În lingvistică, un cuvînt se numește omograf dacă are aceeași formă scrisă ca și alt cuvînt, dar diferă de acesta prin pronunție, ca de exemplu copii în sintagmele doi copii și două copii.
în limba, identitatea în scrierii de mână a două cuvinte diferite.
în matematică, corespondenţa dintre elementele două spaţii diferite.in ce clasa esti? ca sa-ti dau exemplu?
OK uite: un cuvînt se numește omograf dacă are aceeași formă scrisă ca și alt cuvînt, dar diferă de acesta prin pronunție, ca de exemplu copii în sintagmele doi copii și două copii. Dacă și pronunția este identică atunci avem de a face cu omonime. fundita?
Era suficient să dai o căutare pe google.
Omografia este un fenomen de coincidenţă grafică a unor cuvinte diferite.Adică cuvinte care se scriu la fel si se citesc cu accente diferite si care înseamnă altceva fiecare.
Ex."Copii" =puii omului si "copii" =dubluri sau "vier" = porc necastrat si "vier"= care are grijă de viţa de vie,sau "haină" =îmbrăcăminte si "haină" = rea, dusmănoasă. Diferenţa în vorbire se face pe modul de accentuare al silabelor pe care cade accentul. Eu nu pot scrie acum cu accent, dar uite un site(pe care il gaseai si tu cu usurinţă) unde sunt puse si accentele:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Omograf
N-ai prea priceput, nu-i aşa? De fapt e şi greu! E vorba de scriere identică dar pronunţare diferită, din cauza accentelor. Acest prefix "omo" înseamnă" la fel, asemănător". Iată cîteva exemple.
Doi copii se joacă. (co-pii)Accent pe a doua silabă.
Am făcut la xerox două copii. Deci accent pe prima silabă.
Împărăteasa era o femeie haină. Ai trei silabe ( ha-i-nă) cu accent pe i, din a doua silabă.
Am acum o haină nouă. Cuvîntul are, acum numai două silabe ( hai-nă) iar accentul este pe a din prima silabă.
Acele fete sînt colegele mele ( a - ce - le. Cu accent pe e din a a doua silabă).
Acele de cusut sînt din oţel. Aici ai a-ce-le, dar accentul este pe a din prima silabă.
Alte cazuri : Oprea ( nume masculin) dar şi oprea ( verb); comedie ( co-me-di-e- cu accent pe i din a treia silabă) dar şi co-me-di-e, cu accent pe e din a doua silabă.
Şi poate mai sînt şi alte exemple.
În fapt, omografia este un caz special de omonimie.
Fenomen de coincidență grafică a unor cuvinte diferite. sper sa intelegi si sper ca ti-am fost de ajutor...
anonim_4396 întreabă: