| Mariaw2 a întrebat:

Un vechi proverb romanesc spune ca "Nu haina-l face pe om!". Si totusi, in ziua de azi, haina are un cuvant greu de spus, cel putin la o prima vedere. Tuturor ne plac oamenii bine imbracati. Un om imbracat cu gust sugereaza un om stilat, un om prosper si, de ce nu, un om inteligent. Nu acelasi lucru il putem spune despre un om imbracat neglijent, cu hainele vechi si ponosite, care evident, nu da nici o atentie tinutei sale.
Credeti ca proverbul acesta incepe sa fie perimat? Sau continutul sugestiv al proverbului ramane la fel de actual ca si pana acum?

5 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Te-ai gandit ca cel imbracat ponosit poate fi mult mai inteligent si mai cinstit decat cel pe care il vezi tu imbracat cu haine frumoase? Cunosc multe persoane care dau salariul meu pe o luna numai pe haine.Dar cand deschid gura sau le ceri parerea intr-o problema prefera sa ocoleasca subiectul.Nu este deloc perimat proverbul.Ci dimpotriva.Mai ales acum in zilele noastre cand omul care munceste cinstit abia are cu ce trai si cu ce se imbraca.Iar altii huzuresc in bani necinstiti.

| Wøodenpints a răspuns:

Doar un idiot ar cataloga un om ca fiind "stilat, prosper, inteligent..etc" după haine. Oricât de bine ar fi îmbrăcat.

Eu mă îmbrac simplu, în haine care au un aspect așa mai învechit. Atâta timp cât sunt curat, nu văd care ar fi problema. Dacă cineva îmi evaluează intelectul după hainele ce-mi acoperă trupul, înseamnă că e un imbecil și oricum părerea lui nu contează pentru mine. Oamenii grețos de imbecili n-au dreptul la părere.

| AtateaConditii a răspuns:

Trebuie sa fii inteligent ca sa iti permiti sa te imbraci ca un boschetar si sa poti inchide gura lumii. Normal ca e vazut bine un om imbracat frumos, inseamna ca are un job bun, are bani, se ingrijeste deci inseamna ca a fost inteligent si a gasit un job bun. Porverbul se refera la mici exceptii. Unii sunt saraci desi sunt inteligenti nu au suficiente resurse sa ajunga acolo unde trebuie.

| ElenaSA a răspuns:

Acum raspunsul la intrebarea ta poate fi ...variat."Nu haina il face pe om" poate sa insemne si faptul ca nu este nevoie ca omul sa fie imbracat neaparat la moda si cu haine foarte scumpe pentru a fi considerat de calitate. Acest lucru nu inseamna ca persoana sa fie neglijenta in imbracaminte.

| michelladin a răspuns:

Proverbele nu prea se schimba sau "se sterg".