| Butterfly7 a întrebat:

Am nevoie de putin ajutor. As vrea sa ma ajutati sa-mi stabilesc perioada fertila si nefertila. O sa va dau datele de la inceputul acestui an.
Ianuarie: 11-15; Februarie: 4-8; Martie: 5-11; Aprilie: 3-8; Mai: 10-15; Iunie: 9-15; Iulie: 11-17; August: 11-16.
Multumesc si rog seriozitate.

Răspuns Câştigător
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Folosim metoda prezentată ( cu exemple ) pe saitul : http://www.mamicamea.ro/......ptie.html; DECI, în paralel cu calculul pe care îl fac eu aici, poţi urmări şi pe acel sait.

Există multe site-uri care prezintă această metodă, dar eu cred că pe cel indicat de mine este explicată mai bine.

La calcul ne interesează prima zi a fiecărui ciclu ( durata lui trebuie să ţi-o notezi, aşa cum explicam în răspunsul dat pe sait, dar e doar orientativă, ca să vezi dacă menstruaţia durează aproximativ acelaşi nr de zile; când e doar de 1-2 zile atunci poate fi o problemă ).

Durata menstruaţiei este, în general, de 3-7 zile! Dacă e mai scurtă, sau mai lungă - atunci poate exista o problemă de sănătate ( dacă situaţia se repetă mai multe luni ).


CALCULUL = metoda calendarului :

Din 11 ianuarie ( prima zi de ciclu din ianuarie ) până în 4 februarie ( prima zi de ciclu din februarie, FĂRĂ 4 deoarece el se socoteşte în ciclul următor ) sunt 24 zile, iar următoarele cicluri au : 30, 29, 37, 30, 32 şi 31 zile!

Conform cu datele pe aceste 8 luni avem cel mai scurt ciclu de 24 zile şi cel mai lung ciclu de 37 zile!
Diferenţa dintre cel mai lung şi cel mai scurt ( 37 – 24 = 13 ) este de 13 zile – deci, NU ai ciclu regulat ( nu ai 6 luni consecutive aceeaşi durată/nr de zile )!

Din cel mai scurt şi cel mai lung ciclu se SCADE 14 ( fiind data ovulaţiei în cazul unui ciclu regulat de 28 zile, cel mai general/optim ) şi obţinem :
24 – 14 = 10
37 – 14 = 23; Deci, ovulaţia va avea loc ( cel mai probabil ) între zilele a 10-a şi a 23-a ale ciclului.
Spre exemplu, dacă pentru perioada august-septembrie numărăm aceste zile, obţinem ovulaţia ( probabil ) între datele de 19 august-1 septembrie!

Apoi, pentru calculul perioadei cu fertilitate RIDICATĂ, se scade din valoarea cea mai mică 5 zile ( deoarece atât poate trăi spermatozoidul în vagin ) şi adunăm 2 zile la valoarea cea mare ( deoarece atât poate trăi ovulul după ovulaţie ) - astfel obţinem : Din ziua a 10-a se scad 5 zile şi la ziua a 23-a se adună 2 zile :
10 – 5 = 5
23 + 2 = 25; Astfel perioada cu fertilitate ridicată va fi între zilele a 5-a şi a 25-a ale ciclului!
Spre exemplu, dacă pentru perioada august-septembrie numărăm aceste zile, obţinem perioada cu fertilitate ridicată ( probabil ) între datele de 15 august-3 septembrie!

De asemenea, dacă numeri 37 zile ( adică durata ciclului cel mai mare ) începând cu 11 august ( prima zi de menstră din august ), constatăm că următoarea menstruaţie TREBUIE să-ţi vină până cel târziu în 17 septembrie!

Cam aşa se face un calcul CORECT!

Apoi, o întârziere ( a menstruaţiei ) de până la 7-10 zile ( faţă de data calculată CORECT cu metoda calendarului ) este acceptabilă - dacă întârzie mai mult, atunci pot fi alte „probleme"!
Dacă întârzierea este mai mare de 7-10 zile, atunci NEAPĂRAT trebuie să faci test de sarcină ( atunci când ai făcut sex neprotejat sau s-a rupt prezervativul ) şi un control ginecologic!

DACĂ întârzie mai mult de o săptămână peste data de 17 septembrie, deci dacă menstruaţia nu-ţi vine până în 24 septembrie – atunci TREBUIE să mergi URGENT la un ginecolog, să faci „analize", pot fi probleme ale ovarelor/uterului sau trompelor uterine!

RISCUL este mai crescut în perioada cu fertilitate mai mare ( DAR asta NU înseamnă că în rest ar fi inexistent, ci doar că ar fi mai scăzut )!

Apoi NU EXISTĂ perioadă fertilă şi perioadă nefertilă - EXISTĂ DOAR perioade cu fertilitate RIDICATĂ ( crescută/sporită ) şi perioade cu fertilitate SCĂZUTĂ!

Nefertilitate/infertilitate ( perioade nefertile ) EXISTĂ doar atunci când eşti „sterilă" ( ca urmare a unor afecţiuni MEDICALE )!

Dacă ai menstruaţie REGULATĂ ( doar ATUNCI cunoşti când are loc ovulaţia ), atunci putem discuta despre perioadă cu fertilitate ridicată/scăzută, ASTFEL :
„Perioada fertila" este strans legata de momentul ovulatiei, si se stie ca ovulatia are loc cu aproximativ 14 zile inainte de menstruatie ( dacă vorbim de un ciclu REGULAT de 28 zile ), si NU la 14 zile dupa menstruatie cum se scrie in mod gresit in unele articole de pe internet.
„Perioada fertila" ( adică cu fertilitate RIDICATĂ ) incepe cu 4-5 zile inainte de ovulatie ( atat poate supravietui spermatozoidul in uter ) si se termina la 1-2 zile dupa ovulatie ( perioada in care ovulul este viabil ).

TOATE celelalte zile se CONSIDERĂ perioade cu fertilitate SCĂZUTĂ - dar, NU INEXISTENTĂ!

Cam asta ar fi...

0 răspunsuri: