| Doarunaltutilizator a întrebat:

Salut,vi s-a intamplat ca la o ora la scoala un profesorul sa va jigneasca de fata cu colegii doar pentru ca ai facut ceva gresit la un exercitiu sau ceva gen si cand i-ai spus dirigintei asta, pe ea nici n-a interesat-o sau i-a dat dreptate profesorului sau ceva asemanator? ce credeti ca ar trebui sa fie facut in acest caz?

Răspuns Câştigător
| AFR81 a răspuns:

Am avut o asemenea experienta trista. Ne chema diriginta pe toti sa semnam intr-un tabel. Nu ma aveam bine cu ea deloc. A venit randul meu, am mers la catedra, am semnat unde avea ea degetul si m-am intors in banca. Dupa cateva secunde aud: "Ba Adriane, tu esti prost? Mi-ai stricat tabelul." De parca mare importanta avea un tabel amarat pe care si asa nu-l verifica nimeni. Colegii, bineinteles, au ras, iar eu n-am aratat cum ca as fi afectat, insa cu siguranta m-au atins acele vorbe, drept dovada ca mi le amintesc si acum dupa 3 ani. Una e cand te cearta un profesor si alta e cand te injura. Nu prea ai cui sa te adresezi in acest caz, nici macar directorului. Cu siguranta nu se rezolva nimic. Profesorii sunt educati inainte de a ajunge sa practice meseria, in acest sens, adica sa respecte elevul, insa daca asa sunt ei, n-ai ce sa le faci.

| Doarunaltutilizator explică (pentru AFR81):

Ce avea diriga cu tine atunci, nu te supara ca intreb, si ti-a mai spus asa de mai multe ori?

| AFR81 a răspuns (pentru Doarunaltutilizator):

Bineinteles ca nu ma supar ca ma intrebi. Banuiesc ca nu ma suporta pentru ca nu ma prea descurcam la ora ei, ora de matematica si pentru ca aveam absente. In rest, nu deranjam ora sau ceva de genul asta. Bineinteles, mai erau si altii in situatia mea, poate chiar mai prosti la matematica si cu mai multe absente, insa cu ei se comporta altfel. In prezent, cred pur si simplu ca nu-i placea fata mea. Bine ca am scapat de ea. Si ca un raspuns pentru a 2-a intrebare, nu m-a facut prost si in alte dati, insa tot a folosit cuvinte jignitoare care m-au facut sa ma simt aiurea. In fine, totusi e bine ca am avut de la cine sa iau acest exemplu negativ. Daca ma ajuta Dumnezeu si ajung profesor (urmez facultatea de istorie) cu siguranta voi avea grija sa nu repet greselile ei si cu siguranta nu voi face elevii sa se simta prost.

Sper sa reusesti si succes.

Ti-am dat funda pentru ca tu ai fost sincer si ai si raspuns primul, bravo.

29 răspunsuri:
| FemeiaPisică a răspuns:

Bună! Nu, nu este normal pentru că te afectează jignirile mai ales dacă eşti o fire sensibilă.
Diriginta şi directorul nu le pasă de părerea ta, au nevoie de cadre didactice iar dacă profesorul nu este implicat în scandaluri sexuale şi altele nu iau măsuri. Consideră că meritai aşa ceva pentru că el este ''îndrumătorul tău''.

În gimnaziu, profesoara mă jignea des şi ţipa la mine. Din nefericire, colegii s-au luat după ea şi mă jignea la fel cum mă jignea ea. Odată, nu ştiam un exerciţiu la tablă şi s-a enervat în loc să îmi explice... Mi-a dat o palmă şi m-am dat cu capul de tablă. S-a făcut linişte în clasă. I-am spus mamei şi când a venit la şcoală, profesoara se dădea drept pâinea lui Dumnezeu şi spunea că nu este adevărat. Mama o credea pe ea şi mai credea că fac asta ca să nu mai merg la şcoală. Nici nu mai învăţam şi uram să merg la şcoală.
Toată nevroza s-a adunat în mine atâţia ani, până şi în liceu am fost chinuită 3 ani pentru că începusem să învăţ deoarece aveam alţi profesori, alţi colegi.
În prezent sufăr de anxietate, depresie, tulburări de panică, tulburări de comportament şi am un început de psihoză. Am ajuns să nu suport copii şi îi evit.
Am avut atâţia profesori care mi-ai spus că nu am şanse să iau BAC-ul... Până şi profesoara de matematică cu care făceam meditaţii mi-a spus să nu aleg un liceu unde matematica este în programul de BAC pentru că sunt praf.
Am dat BAC-ul la matematică şi am luat 8.65 şi în prezent sunt la facultate. Din cauză că nu suport să stau cu alte persoane în camera de cămin mi-am pierdut minţile. Am fost în spital, iau pastile pentru stres, fac terapie şi uşor-uşor încep să îmi revin.

Nu ignora asta, o să te bântuie în viitor şi o să îţi fie greu. Vorbeşte cu părinţii tăi şi găsiţi o soluţie dacă se poate.

| Doarunaltutilizator explică (pentru FemeiaPisică):

Imi pare rau pentru ca ai trait aceste experiente,dar astea au fost in trecut acum ai scapat de profesorii aia,cred ca au si uitat de tine,profesoara aia cred ca are probleme grave si nici n-ar fi trebuit sa mai predea,lasa trecutul in urma si concentreaza-te pe prezent.
La mine in clasa la o ora de mate cand profesorul m-a pus sa scriu un exercitiu la tabla,si colegii sau apucat sa-l rezolve dar apoi profu a vazut ca ceva nu e bine cu figura, era din geometrie si mi-a zis ca sunt fraier cand de fapt greseala a fost a lui ca a facut figura de la un alt exercitiu si aia colegii au inceput sa rada, si nici macar nu ma interesa de ce spunea ala, ala e fraier ca oricum mai am trei luni si ma duc la liceu si o sa scap de ala, asa ca de ce ar trebui mie sa-mi pese de parerea lui si a celorlalti colegi cu care nici ca voi mai da ochii cu ei anul viitor.Am intrebat si eu din curiozitate.

| Doarunaltutilizator explică (pentru Doarunaltutilizator):

Ala nici macar nu stie sa tina o ora de curs si nici meditatii pentru examenul de la vara pe care o sa-l dau nici nu-i de mirare ca colegii mei au inceput sa nu mai vina la o pregatire de a lui, odata n-a mai venit nici macar un copil intr-o zi, si o de curand am fost la pregatire la scoala si eram numai eu si cu un alt coleg, si am stat degeaba toata ora, ala cand a venit pe la si un un sfert a zis ca ce pregatire sa faca cu doi copii si s-a dus in cancelarie si n-am scris sau invatat nimic.

| R0R0 a răspuns:

Eu am patit ca am luat o nota mai mica decat ma asteptam la teza si a zis daca avem intrebari.M-am dus sa o intreb si incep jignirile ca am facut o compunere groaznica, fara sens, etc.
Eu merg la locul meu, iar o colega imi zambeste ca sa ma incurajeze (ma simteam umilita, imi venea sa plang). I-am zambit usor, dar mai bine n-o faceam deoarece profesoara a zis ca e un zambet de superioritate la adresa ei, desi nici nu ma uitam la ea. Doamna diriginta, insa, m-a sustinut si mi-a zis ca daca ma mai jigneste va vorbi cu ea.

| Doarunaltutilizator explică (pentru R0R0):

Haide n-ar trebui sa iti pese ce zic colegii sau profesoara, aia sa isi vada de problemele lor ca sigur sunt altii cu note mai mici ca ale tale, eu am luat 4 la teza dar nimeni nu mi-a zis nimic, probabil ca se asteptau la asta si ca si altii au mai luat asa.

| R0R0 a răspuns (pentru Doarunaltutilizator):

Nu neaparat!

| SergiuBoss11 a răspuns:

Ma,daca a zis-o cu rautate, e de condamnat.ar trebui sa-i dai replica
daca a zis -o in gluma o iei tu prea personal.

| Doarunaltutilizator explică (pentru SergiuBoss11):

Vorbesti despre Adrian nu?

| Doarunaltutilizator explică:

Mersi pentru raspunsurile voastre.

| Cameliapantiru a răspuns:

Salut, Octavian!
Predau limba si literatura romana la clasele V-XII si sunt si diriginta (la clasa a XII-a).
Niciodata nu mi-am permis sa jignesc un elev, sa-l injur, sa-l umilesc, sa tip la el, sa-l discriminez in vreun fel sau sa-l pun intr-o situatie neplacuta, injositoare fata de sine insusi, fata de parintii sai sau fata de colegii de clasa.
Inttdeauna ma adresez elevilor mei cu respect si afectiune, ii tratez ca pe parteneri egali de dialog si le vorbesc civilizat, politicos, pe un ton calm, ceea ce nu inseamna ca nu ii noez corect sau ca nu gasesc o cale delicate de a le corecta greselile, de a-I ambition sa munceasca mai mult, sa citeasca mai mult, sa tinteaasca mai sus. Insa, mereu, incerc sa le transmit mesajul meu prin vorbe frumoase si gesture blande, nu uit niciodata sa le apreciez eforturile, sa semnalez atat progresul scolar, cat si performanta, sa le arat ca ii sustin in demersul lor euristic, le sunt alaturi, ca un prieten matur, ce ii ghideaza spre succes si le raspunde intrebarilor despre scoala sau despre viata, atat cat este omeneste posibil.
Daca un elev din clasa mea mi-a semnala ca a fost jignit de un profesor, I-as spune ca dezaprob comportamentul cadrului didactic, dincolo de relatia noastra de colegialitate din cancelarfie, ca apreciez ca a vut curajul de a semnala o nedreptate sau un abuz (mereu ii incurajez la ore sa faca asta) si I-as promite ca voi incerca sa fac tot ce tine de mine pentru ca el sau ceilalti colegi ai lui sa nu mai ajunga nicioata la scoala (loc al educarii, al cultivarii valorilor morale si estetice, nu al violentei, al vorbelor triviale/jignitoare sau al amenintarilor direte ori indirecte) in situatii umilitoare.
Apoi, la prima pauza as ruga colegul -profesor sa-mi acorde cateva minute pentru o discutie importanta, I-as spune politicos, dar totodata ferm ca nu este normal sa adreseze asemenea epitete injositoare elevilor, ca este ilegal si imoral in profesia noastra sa ne comportam asa, ca il rog sa-si ceara scuze de la elevul respective in fata clasei, pentru ca sinjignirea I-a adresat-o tot in fata clasei, ca inteleg ca a avut o zi dificila si a actionat astfel intr-un moment, dar ca e normal sa si repare neplacereile cauzate de atitudinea sa.

| Doarunaltutilizator explică (pentru Cameliapantiru):

Este foarte bine ca nu faceti aceste lucruri ca profesoara, ca nu va permite-ti sa jigniti elevi mai ales de fata cu colegii si ca a-ti cauta o cale de rezolvare la o asemenea problema mai ales ca sunteti diriginta.
Bine ca aici este si vina mea ca trebuia sa ma astept ca ala, profu ca nu-i pot spune "domnul profesorul" ca nici nu merita va face ceva de genul asta daca ies la tabla, cu el fac ore din a5a si acum sunt a8a si nici macar n-a fost greseala mea ci a lui ca nu s-a uitat bine la un exercitiu din geometrie. Pe unul l-a facut "bou" "dobitoc" habar n-am din ce motiv ca nu m-am uitat la el si colegii au inceput sa rada

| Cameliapantiru a răspuns (pentru Doarunaltutilizator):

Proful tau are grave problem de comportament, inteleg ca astfel de epitete va adreseaza frecvent, nu s-a intamplat un caz izolat, intr-o zi ingrozitoare a lui, cand era bolnav/oboist/cu o grava problema in familie si, pentru ca suntem oameni, cu totii, a rabufnit asupra unui elev (desi e cndamnabila si aceasta situatie, totusi).
E posibil sa aiba probleme psihice (caz in care sunt condamnabili cei din comisia de evaluare psihologica, care I-au considerat apt pentru invatamant), e posibil sa aiba frustrari personale, din viata de familie, si sa le reverse asupra elevilor, e posibil sa aiba o lipsa mare de educatie, bune maniere si sa fie in firescul lui sa vorbeasca asa, atat acasa, cat si la scoala, si cu familia, si cu prietenii, si cu elevii, si cu colegii. Insa, in orice caz, acest om nu merita sa ramana la catedra, sa distruga sufletele si urmatoarelor generatii de elevi (cunosc adolescent care au ramas cu traume emotionale puternice datorita abuzurilor verbale ale unui parinte sau invatator si care cu foarte mult efort, vointa si ore de terapie au ajuns la normalitate, au gasit resursele sa priveasca scoala cu incredere si sa construiasca relatii sociale armonioase).
Sfatul meu pentru tine si colegii tai este sa le spuneti parintilor cum va vorbeste la ore proful de mate si acestia sa ia o decizie serioasa, de tipul mers in grup la diriginta si la directorul scolii si semnalat comportamentul nepedagogic si immoral al acestui om. Nu lasati sa se perpetueze, nu permiteti sa fiti jigniti, invatati inca de la aceasta varsta sa cereti sa vi se respecte demnitatea, sa nu tolerati abuzuri asupra voastra sau asupra celor din jur! Asta imi invat si la ore, elevii, si cred ca asta e singura cale s[re demnitate si normalitate.
Succes!

Bine si colegii au o vina ca fac nu stiu ce in banci si il mai imita in pauze dar asta n-are cum sa o stie si zice ca da 3.

Si sigur parintii colegilor stiu asta, am auzit eu ca la sedinte s-a zis sa schimbe profesorul de matematica si astea si nici n-are cum sa il schimbe asta trebuia sa se discute inca din a5a si acum suntem in a8a

| Cameliapantiru a răspuns (pentru Doarunaltutilizator):

Nu exista justificare pentru jignire, violenta sau lipsa de respect.
Presupunand ca proful ar sti ca il imitate in pauze, tot nu ar avea dreptul sa va vorbeasca asa la ore. Cumva "bou" si "Dobitoc" sunt termeni academici, compatibili statutlui de profesor, adica de model intelectual, comportamental, etic etc pentru clasele de elevi? NU!

Aveti mare dreptate aici.

| Staind a răspuns:

Mi-a rupt caietul in fata pentru ca nu i-a placut un tabel. Ziua urmatoare aveam ora cu ea. A trebuit sa-l transcriu. Desigur ca era trecut de jumate. Asta pe langa limbaj.
Nu mai planje. Umilinta e pretutindeni.

| SergiuBoss11 a răspuns (pentru Staind):

Sa-mi fi facut mie asa, ma puneam cu pumnii pe ea

| Staind a răspuns (pentru SergiuBoss11):

Deloc avantajos.

| SergiuBoss11 a răspuns (pentru Staind):

Unii profesori sunt mai duri ca sa scoata ceva din voi.ti-a rupt caietul pentru ca avea pretentii de la tine.
asta sau si-a varsat frustrarile vietii pe tine.

| Staind a răspuns (pentru SergiuBoss11):

Nu sufar pe tema asta laughing
Voiam doar sa-i scot in evidenta tipului ca exista cazuri asemanatoare, in care profii is aiurea. Poate se invineteste mai putin de la 2 vorbe aruncate.

| Doarunaltutilizator explică (pentru Staind):

Aha,astea s-au intamplat si la mine la scoala, unii profesori cred ca daca faci chestii din astea se rezolva ceva, altii de la mine din clasa au luat si 2 la o materie, crezi sau nu din nu stiu ce motiv, si ce s-a rezolvat cu asta, doar ca sa-l lase corigent, un 4 e mai corect sau absen ta nemotivata.

Bine nu poti ramane corigent de la un 2 daca iei note mai maricele, treci cu medie acceptabila, dar daca s-ar putea sa se dea, cred ca ar pune si 0 in catalog.

Sau sa-i sune parinti, ca sa stie daca a facut nu stiu ce, pai e mai corect asa.

| MistretulPufos a răspuns:

Niciodata nu mi s-a intamplat, imi pare rau daca ti s-a intamplat tie