Pt inceput:
-In opinia mea, parerea este...
cuprins:in alta ordine de idei
inchiere:aici chiar nu mai stiu
mult succes acolo.
Pai incepi cu definitia genului si a speciei din care face parte opera literara respectiva. apoi... in caz de opera epica: faci rezumatul textului dat incadrand pe momentele subiectului. vorbesti despre personaje in special daca se realizeaza vreun fel de caracterizare. in incheiere expui o opinie legata de vreuna din actiunile mai inedite.
la opera epica e mai dificil. trebuie sa vorbesti despre figurile de stil exemplificandu-le, si sa le comentezi. sa spui ce idee consideri ca a incercat eul liric sa transmita. inchei cu opinia in care comentezi sentimentele ce sunt inspirate de lectura textului.
sper ca ti-am fost de ajutor
ma pricep foarte bine la romana dar acum nu stiu ce cunostinte aveti voi pe la clasa a 5a
In inceputul comentariului poti folosii diverse expresii despre poezie(iti voi da unele potrivite pentru clasa a5a) :
Poezia... minune a firii, miracol al trairilor unor persoane...nu stii cate sentimente poate trezi in mine o asemenea opera, cate vise, cate iluzii nebanuite se nasc din cantecul misterios al versurilor
in continuare ai putea spune despre titll poeziei respective:
Titlul este ca o cheie de lectura, acesta poate fi descifrat pe 3 paliere: in primul rand spui din ce este alcatuit ( substantiv etc), anunta esenta continutului de idei si ganduri si nu in ultimul rand are rolul de a introduce cititorul in lumea poeziei
mai departe spui despre tema poeziei: de ex sa zicem ca in poezie este descris un tablou de toamna deci este toamna!
apoi iei fiecare vers si il comentezi ( figurile de stil prezente : comparatii, pesonificari etc)
este foarte importanta sa specifici ca autorul isi exprima gandurile, ideile si sentimentele in mod direct si subiectiv prin intermediul eului liric![]()
cam asta ar fi... in final poti pune urmatoarea expresie:
Trecuta prin filtrul sensibilitatii poetului, al mestesugarului de cuvinte poezia "..." demonstraza de ce scrisul este un mestesug fericit, dar blestemat
banuiesc ca la clasa a5a comentati decat poezii asa-i? eu parca asa imi amintesc, genul epic se studiaza prin a 6a- a7a.
cam asta ar fi tot
daca vrei mai multe expresii sau detalii despre un comentariu lasa-mi id-ul tau pe privat si te voi ajuta :*
EremiaAdriana întreabă: