| snbxhxhshhs a întrebat:

Hei, imi poate explica si mie cineva va rog cum să acționez in societate? De exemplu, cand ma duc la o terasa sau restaurant, pur si simplu ma așez pe un scaun si astept să vina un chelner cu un meniu? Iar la final, ii cer nota si ii pun banii in carnețelul ala sau ma duc inauntru si platesc?

9 răspunsuri:
| Dismally a răspuns:

Da, te asezi si astepti sa vine un chelner cu meniul, pe urma comanzi, consumi ce ai comandat, ii ceri nota, bagi banii in carnetel si ii dai chelnerului.

| CodrutElian1990 a răspuns:

Trebuie sa te comporti in functie de locul frecventat.
In primul rand societate nu inseamna douar un local.
In al doilea rand, in localurile "de clasa" trebuie sa ai un fel decomportament, in baruri altul, iar in crasme altul.

| FreddieM a răspuns:

Vezi intai daca trebuie sa astepti pentru a fi asezat la o masa.
Nu te rusina sa intrebi un ospatar cum functioneaza serviciul in acel local, se ia comanda la masa sau trebuie sa comanzi singur la bar. (daca e vorba de bar).
Vine ospatarul cu meniul, te lasa sa decizi apoi iti ia comanda. Papi frumos, bei ce ai de baut, apoi cu 5-10 minute inainte de a hotara sa plecati, chemi un ospatar, nu-i nevoie sa strigi dupa el, de obicei sunt foarte atenti in sala si e suficient sa-i faci un semn discret ca se apropie imediat. Apoi ii spui ca doresti sa-ti aduca nota de plata. Se duce la casa, face calculul si se intoarce la masa cu un notes pliat in care se afla bonul. Ii dai banii sau daca vrei sa platesti cu card specifici lucrul asta si iti aduce aparatul telematic (nu stiu cum se numeste).
Daca a fost atent si te-a servit frumos, poti sa-I lasi si un mic ciubuc intre 5 si 10 la suta din suma totala sau chiar mai mult daca te lasa inima si buzunarul. (in functie de calitatea serviciului).
Lasi o impresie buna si a doua oara cand mergi te va trata si mai frumos.
Plata se poate face si la casa si la fel, te scuzi un moment fata de amicii cu care esti, mergi la casa, faci plata. Apoi va pregatiti sa iesiti. Nu neaparat imediat, va puteti termina bauturile alte cateva minute.
Te ridici primul, ajuti domnisoara care te-a insotit, adica ii tragi scaunul si ii tii haina daca are.
In general cam asa procedez eu, daca imi scapa ceva mai culegi si din alte raspunsuri.
Cheers

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru FreddieM):

Bunele maniere spun ca intai se ridica de la masa doamnele sau domnisoarele. Da, o ajuti sa se aseze pe scaun, dar nu sa se ridice. Ce vrei? sa o vezi cazuta pe jos? Daca ea cand vrea sa se ridice se aseaza - din varii motive - inapoi, iar tu i-ai tras scaunul, ce se intampla? E prima data cand aud ca barbatul trebuie sa ajute femeia sa se ridice de la masa.

| FreddieM a răspuns (pentru CodrutElian1990):

,, In general cam asa procedez eu, daca imi scapa ceva mai culegi si din alte raspunsuri.''
N-a specificat ca merge insotit, am strecurat doar un exemplu. Codul bunelor maniere nu incape intr-o fraza, asa ca am generalizat la maxim, referindu-ma scurt si concret la ce-l interesa.
Lamurit acum?

Si eu m-am referit doar la acea problema punctuala. Daca se spune ca intai se ridica de la masa femeile si apoi barbatii, nu ai cum sa-i tragi scaunul. Logic, nu?

Hai sa-ti explic oleaca mai Codrut ca sa-ti treaca cheful de polemica. Cand am treminat de papat si baut si suntem gata de plecare, fiind un gentleman innascut, chiar daca se ridica prima, cam anticipez manevrele invitatei mele si sunt suficient de prompt ca sa ii usurez efortul, considerand ca e in tinuta eleganta si cu pantofii adecvati si fac ceea ce am descris mai devreme.
Multumit acum?
Cheers

Gata, daca tu atata stii, n-am ce discuta. Nu-ti mai raspund pe tema asta.

No problem.
Cheers