| Dragomir_Vlad_1990 a întrebat:

1 cal putere ce viteza are km/h?
Ca ma interesez sa imi iau o masina tare de teren si sa stiu in viteza ce o sa-mi aleg

13 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Stai jos, nota 1 la fizica elementara!
1 cal putere - la o bicicleta - poate imprima viteza chiar si peste 100 Km/h.
Nu doar forta conteaza, dar si greutatea vehicului antrenat.

| Violleta2022 a răspuns:

Ce importanta are cati cai putere are 1 cal sau o masina de teren, sau de oricare ar fi, odata ce nu o poti folosii la mai mult de 130km/ora, cat este limita legala in Romania?

suntserios
| suntserios a răspuns:

Nu are niciun sens intrebarea ta. Poate reformulezi

| sierra1 a răspuns:

"1 cal putere ce viteza are km/h?"

te califici pentru întrebarea anului!

- calul (in putere) aleargă și cu 85 pe oră!
- câți bani zici că bagi in mașină aia?

| mihai69 a răspuns:

Calul putere nu are viteză ci... putere!
?
Bravo, succes la alegere.
În ce viteză ai vrea?
===
PS nu contează câți CP are un motor ca să știi cu ce viteză poate merge autovehiculul pe care e montat. Poți avea un motor de 5oo CP pe un tractor care merge cu maximum 40 lm/h. Așadar... mai învață să pui în cuvinte ceea ce dorești de fapt să afli, ca să poți fi ajutat.

| anonimg a răspuns:

"1 cal putere ce viteza are?"
Nu se poate face un asemenea calcul.
"Rotunjit, 1 HP ≈ 745, 7 W ≈ 746 W" (HP -horse power)
https://ro.wikipedia.org/wiki/Cal_putere

Daca vrei viteza la un atv trebuie sa cauti pe internet specificatiile fiecarui atv in parte. Sau dai o cautare pe google: viteza maxima atv.

Unele masini sunt facute pentru viteza, iar altele pentru putere.
Cat despre cai putere, un tractor universal are vreo 50-55 cp (cai putere, iar un bmw mai mult decat dublul tractorului. Dar un bmw nu poate trage un tractor; sau daca il trage o face foarte greu. Si nici tractorul nu poate prinde viteza unui bmw. Asta pentru ca angrenajele difera de la o masina la alta.

| Catrice a răspuns:

Prima parte a întrebării se învață la fizica în școala generalăhee hee

| johnnny123 a răspuns:

Daca viteza ar depinde doar de cati cai-putere are motorul, ar insemna ca o nava cargo care are un motor de 100.000 CP s-ar deplasa cu viteze supersonice...

| flixbuster a răspuns:

Un metru cati litri are? Ca vreau sa cumpar 5 litri de bere varsata si vreau sa stiu cum sa-i masor cu ruleta.

| Eireann a răspuns:

Cal putere e o unitate de masura pentru exact ce spune - putere. Asta influenteaza viteza dar nu este singurul factor. Daca vrei viteza nu o masina de teren vrei cu una mai usoasa si josa, un roadster sau chiar o masina sport daca iti permiti.
Eu am un Jeep Renegade Trailhawk de aproape 200 de cai si pe trasee de off road nu merg niciodata peste 50- 60 km/ ora iar pe sosea maxim 100 pe autostrada desi poate si mai mult.

| dinaprilie a răspuns:

Vrei sa faci offroad cu ea? Padure, trasee de munte din astea?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Calul putere este unitatea de masura a puterii motorului, la fel si kilowat-ul. Acea putere se pierde pana ajunge la roti, si la fel se pierde daca nu este tractiune. Conteaza si rotatile etc, sunt o gramada de chestii care nici macar nu tin cont de aerodinamica si greutatea masinii. Puterea conteaza mai mult pentru acceleratie.

| LupusDei1993 a răspuns:

Da, si in Romania 5 oameni mor zilnic de la accidente de masina, si tu vrei viteza ce drumurile noastre nu o pot sustine.