| SabyRom a întrebat:

Va rog frumos sa ma ajutati. Nu am inteles cum se afla in cati orbitali sunt plasati electronii unui element. Ca sa fiu sincera, am cautat mai multe definitii si am inteles ce sunt orbitalii dar tot nu pricep cum se calculeaza. Sa luam un element : Sc cu Z= 21. Cinfiguratia electronica este : 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d1. Bun. Acum, sincer eu fac temele singura, dar am raspunsuri la sfarsit. Nu imi place sa copiez fara sa inteleg. Spune ca sunt 11 orbitali. De ce? Cum se calculeaza? Va rog sa ma ajutati. Iar daca răspunsul dvs. ma va ajuta, va promit ca va voi da o funtitawinking
Mulțumesc anticipat

Răspuns Câştigător
| jozsef10 a răspuns:

Pai gandeste-te asa, 2 electroni de spin opus formeaza 1 orbital, s-are 2 electroni adica un orbital, p-are 6 electroni adica 3 orbitali, d-are 10 electroni adica 5 orbitali si f-are 14 electroni adica 7 orbitali! la tine este asa:ai 4 de tip s fiecare de cate 2 electroni adica 4 orbitali, 2 de tip p fiecare cu cate 6 electroni adica 6 orbitali, si 1 de tip d cu 1 electron adica 1 orbital! Sper ca ai inteles si te ajuta asta! big grin

| SabyRom explică (pentru jozsef10):

Multumesc mult pentru explicatie. Acum am inteles. O seara placuta! happy

| jozsef10 a răspuns (pentru SabyRom):

Cu placere! Oricand big grin

2 răspunsuri: