Pai stiu ca narcisismul se manifesta prin admirație și dragoste exagerată față de propria persoană
si egoismul prin atitudine exagerată de preocupare pentru interesele personale și de nesocotire a intereselor altora
Iubirea pentru propria persoana fata de dorinta de avea totul pentru sine si de a nu tine cont de ceilalti.
Narcisism este sentimentu' ala de iubire exagerata fata de propria persoana, incredere exagerata in propriile forte(sufar de asa ceva)Egoism e atunci cand te gandesti numai la tine si la binele tau, nepasandu-ti de cei din jurul tau si de sentimentele lor.
De narcisism sufera persoanele care s cred superioare tururor, iar egoistii sunt cei care se gandescdoar le ei si le fac rau celorlalti nu doar moral( cum fac si narcisistii) ci si fizic, material... elc:*
Daca ne gandim la originea cuvintelor si anume ca primul termen provine de la numele unui personaj din mitologia greaca, frumosul Narcis, care a murit admirandu-si frumusetea in apa unui izvor, iar cel de al doilea are drept origine cuvantul latin "ego"=eu, putem presupune ca o diferenta exista, desi par a exprima o realitate evidenta:iubirea de sine.Narcisistul e incantat de intreaga sa faptura, nu are ochi de vazut, nici urechi de auzit pe altii-in legenda eroul nu auzea nici macar glasul iubiriii iar nimfa ce se indragostise de el s-a transformat in ecou-, admiratia pentru sine este rareori nociva pentru cei din jurul sau.Incantat de propria-i persoana, nu vrea altceva decat sa-i observe si altii perfectiunea, atitudinea sa tine mai mult de o estetica personala.
Egoistul, pe de alta parte, intra in sfera moralei, a eticii; pentru ca pretuindu-si ego-ul supradimensionat, el are tendinta de a-i pune in inferioritate pe ceilalti si nu se sfieste sa calce in picioare binele public in favoarea binelui personal. Uneori narcisistul si egoistul convietuiesc in aceeasi faptura; si ca un exemplu l-as da pe vajnicul Adrian Nastase foarte incantat de sine-si, placandu-i sase auda debitand tot felul de sforaitoare fraze, convins ca sunt geniale, dar si egoist peste masura, neezitand sa profite pana si de ignorata Matusa Tamara pentru binele propriu! Dixit!
linarkfts întreabă: