Parerea mea este ca merita sa continui cu bio sau sa mergi la medicina, lucrand in laboratoare, dar nu in invatamant, nu la pedagogie, ca-i stres masiv iar cum tu esti sensibila si vei ajunge prin spitalele de psihiatrie, mai des decat iti imaginezi.
Draga mea, am terminat și eu o facultate de profil uman, și anume limbi străine. M-a pasionat și pe mine literatura când eram în liceu. Am lucrat un an ca profesoară de engleză în învățământul primar și gimnazial. Acest an a fost decisiv și am realizat că nu este pentru mine. Am ieșit din învățământ și am emigrat în Canada.
Concluzie: învățământul nu mai e ce a fost. Nivelul de educație al copiilor este foarte scăzut iar salariile nu sunt motivante deloc. Plus examenul de titularizare care trebuie susținut în fiecare an.
Sfatul meu: Facultatea nu mai este de viitor în România. Îți pierzi cei mai frumoși ani studiind niște chestii care nu-ți vor folosi la nimic în viață.
La angajare nu știu câți iau în considerare diploma ta. Toți vor experiență în domeniu.
Nu știu ce înclinație ai spre limbi străine, dar cred că reprezintă un atú să cunoști cel puțin două limbi de circulație la nivel intermediar-anvansat.
Cred că ai avea mai multe posibilități. Poți lucra la o multinațională. Orientează-te și vezi ce se caută în orașele unde ai vrea să te stabilești. Ideea este să-ți găsești job într-un domeniu unde ofertele de angajare sunt numeroase.
Cercetează piața muncii și vezi ce se caută.
Baftă!
Salut! Sunt absolventa de Limbi si Literaturi la UVT, specializarea Engleza-Franceza. Ce iti pot spune, si ce cred ca vei realiza si tu pe masura ce trece timpul, e ca nu e capat de lume da studiezi ceva ce nu iti place! Dupa anul intai de facultate si eu m-am gandit sa ma reprofilez si chiar fusesem admisa la o facultate in Olanda, dar din cauza ca nu am vrut sa "pierd un an", nu am acceptat oferta din Olanda si am continuat cu literele. Uitandu-ma inapoi am realizat cat de gresit gandeam atunci si regret ca nu am avut curajul sa plec. Un an la scara vietii nu inseamna aproape nimic! Ai tot timpul din lume, si asta ti-o spune cineva care a trecut prin ceva asemanator cu tine. Si te vei regasi din nou.
Eu te sfatuiesc sa te lasi de Biochimie si sa te apuci de ce iubesti cu adevarat sa faci. Nu stiu la Cluj, dar la UVT sigur mai sunt locuri libere acum la sesiunea din toamna. Profesorii mei, majoritatea, au fost calzi si deschisi, cu o dragoste mare pentru a preda si mereu disponibili sa ii ajute pe studentii pasionati sa creasca. Poti sa faci trei ani la litere, studiezi literatura (si eu am iubit fiecare curs de literatura), faci practica ca si profesoara si vezi daca ti se potriveste. Daca nu, faptul ca vei fi invatat mai multe limbi la facultate te va ajuta sa intri intr-o multinationala.
Fa ce te face fericita. Ai curaj! Si o sa iti multumesti ulterior. Good luck!
Si daca te decizi sa dai la litere la UVT ma poti contacta sa te mai ajut si eu cu informatii :3