Un intelectual este cel care poate purta o discutie la orice nivel, care poate spune "nu stiu" atunci cand un subiect il depaseste si care nu-si pune in incurcatura interlocutorul depasit de subiect.
Pentru mine nu mai exista termenul de ''om intelectual '', fiindca in ziua de azi oricine poate termina o facultate. Sunt atatea facultati particulare, atatea examene platite, atatea pile si atati profesori corupti incat chiar si cineva luat deodata de pe strada poate deveni intelectual. Chiar si eu, mai am putin si dupa pot spune ''sunt intelectual'', dar eu n-am habar nici macar sa leg un nod la cravata.
Pentru mine un om intelectual reprezinta acel om inteligent, descurcaret, care stie mereu unde sa caute un raspuns si stie cui sa adreseze o intrebare cand are o nedumerire. Stie sa analizeze situatia, sa estimeze corect avantajele, dezavantajele problemei in care se afla.
Eu sunt nedumerit putin c-o chestie. La tara de exemplu, desi cred ca un exemplu prost. Unde putina lume face carte. Unul care a stiut sa se descurce, sa produca si s-a implinit, poate fi el numit intelectual chiar daca nu are studii superioare? Dar Becali, poate fi considerat? Sau Moromete din Rebreanu, este el un intelectual in mediul in care traia, tinand cont ca era singurul care stia sa citeasca de pe acolo?
Tare sau nu, chiar imi pare rau ca nu gasesc o vorba de-a lui Camil Petrescu in legatura cu conditia intelectualului in mediul in care traieste, stiu ca mi-a placut mult. Ion? Vezi ca au fost destul unde la examenul de bacalaureat l-au pus pe Ion in postura de intelectual.
Si totusi, eu am spus la urma ca am nedumeriri in privinta ultimelor intrebari. Dar simteai nevoia sa ma ataci, corect?
Ok, o sa incerc sa-ti evit intrebarile.
Uh, acum vazui. Nu mai editez, imi asum greseala. Scuze, Marin Preda. Ma gandeam si la Rebreanu cand am scris fiindca si el are personaje de genul lui asta, gen Ion. Si la b. a. c.-ul de acum cativa ani, multi n-au stiut ce inseamna ''intelectual'' si s-a iscat un mare scandal. De asta, sunt putin nedumerit, in privinta intelectualului in mediul in care traieste.
Accept critica pozitiva si multumesc de corectare. M-am grabit.
Are raspunsuri la orice problema. dar exista asa ceva? intelectualitatea este relativá, ca si dragostea ca si multe altele.Priviti din alte puncte oamenii considerati intelectuali de unii sunt catalogati idioti de alti.
Intelectialitatea nu are definitie concretá.
Intelectual aici gasesti tot felul de definitii si discutii pe aceeasi tema http://ro.wikipedia.org/wiki/Intelectual. Daca ai carte ai parte nu?
Acel om cu care nu te plictisesti niciodata, care isi gaseste timp si replici la toate, care are o vasta capacitate de a cuprinde si explica, - Infinitul; este acela care stie sa fie "special ", care isi face timp pentru pruncul avut, pentru Iubire, pentru Frumos, pentru un Sarut, pentru a ajuta pe cei ce au mare nevoie, sau pentru a avea O clipa libera a te cunoaste si a aprecia cate odat '... Ar mai fi inca multe de spus, dar ma opresc aici acum... Lucien.
Nu am stiut ca esti intelectual, dar un om intelectual il definesti dupa cum gandeste si se comporta. Prost!(sper ca sti ce inseamna Prost in germana).
Nu am stiut ca esti intelectual,dar un om intelectual il definesti dupa cum gandeste si se comporta. Prost !(sper ca sti ce inseamna Prost in germana).
Nu am stiut ca esti intelectual,dar un om intelectual il definesti dupa cum gandeste si se comporta. Prost !(sper ca sti ce inseamna Prost in germana).
Tipul de om intelectual- omul care stie :ce, cat si cand sa vorbeasca.
,, ce sa vorbeasca"-adica detine argumentul, informatia necesara.
,, cat sa vorbeasca"-adica stie sa-si foloseasca cuvintele cu masura:scurt, concis si la obiect.
,, cand sa vorbeasca"- atunci cand e cazul( nu vorbim doar sa ne bagam si noi in seama)
Caci pana la urma intrebarea era cum ati defini un om intelectual si nu ce inseamna intelectualitatea:-P
( asta-i ca o completare la afirmatiile anterioare)
Un om intelectual este o persoana care tinde mereu spre cunoastere si spre perfectiune. Niciodata nu considera ca este suficient si va incerca permanent sa invete mai mult sa stie mai mult, tinzand spre perfectiune in tot ceea ce fac. Ei sunt adesea intalniti in opere literare precum genii, asa cum intalnim si in "Luceafarul", un geniu singuratic care tinde spre iubirea absoluta si cunoasterea absoluta. Asta ii deosebeste pe intelectuali de oamenii de rand care din contra se multumesc cu putinul care il au nedorindu-si nimic absolut...