta sectiune "Cauze Nobile" pentru ca si asa aici sunt cele mai putine intrebari. Oricum, am vazut si o poza cu Orlando Bloom cu un copil bolnav de malarie pe care il saruta si el sponsorizeaza acesti copii.Ma mir ce suflete puteti avea, nu doresc nimanui raul dar cu siguranta nu ati vrea sa fiti in cazul acestor copii sarmani.As vrea sa pot dona si eu, daca as putea as da toti banii mei, dar nici eu nu sunt prea instarita pe domeniu financiar, dar nu ma puteam opri fara sa las un comentariu rautaciosilor de pe aici.

| pisoaica a răspuns:

Nu ascultati pe cei care va jignesc!

| PokemonPew a răspuns:

Promit ca donez 50 de mill in euro daca primesc funda

| price a răspuns:

Situatia din romanika e mai groaznica decat a lor, nu avem spitale oamenii mor in salii de asteptare si ne spanzuram pentru ca nu avem ca manka si vine banca sa ne puna sekestru pe nimicul pe care il avem.traim intr-o tara mizera cu conducatori penibili(adica prosti dea-binelea)...nu spun ca situatia lor nu ar fi tragica dar nu suntem tara care sa facem pe bunii samariteni

| DennDee a răspuns:

Nici nu am citit, dar oricum e criza sa o tratam ca atare laughing.

| DontForgetMe a răspuns:

Eu nu cred ca faceti "misto" vorbind de o chestie asa de serioasa ca si sanatatea... eu o sa donez cu prima ocazie si nu imi trebuie nici o funda! Funda vine la suflet ca stiu ca am ajutat o viata!