NOname
Întrebare recomandată | NOname a întrebat:

Am o dilemă. Mulți spun "nu mănânc carne, dar mănânc pește". Peștele nu tot din carne e făcut? Nu e animal cumva?
"CÁRNE, (2) cărnuri, s. f. 1. Țesutul muscular al corpului omenesc și al animalelor împreună cu țesuturile moi la care aderă."
http://dexonline.ro/definitie/carne
Mă rog, acel "și" acolo e dubios, dar în fine.
"Peștele este un animal vertebrat, craniat, ce trăiește în mediu acvatic."
http://ro.wikipedia.org/wiki/Pește
Cum de s-a strecurat în mentalitatea românească și nu numai, în subconștientul colectiv, greșeala asta de logică? De ce, de exemplu, când spui, că nu consumi carne, deseori ești întrebat dacă nu consumi nici pește? Răspunsul nu ar trebui să fie evident oare? Și cum se poate spune cu o conștiință împăcată "nu mănânc carne", în timp ce ucizi, prepari și manânci un pește (care se zbătea și el cândva, vrând să trăiască), "fructele de mare" (ce denumire batjocoritoare, perversă le-am ales și lor, ca să le desconsiderăm cu totul, să le facem în mintea noastră numai bune de mâncat)? De unde percepția asta, că nu tot din carne sunt făcute, că nu contează, că nu se pun? Aveți vreo idee?

151 răspunsuri:
| Florin_Chiba_1988 a răspuns:

Aveţi atâtea explicaţii şi nimic, de fapt răspunsul e simplu, peştele nu are sânge, aşadar tot ce e carne cu sânge, în prealabil animalele sunt "de dulce", în schimb peştele aş tinde să spun că e "graniţa" dintre acel "de dulce" şi "post".