Prietenul meu e inca dependent, are nevoie de o operatie la nas si sper dupa asta sa se opreasca. Dar imi spune ca datorita spray-ului a dezvoltat mai multe alergii, sistemul imunitar a scazut, mai rapid il ia raceala, insa nu poate respira fara el. Il incurajez si eu sa se opereze si dupa sa vedem care va fi situatia.
M-am speriat în niște nopți în care m-am trezit că am nasul atât de înfundat că nu am mai putut să respir și țin minte că deja nu-și mai făceau efectul spray-urile (am ajuns sa combin Bixtonim, Vibrocil si mai unu). Efectiv mă chinuiam să respir cum trebuie și problema era la fel și ziua. Și am mers la orl-ist. Asta s-a întâmplat înainte să încep clasa a 8-a.
Totul a început pe când eram în gimnaziu, chiar dintr-a 5-a, cel mult a 6-a, dar îmi aduc aminte că și înainte de asta mai foloseam Bixtonim când se întâmpla să racesc; după ce-mi suflam nasul seara dădeam câte 1-2 pufuri de nară.
La început nu se înfunda tare, dar se înfunda uscat, fără muci, parcă simțeam că se umflă ceva sus în nas și nu înțelegeam de ce mi se înfundă fără să fiu răcit. Și dacă suflam suflam degeaba Asta se întâmpla la școală și când ajungeam acasă dădeam repede cu Bixtonim si se rezolva. Și peste ceva vreme iar se repeta același episod, mai târziu ajungând să mi se înfunde și seara în pat. Si treaba asta nu tinea de anotimp. Dar țin minte că erau uneori momente când se mai desfunda singur, parcă se relaxa presiunea aia ce bloca nara și știu că problema asta nu am avut-o tot timpul. Erau mai mult niște episoade pentru că îmi aduc aminte că erau perioade de timp când nu aveam nimic și chiar uitam de chestia asta. Știu că noi cum ne mai jucam la școală, sau în vacanta, mai alergam și n-aveam nimic, respiram bine. Dar alteori așa mă lua cu înfundatu de aveam și o stare aiurea, de iritabilitate. Stiu ca in vacanta dinainte de a 8-a, chiar cu ceva vreme inainte de episoadele urate de sus am fost si la salina Cacica în Suceava. Acolo mai tare mi s-o infundat nasul in loc sa se desfunde.
Când am mers la orl, mi-o spus că îmi dă un tratament cu apă de mare. Zicea că pot să-mi dau de câte ori vreau, chiar de 10 ori pe zi. Si daca dupa o perioada nu se rezolva trebuia sa ma cauterizeze in nas parcă. Zicea ca ce simteam eu era o vena care se umfla si bloca nara. Diagnosticul ăsta era, dependență de spray nazal.
Și am început cu apa de mare. Asta era prin septembrie. Ceva ceva se desfunda, mai greu. Dar dupa ceva timp, parca isi daduse drumul. Dupa ce am terminat a doua sticluță am stat si vreo 2-3 saptamani fara apa ca n-am mai mers la farmacie, dar deja nu se mai infunda asa. Dar în decembrie am prins o raceală și știu că atunci iar m-o luat. Am dat in cateva seri si cate un puf de Bixtonim ca deja era prea infundat, dar am revenit iar la apa după. Prin martie deja nu mai aveam nimic si de atunci până acum că intru a 12-a respir cât se poate de bine, mulțumesc lui Dumnezeu.
Am ajuns la concluzia ca o cauza la toată treaba asta îi ca mai foloseam Bixtonim cand eram mic, cand raceam, o prostie că puteam să respir și fără. Și folosindu-l din nou si din nou mai târziu am ajuns dependent. Și pe lângă asta, sunt convins că praful ala infernal care se ridica la școală din podelele din clasă de pe vremea bunicilor a avut si el contribuția lui mare. Ce-i drept, de cand sunt bine am m-ai ajutat la treburi in praf, scos parchet vechi, curățenie generală, dar am suflat nasul si l-am curățat bine cu ser dacă o trebuit și o fost totul bine. În rest camera aerisită zilnic și fața de pernă o spăl cam pe la 1, 2, uneori chiar 3 săptămâni și totul e bine.
Experiența ta cum a fost?
Am fost si eu dependenta de picaturi nazale ani buni. Imi puneam picaturi o data la 2-3 ore ca mi se tot infunda si nu puteam sa respir deloc. Am scapat printr-o minune, sa ii zic asa. Plecasem in Grecia cu clasa si mi-am uitat picaturile. A fost panica pentru mine si a trebuit sa suport acele zile fara picaturi. A fost greu, primele nopti nu am putut dormii deloc, eram nervoasa pentru ca nu dormeam, dar tot raul spre bine. Dupa aprox. 3 zile, nasul si-a revenit si nu am mai avut deloc nevoie de picaturi. Iar de atunci au trecut 5 ani de zile si nu am mai folosit niciodata de frica sa nu revin la vechiul obicei.
Spray-urile nazale sunt mai nocive decât ai crede.
Am început cu Bixtonim când luăm niște antipsihotice de la care mi se înfunda nasul.
La un moment dat ajunsesem atât de dependent încăt nu puteam să trag aer pe nas și aveam impresia că o să mor în somn. Sau chiar îmi venea somn de la lipsa de aer. În stadiul ăla nici dacă vrei să renunți nu mai poți, depandența se transformă într-o frică patologică și singurul aliat e spray-ul.
Am încercat și alternativa cu spray-ul pe bază de apă de mare. Trebuia să dau 5-6 pufuri pe nară, funcționa câteva secunde că după iar mi se înfunda nasul, mult mai rău.
Într-o zi n-am putut să mai îmi cumpăr. Având în vedere că foloseam o sticluță la 1-2 zile, costa ceva. Dar nu a fost atât de ușor, că nu mă mai lăsau ai mei să-mi cumpăr.
Primele zile au fost de coșmar. Eram foarte nervos, abia reușeam să respir, mă trezeam și mai obosit.
După câteva zile în care ziceam că "îmi cumpăr mâine", deja mă obișnuisem. Abia după 2-3 săptămâni puteam să respir decent, dar în final mi-a trecut.
PsyhoChild întreabă:
inna07 întreabă: