Acest fenomen este datorat fortelor de tensiune superficiala. Datorita acestora se intampla si alte fenomene, cum ar fi sa faci un ac sa pluteasca pe apa, desi este mai greu ca apa, de acest fenomen se folosesc insectele care plutesc pe apa. Exista o forta de respingere si una de atractie, cand forta de respingere este mai mare lichidul formeaza un menisc convex la contactul cu obiectele, in capilare nivelul lichidului folosit in experienta scade, iar cand forta de atractie este mai mare lichidul tinde sa spele suprafetele, meniscul format la limita cu obiectele este concav si lichidul urca in vasele capilare.
In experimentul de care vorbesti, intre apa si ulei este o forta de respingere mai mare, de aceea nici nu se amesteca cele doua, iar uleiul este mai usor ca apa. Din cauza aceasta, moleculele de la suprafata apei "fug" de ulei, antrenand obiectele care plutesc, in cazul asta piperul.
Pentru ca apa nu se amesteca niciodata cu uleiul! Iar apa e mai usoara ca uleiul deci ramane in mijlocul farfuriei, iar piperul se retrage cu uleiul!
Mai este un fenomen, asemanator si chiar amuzant!
Poti sa pui intr-o farfurie apa si apoi la suprafata piper!
Daca ai sapun pe deget in momentul cand apropii degetul de piper acesta se retrage!