| Andraxandra12345 a întrebat:

Cine îmi dă și mie câteva exemple de bani cu explicație?
De ex 1.082, 46 lei cât e in milioane?
Nu prea înțeleg cine îmi explică când și de ce se pune punct și virgulă la bani...
Dacă se poate și câteva exemple...
De ex știu că 100 lei e (un mil)
1000 lei (10 mil)

Dar de ce uneori 1000 lei este cu punct?

11 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Nu este nimic in milioane. Ai vrut sa spui in bani vechi! Inmultesti cu 10.000 si-ti da in bani vechi desi nu vad rostul de ce ai face-o! Totul este in bani noi "Leu" si nu RON cum spun cei mai batrani.
Noi, romanii, punem punct dupa fiecare 3 cifre din unitati si virgula pentru a scrie apoi subunitatile. Exemplu 3.000.000,50 lei. inseamna 3 milioane lei si 50 bani. La anglo-saxoni se pune punct. Exemplu SUA: 3000.50 inseamna 3 mii de dolari si 50 de centi. O suma mai mare ca exemplu: 50, 323.75 USD inseamna cinzeci de mii trei sute douazeci si trei dolari si 75 centi dar ei scriu "Cincizeci de mii, trei sute douăzeci și trei de dolari și 75/100 de cenți".
Ai si un program de conversie din leu nou in leu vechi si invers: https://ro.coinmill.com/ROL_RON.html#ROL=10000

| Vântulalb a răspuns (pentru Salontanul):

"Totul este in bani noi "Leu" si nu RON cum spun cei mai batrani."
Hmmm, au fost discutii pe aici cu "ron", "roni". "leu", "lei". Si fix tineretul de aici a sarit spunand ca nu e corect "leu" ci... "ron". Fara sa stie ce inseamna.

| Salontanul a răspuns (pentru Vântulalb):

Da, da! Credeam ca tinerii sunt mai receptiv dar vad ca-i tot aia. N-am vazut discutiile dar daca-i adevarat este trist.

| Vântulalb a răspuns (pentru Salontanul):

Eu le-am vazut. Nu mai tin minte cu cat timp in urma dar cred ca sunt cateva luni.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Atentie! La programul de conversie sa nu folosesti punctele ci doar virgula pentru subunitati.

| VoidEternal a răspuns:

Unii pun punctul ca sa separe miile. Dar nu au rolul decât de a citi mai ușor cifra.

De pildă 1.000.000,00 e un milion de lei și 00 bani.

1.300,43 = o mie, trei sute de lei și 43 de bani. Uita de "milioanele" vechi, nu se mai intorc.

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| Vântulalb a răspuns:

Cand s-a facut denominarea s-a mutat virgula de la zecimale cu 4 cifre (mai la stanga). Deci mereu mai adaugi 4 zerouri in coada.
"uneori 1000 lei este cu punct"
Tot 1000 lei este. Se pune punctul la grupe de trei cifre pentru a le numara mai usor si a citi mai usor numarul.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Adică 10 milioane și 820 de mii laughing Ce bogați suntem.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

10.000 - 1 RON
50.000 - 5 RON
100.000 - 10 RON
500.000 - 50 RON
1.000.000 - 100 RON

Sau tăiat 4 de zero