| DonEduardo a întrebat:

De ce s-au creat orasele?

13 răspunsuri:
| MeisterSchnitzel a răspuns:

Orașele au apărut în timpul Revoluției Neolitice. Oamenii au văzut că pot planta plante și nu a mai fost nevoie să se plimbe pentru a căuta fructe. Deci s-au strâns toți la un loc ca să poată planta mai mult și să aibă recolta mai mare

| Mopmop a răspuns:

Imi place sa cred ca e altfel decat versiunea oficiala care spune ca oamenii s-au stabilit in preajma unui curs de apa si a aparut agricultura etc.
Eu cred ca cineva cu mai mult tupeu a zis unui grup: e bine sa ne stabilim aici pe tetenul asta si construim adaposturi si garduri ca sa ne aparam de dusmani. Stau in dubii daca a fost ideea unui preot sau a unui viitor "sef de trib" sa ii spunem.
Cred ca ai inteles substratul.

| DonEduardo explică (pentru Mopmop):

Nu asta era intrebarea mea. Cred ca m-am exprimat gresit. Intrebarea mea era de ce au aparut civilizatiile. Cu alte cuvinte, de ce triburile s-au grupat in civilizatii.

| Mopmop a răspuns (pentru DonEduardo):

Pe acelasi principiu cred. Ne adunam mai multi care avem scopuri comune gen sa supravietuim. Daca in procesul asta ma talharim, ucidem "dusmani" si mai dam foc pe ici pe colo, asta e! Victime colaterale.
Nu trebuie sa cauti raspunsul neaparat in Istorie. E de ajuns sa te uiti la stiri si sa citesti printre randuri. Acelasi comportament il avem si acum chit ca legat de Afganistan sau promotie tigai in supermarket.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Deoarece cu cât ai mai mulți oameni în jurul tău cu atât poți face mai multe și evolua. În plus simțul comunității îți conferă o anumită siguranță și stabilitate, comparat cu traiul într-o cocioabă insulară.

| rapandula a răspuns:

Intreba-i pe babilonieni.

| DonEduardo explică (pentru anonim_4396):

Orasele nu sunt comunitati. Triburile si satele sunt comunitati.

| Meme10Meme a răspuns (pentru rapandula):

Poti sa ii intrebi si pe cucutenieni.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns (pentru DonEduardo):

Eu am un răspuns personal bazat pe analiză și sinteză.
Avem un strămoș comun cu cimpanzeii și cu moimele bonobo, zis-a ADN-ul.
Așa că încă de pe vremea aceea, averm nevoie de două lucruri esențiale. Să ne potolim foamea și nevoia de securitate. Să știi că ai seara, sau măcar la la două zile ceva de mâncare. și să poți dormi liniștit în timpul nopții, cî nu te va mânca nimeni, și că nici un dușman în timpul zilei, nu te va omorî să te mănânce, sau să îți mânânce mâncarea agonisită de tine. Cum reușești să faci mai bine asta? În hoarda primitivă, apoi în trib, apoi treptat în imperiu. Cum vrei să faci asta, cu efort personal cât mai mic, căci efortul costă resurse și vitalitate? Nu e mai ușor în, 2, 4, 8, 16, sau doi la puterea 20? Ca să reușești agregarea ai nevoie de ingrediente ale cooperării. Scris, matematică, monedă, religie, care toate unesc. Și iată civilizația. Ne-am alipit la NATO, și la UE. Astfel șansa noastră de supraviețuire împreună cu civilizația Vestului sunt mai mari ca înainte.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Agricultura. Deindata ce am invatat sa cultivam plantele acest lucru ne-a dictat un stil de viata sedementar, si ne dadeau un surplus caloric in plus pentru a avea familii/grupuri mai numeroase formand primele asezari. Spre deosebire de inainte cand ne ocupam cu vanatul care te obliga sa fi in permanenta miscare in cautarea pradei.
In acelasi perioada am domesticit si primele animale.
Estimativ cu 12.000 de ani in urma am trecut treptat la agricultura Zona Orientului Mijlociu fiind considerat inima civilizatiei, in trecut avand clima mult mai umeda fata de azi.

| DonEduardo explică (pentru sadrian46):

Ce moneda care uneste civilizatia? Ca doar o desparte.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns (pentru DonEduardo):

Dta nu vezi bine. Arată-mi o țară unde să nu fie acceptat dolarul.
Oamenii au avut nevoie de monede, simboluri ale valorii comerciale, ca să poată face schmburi de produse între ei. Ce a constituit o monedă? Acel produs ( sare- salar, capete de vite- capital, scoici, roți de moară, bucăți de argint cântărite, apoi bannote- note bancare, apoi monedă electronică, apoi bitcoin) în care au ajuns să aibă încredere un număr tot mai mare de oameni.
Toate monedele, banii din lumea asta pot fi schimbați unii cu alții, pe piața Forex. Unde vezi dta despărțirea?

| DonEduardo explică (pentru sadrian46):

Despartirea devine una din ce in ce mai mare. Fratii incep sa se omoare intre ei pentru bani si sunt ca un obiect.