| glass6 a întrebat:

Am o intrebare: De ce randamentul instalatiilor de incalzit (in care se ard combustibili) este intotdeauna mai mic decat 100%?

Răspuns Câştigător
| Zenithf a răspuns:

La centralele cu condensatie se spune ca randamentul este peste 100%, dar asta este doar pentru ca ele se folosesc de caldura latenta de condensatie a apei generate prin arderea combustibilului, caldura care nu este luata altfel in calcul.
Randamentul real este sub 100% din cauza pierderilor, cum a zis si Creiot. Centrala preia pentru ardere aer din exterior, care in conditiile de la noi poate avea -10/-16 grade, si gazele de ardere rezultate sunt evacuate la temperatura de 70-80 grade si la cele mai performante centrale cu condensatie, iar daca nu este cu condensatie trebuie sa aiba 110-115 grade, ca sa nu se condenseze apa pe cos - condensul este foarte coroziv si ar distruge o centrala obisnuita. Mai exista pierderi si pe traseul agentului termic, dar nu la centralele de apartament, unde conductele au traseul tot prin interiorul camerelor incalzite si deci "pierderile" de pe traseu contribuie si ele la incalzirea acestora.

5 răspunsuri:
| MMihai a răspuns:

Randamentul oricărei instalații / utilaj etc este mai mic de 100%.

| DrunkenRat a răspuns:

Pentru ca vin din China?
Nu toate chestiile pot avea o asa estetica... 100%. Este normal sa existe abateri pe undeva.

| white_2190 a răspuns:

Tiraj de coş mare sporeşte consumul de combustibil (pierderi la coş de fum ridicate – randamentul cazanului mai scăzut).

| grgdlk a răspuns:

Stii tu vreo instalatie de incalzire care sa dea randament 100%? eu n am auzit pana acum!

| Creiot a răspuns:

Pentru ca o asemenea instalatie nu fuctioneaza intr-un mediu ideal (izolat) si are pierderi atat in sistemul de transportare al agentului termic prin instalatie cat si la evacuarea gazelor rezultate in urma arderii combustibililor, unde odata cu gazele este evacuata si o importanta cantitate de caldura.