| dutza_9025 a întrebat:

Buna va rog frumos sa ma ajutati... Am o dilema cu privire la verbele de la franceza. Nu stiu cum sa fac diferenta dintre grupa 2 si 3... Va rog sa raspundeti URGENT! Multumesc. Dau FUNDA!

Răspuns Câştigător
| didiDia a răspuns:

Verbele de grupa a doua se termina toate in -ir. Insa exista si verbe de grupa a treia care se termina in -ir. Verbele de grupa a treia se mai pot termina si in -re sau -oir. Cum faci deosebirea intre un verb de grupa a doua si un verb de grupa a treia care se termina in -ir? Daca nu stii dinainte care din ce grupa e si vezi infinitivul, nu faci deosebire. Daca le vezi conjugate la plural(oricare din cele trei persoane), grupa a doua se remarca prin prezenta grupului,,iss'' in cadrul conjugarii(spre exemplu la verbul,,finir''=a termina, avem la plural: nous finissons, vous finissez, ils/elles finissent, deci toate persoanele la plural au in interiorul conjugarii grupul,,iss''). La grupa a treia in schimb cand conjugi nu mai ai grupul,,iss'' ca la grupa a doua. Sa luam spre exemplu verbul,, partir''=a pleca de grupa a treia care conjugat la plural este asa: nous partons, vous partez, ils/elles partent(fara,, iss''). Sper ca te-am ajutat cat de cat.

1 răspuns:
| LetyArob a răspuns:

Verbele din grupa a doua se termina in - ir si cele din grupa a treia se termina in -re sau -oir.