| Alex a întrebat:

Există sau nu neopăgânism în România? Eu nu ştiu.

1 răspuns:
April
| April a răspuns:

Tu ai mai pus o intrebare despre paganism si, sincer, nu ma puteam dumiri ce intelegi prin asta.Cuvantul "pagan"a devenit sinonim pentru cei de o alta religie atunci cand s-a impus ca religie crestinismul.Este aproximativ similar sensul cu termenul de
'barbar"prin care denumeau grecii pe toti cei care nu faceau parte din semintia lor.Prin urmare, a vorbi astazi despre paganism, sau cum spui tu, chiar despre"neopaganism"e ca si cum ne-am intoarce, d.p.d.v.etimologic,adica privitor la originea cuvintelor, in vremuri deja parcurse de crestinism.Astazi nu mai vorbim in termeni generici, numind pe toti cei ce nu cred ca noi "pagani", fiindca informatiile s-au raspandit cu repeziciune si stim ca fiecare popor are religia lui si stim cum aceasta se numeste:mozaism, hinduism, sintoism, s.a.Asadar termenul pagan, generic fiind el, nu se mai pastreaza decat in expresii, ca atunci cand putem zice, usor ironic cuiva care nu respecta nicio lege morala:"Mai, pagane!". Personal, in sensul dat de tine, consider cuvantul vetust.Numai bine.