Conform dexului, ca adjective cele două sunt sinonime, deci da aparent ambele sunt corecte.
Dar semitice e mai des folosit.
Care crezi că e originea termenului semit/semitic?
Din câte știu provine de la Sem (sau Șem) unul din fii lui Moise din care oamenii din trecut credeau că se trag evreii și cred că și africanii.
Trebuie sa te contrazic un pic, evreii credeau ca din Sem se trag semitii, altfel spus toate popoarele cu limbi inrudite cu a lor, din Iafet grecii si toti indo-europenii, iar din Ham egiptenii, negrii din Africa si in general popoarele cu pielea de culoare inchisa.
In cultura evreilor, e clar ca atunci cand a fost redactata Geneza in forma finala, reflecta si ideile lor la data respectiva despre inrudire etnica, rasiala, culturala; poti oricand sa citesti Geneza si vei vedea ca au avut grija sa plaseze fiecare grup etnic cunoscut; odata cu raspandirea crestinismului, clasificarea din Geneza a devenit singura acceptabila, ca doar era revelata. Asa ca, impartirea din Geneza, inclusiv termenul ''semit'' e folosit in Europa din antichitatea tarzie, si de catre evrei, cel tarziu de la redactarea finala a Genezei.
Sem era unul din fiii lui Moise?
Noe*, scuze
Apropo, nu încerci problemă logică pe care am postat-o?
"In cultura evreilor, e clar ca atunci cand a fost redactata Geneza in forma finala"
Ştiu că nu te deranjează dacă încercăm să despicăm firul în mai multe. Ăsta e unul din motivele pentru care îmi place o conversaţie cu tine.
Încerc acum să mă transpun în perioada care este încadrată mai sus. Deci atunci au început ei să folosească termenul "semiţi" cu referire la toate neamurile care vorbeau o limbă înrudită cu a lor. Bun, pare simplu. Dar, dacă existau astfel de neamuri, poţi admite că, mergând în urmă pe firul istoriei, vei da de un strămoş sau, mă rog, de o origine comună. Cam cum zicem noi cu universul, că, dacă el se extinde, trebuie să fi fost la început un punct. Şi, în acest caz, vine întrebarea:
1. de ce n-ar fi acest "punct" Sem cu familia sa, considerând acele genealogii ca fiind exacte?
De ce se preferă termenul legendă sau legendar. Ezra pare să fi fost un cărturar, un fel de istoric. Presupun că analiza lui a fost matematică.
O altă întrebare. Dacă s-a răspândit creştinismul într-o aşa mare măsură,
2. de ce s-a adoptat termenul "limbi indo-europene" şi nu s-a apelat tot la Geneza ca să le zică "limbi iafetice"? Ar fi fost o dovadă în plus de preţuirea pe care o au pentru cartea biblică Geneza. Dacă aşa de simplu le-a fost cu termenul "semitic", ce i-a împiedicat să-l adopte şi pe "iafetic"?
darima07 întreabă: