Din punctul meu de vedere chestia asta mi se pare o prostie...
Forma asta de adresare cu,, dumneavoastra" e prea prost gandita. Adica daca ma adresez cuiva asa, inseamna ca respect acea persoana? Si daca vorbesc cu,, tu" inseamna ca n-o fac? Patetic.
Cred ca cu totii ne aducem aminte din scoala cand toti elevii vorbeau cu dumneavoastra profesorului, dar pe la spate il barfea sau ii deranja ora. Asta e dovada de respect? Daca eu, elev, nu intarzii niciodata la ora profesorului, imi fac temele, invat, nu scot niciun sunet in timpul orei, dar ii vorbesc cu,, tu" asta inseamna ca nu-l respect? Tipic comunist. -_-.
Referitor la intrebarea ta. depinde bineinteles de varsta sau de un anumit grad pe care-l are persoana respectiva.
Daca sa zicem tu ai 20 de ani si eu 57 si sa zicem esti prietenul baiatului meu si vii in casa mea nu ma saluti cu Helo ce mai faci? ci dupa codul bunelor maniere imi spui:Sarut mina ce mai faceti.Dar daca esti prieten de vreo 4-5 ani cu baiatul meu si vii des si ne familiarizam si ne intelegem foarte bine cu timpul, pot sa propun eu (si nu tu caci eu sunt mai in varsta )sa-mi spui tu si nu dumneavoastra.Adica poti sa zici pertu la cineva cu mult mai in varsta decat tine numai daca acel cineva iti propune acest lucru.E valabil acest lucru si in cazul relatiei sef subaltern.Dar intre oameni de aceeasi varsta si mai ales pana la 30 de ani e normal ca din prima sa vorbiti asa exceptie facind anumite cercuri de interes unde nu se accepta pe oricine.