| Elena9328 a întrebat:

Mi-au ieșit multe alunițe in ultimul timp.
Aveți vreo idee de ce?
Scuzați categoria.

2 răspunsuri:
| Raniaa a răspuns:

Aluniţele apar atunci când se formează o aglomerare de melanocite. Aceste celule produc melanină, un pigment care dă culoare pielii şi în mod normal este distribuit uniform pe tot corpul. Ele se înmulţesc în preajma pubertăţii şi a maturităţii (20-30 de ani), cel mai probabil din cauza modificărilor endocrine. Doar 1% dintre ele apar la naştere. Factorul genetic poate avea un rol important în înmulțirea acestora, precum și expunerea excesivă la soare.

| Suki08 a răspuns:

În termeni medicali, alunițele poartă denumirea de nevi melanocitari și se formează prin aglomerarea mai multor melanocite – celule ale pielii care produc melanina, pigmentul care dă culoarea specifică a pielii.
Persoanele care au pielea mai deschisă la culoare au de obicei mai multe alunițe.

Unele din ele sunt prezente la naștere (alunițe congenitale), în timp ce altele apar pe parcursul vieții (în general, până în vârsta de 30 de ani).

Se rede că alunițele apar ca răspuns la expunerea la soare, însă nu trebuie neglijat aportul factorului genetic, în special în cazul persoanelor ce au foarte multe alunițe pe corp.
Cauza concretă, specifică, ce declanșează producția excesivă de melanină și implicit, formarea alunițelor, nu este pe deplin înțeleasă.

S-a observat că în unele cazuri, apariția și aspectul alunițelor sunt influențate și de modificările hormonale. Astfel, la pubertate par să crească numeric, în timpul sarcinii tind să devină mai închide la culoare și după 50 de ani, să se estompeze, treptat.