| StefanescuDaniel a întrebat:

Buna ziua! Daca va rog frumos, puteti sa imi explicati si mie urmatorul lucru? In momentul de fata am un desktop pc cu urmatoarea configuratie Intel Core i5 3470, 16 gb ddr3 1600 mhz, placa video AMD Radeon RX 580 de 8 gb/256 biti, 2 SSD si 2 HDD care acumuleaza in total 3.5 TB si o sursa foarte buna cumparata din Germania de 700 de watti reali nu chinezarie si as dori sa stiu daca va fi vreo mare diferenta in cazul in care voi cumpara un nou desktop pc cu urmatoarea configuratie Intel® Core i5-12400F pana la 4. 40GHz, 16GB DDR4 3200 mhz, 1TB SSD M.2, ASUS Dual GeForce RTX 3050 OC 6GB GDDR6, Sursa Aqirys Pulsar SI 550W 80PLUS WHITE. Acesta din urma este noul sistem care as dori sa il cumpar deoarece mi s-a cerut sa lucrez pe minim Windows 11 la studioul unde lucrez si editez foto/audio/video si am timp pana in data de 14 Octombrie 2025 sa il schimb. Voi ce spuneti? Se va vedea/simti vreo mare diferenta in materie de viteza de procesare in aplicatii? Si mai ales de asta imi e teama ca noul pc va avea placa video RTX 3050 Overclocked de 6 gb pe 128 sau 192 biti iar pe acesta vechi am AMD Radeon de 8 GB pe 256 biti. Explicati-mi si mie va rog frumos. Cu toata stima si respectul cuvenit va salut si va multumesc anticipat

4 răspunsuri:
| lpavel a răspuns:

Da acest pc este mult mai bun decat cel care il ai acum dar la editari nu vei simtii o diferenta foarte mare dar va exista dirente intre cele 2 asta e sigur 100%! in schimb in jocuri vei simti o diferenta mult mai mare, chiar dublu in unele jocuri! cat despre placa video ca va fi pe 128 bit te-as minti daca ti-a spune ca nu conteaza DAR tinand cont ca RTX-ul e o placa cu generatii mult peste RX, nu va conta, deci RTX-ul este mai bun cu mult decat RX-ul!
Daca vrei sa ai performante aproape duble la editari fata de ce ai acum alege un pc cu un procesor i7 12700k minim, deci cu k la sfarsit nu F si o placa video RTX 3060 minim, cele cu terminatie 50 sunt slabe, altfel nu prea are rost schimbarea!

| StefanescuDaniel explică (pentru lpavel):

Iti multumesc frumos pentru raspunsul tau Pavel! Pe mine ma intereseaza foarte putin pentru jocuri, eu sunt mai mult pe editare audio si video de inalta calitate de obicei 1080p si 1440p. La mine la buget e problema ca nu voi avea mai mult de 4000 de lei de cheltuit pe noul calculator si trebuie sa fac asta obligat-fortat pentru ca in luna Octombrie voi avea inspectie si una din cerinte e sa vada ca am Windows 11 instalat asta e problema. Iar pc-ul de acum nu imi permite din cauza procesorului care e a 3-a sau a 4-a generatie iti dai seama.Iar la export as... si convert as... video formats sper sa nu dureze mai mult decat dura cu RX 580-ul. De cei 128, 192 sau 256 de biti nu m-am folosit niciodata decat la exportare video daca ii foloseste programul Adobe Premiere si Adobe After Effects, deoarece noi nu folosim rezolutia de 3840 x 2160 ci maxim de 2048 x 1080 adica 2K. sper sa imi ajunga acel pc deoarece m-am uitat pe site si un pc la fel doar ca cu procesor i7, 32 de gb ram in loc de 16 si placa video GeForce RTX 4060 Ti EVO OC Edition 16GB GDDR6 costa aproape dublu. Dar ma gandesc ca daca as cumpara acel i5 macar ma pot scoate bine la inspectia din Octombrie si in timp sa ii inlocuiesc eu procesorul si placa video cand imi voi permite.

| lpavel a răspuns (pentru StefanescuDaniel):

Asta e, atunci asa sa faci! si stai linistit ca sigur 100% e mai performant decat cel care-l ai acum!

| StefanescuDaniel explică (pentru lpavel):

Multumesc frumos ca m-ai lamurit legat de problema asta! Atunci asa voi face foarte curand fara dar si poate.