Buna Cezy
Pai corect este culori vii
asta este forma corecta si nah. este un adj si este articulat, vi ala nu are niciun inteles in niciun context si nu exista
Am mai vazut la ceilalti scriind in loc de stii sti. etc.
... fundita? ![]()
z`bye :*
Corect este culori vii, la radacina "vi" se adauga desinenta "i". Numai bine!
@AudImaginixD "vi" "ăla" are un înțeles în unele contexte, îl folosim atunci când este vorba de persoana a 2-a plural, de exemplu când zici "vouă vi s-a întâmplat",
se mai folosește și "vi-i" de exemplu: "vi-i aduc peste o oră",
"vii" se folosește când este vorba de verbul a veni sau când este vorba de "viu" adică trăiește.
se mai folosește și forma "viii", atunci când înlocuiește "cei vii", de exemplu "viii cu viii și morții cu morții (cei vii cu cei vii)".
Iar despre formele "știi" și "ști":
Sunt corecte ambele variante, doar că depinde când le folosim,"ști" se scrie la infinitiv, viitor, condițional prezent și la negativ, în rest se scrie "știi".
De exemplu:
La negativ - "nu ști",
Viitor - "eu voi ști, tu vei ști, el va ști, etc",
Condițional prezent - "eu aș ști, tu ai ști, etc",
Infinitiv - "a ști".
În rest - "eu știu, tu știi", "să știu, să știi", etc.
@Cezy cred că și tu mai poți învăța câte ceva din ce am scris aici.
@MihaicaDan vezi că nu ești așa rotund, precum vrei să pari.
Dacă n-ai fi criticat, nu-ți făceam nici eu această observație, cu toate că am specificat mai sus unele lucruri și anume când se scriu cu unu sau doi de "i" cuvintele "vi" și "ști", dar citez ce ai scris: "Cum sa nu stii", se scrie "nu ști", cu un singur "i", citește mai sus din ce cauză se scrie așa.
Zici că "poate ea a rămas repetentă și este tot în clasa a V-a", dar tu ai trecut clasa degeaba dacă tu zici că ea a rămas repetentă pentru exact aceeași greșeală pe care ai făcut-o și tu. Spre deosebire de tine, ea a întrebat înainte să facă o greșeală sau a întrebat ca să aibă de unde învața, tu mai trebuie să înveți când se folosește virgula și mai trebuie să înveți că se scrie "a V-a" și nu "a-V-a".
Ai 12 ani, mai ai de învățat multe, dar nu mai critica și nu mai râde de alții, pentru că și tu ai greșeli.
Daca tu esti aia din poza... Esti desteapta rau. Cum sa nu stii? Daca este culori,, vii'' sau,, vi''.Eu am 12 ani si stiu mi se pare absolut normal...Sau poate ai ramas repetenta si tot in clasa a-V-a esti.![]()
Raspunsul corecte este "vii". Am un prieten care scrie puii de gaina in loc de pui de gaina.
Vii se ortografiază fără cratimă când are înţeles deplin şi poate fi : substantiv, adjectiv, verb, la modul indicativ sau conjunctiv, pers. a II.a singular.
Deci e cu doi i.
Vi este pronume personal, exemplu: Voua vi se pare ca am exagerat?
vii indeplineste functia de atribut, predicat verbal.in cazul tau este atribut si este "vii"
Culori vii.Cuvantul,,vi" este pronume personal, forma neaccentuata, persoana a 2-a, nr pl.
@AudImaginixD are si "vi" un sens de pronume reflexiv, cred ca si personal dar nu m-am gandit la vreun enut cu cel personal doar reflexiv "Voua vi se pare ca e frumoasa aceasta zi?"
mario98 întreabă: