anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

De ce verbul ridere a devenit a rade?
a trebuit sa modific intrebarea si sa mai adaug cateva cuvinte.de ce verbul a rade nu se scrie a ride? doar vine de la deridere!¿as ruga pe cineva care stie gramatica si etimologie sa imi explice schimbarea. sunt doua litere pentru acelasi sunet.

Răspuns Câştigător
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Fiindca nenii din Academia s-au grabit sa impuna î din a in toate cuvintele, cica ca sa dovedim a suntem latini. Asta chiar si pentru cele care in latina se scriua cu i. Ca nu s+au gandit saracii. Si cand s+au prins, au motivat ca limba romana este o limba fonetica, dificila si ca e foarte buna regula cu î din a in mijlocul cuvantului si î din i la inceput, altfel tinerii nostri n-ar reusi sa mai intelega care e regula.

33 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

@raspuns anonim-zazu anonima, observ ca postezi si anonim mai nou.Sa-ti explic babeste.Ruxandra ti-a spus ca vine din latina si ca de fapt a evoluat.In latina verbul era ridere, insa asta pe vremea cand iisus inca mai umbla printre muritori.Acest verb a incetat de mult sa mai existe la noi in vocabular.Deci nu-l mai avem. Apoi, dupa ce ti-a raspuns Ruxandra, ai spus ca de fapt nu te intereseaza cel din latina si formele din alta limba:
,, Vorbesc de limba romana, nu fac analogie cu nici o alta limba straina vorbita''
am dedus ca ca de fapt tu nu stii ce vrei in consecinta ti-am spus de ce exista aceasta scriere acum. Apoi tu ai scris o fraza memorabila:
,, Chiar ma gandeam la tine, Brigaela, mai ales ca tu scrii poezii si ai alta legatura cu scrierea ''
Aici mi-am dat seama ca nu stii ce vrei sa intrebi, iar logica ta este a unuia de gradinita.Nu am inteles ce legatura au poeziile cu scrisul.In ziua de azi, foarte multi adolescenti scriu poezii, si totusi nu cunosc extraordinar de bine gramatica limbii romane, insa probabil ca tu nici asta nu stii.Incearca sa mai inveti sa te exprimi si mai ales sa pui o intrebare coerenta.Nu de alta, insa ne bagi in ceata definitiv.Si asa eram noi in ceata de cand cu castelele medievale. laughing

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

@brigaela-ma asteptam la un raspuns mai filozofic din partea ta, insa am observat ca pana si cacofoniile le iei de bune(vezi polemica cu @dumnezeu). Hai sa ne lamurim:
-eu am afirmat mai sus ca oricine poate scrie poezii, chiar si un adolescent.Ca nu sunt cele mai reusite, asta este cu totul si cu totul alta problema, insa scriu si ei, iar unii nu cunosc foarte bine regulile gramaticale.Nu-mi vine sa cred ca tu, o fata ce te consideri mai presus decat noi ceilalti de aici, poti sa afirmi asa ceva.Ma asteptam sa vii cu termeni din medicina, sa faci un eseu, insa sa afirmi ca:
,, E prima lege a unui scriitor sa stie bine limba in care scrie.''
m-ai dezamagit complet.Si acum, sa-ti dau un exemplu:
-manelele, fie ele cat mai agramate scris, sunt scrise sub forma de versuri, cu rime...de toata jena.Pe tine, un cunoscator fin nu te poate pacali, insa cineva care abia invata limba romana si chiar foarte multi romani, pot afirma cu certitudine ca sunt versuri.Crezi ca ii putem numi pe aceia cunoscatori ai limbii romane? Eu nu cred, tu ce spui? Mai gandeste-te inainte sa faci anumite afirmatii.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

@brigaela-cred ca nu ne intelegem.Hai sa mai repetam.Eu nu contest valoarea ta, din fericire chiar am citit cateva din poeziile tale si mi-au placut, din nefericire, nu mai am pagina.In alta ordine de idei, pe mine nu m-a deranjat faptul ca tu scrii poezii ci rationamentul.Ai spus ca daca scrii poezii, nu ai afirmat daca de calitate sau nu, atunci automat esti inclus in randul scriitorilor renumiti si a lingvistilor.Total gresit acest rationament. Ti-am dat exemplu de surogaturi, iar tu vii si-mi spui ca tu chiar scrii poezii.De parca eu nu stiam. Faptul ca scrii poezii, nu implica automat cunoasterea gramaticii limbii romane.inca o data repet, nu te includ pe tine in aceasta categorie, insa sunt mii de alti scriitori, sau asa zisi scriitori.Rationamentul este gresit. Iar cat priveste cacofonia, atata timp cat ea figureaza in DEX, atunci trebuie sa incercam pe cat posibil sa o evitam, cu trei exceptii :
biserica catolica
tehnica cavalereasca
ion luca caragiale.
Nu cred ca l-am auzit vreodata pe pruteanu facand cacofonii in vorbire.Si probabil ca el era unul dintre cei mai indreptatiti sa o faca. Iar cat priveste cititul din norma academiei, nu ai citit ci numai ai afirmat, si daca esti draguta si amabila, ne poti da si noua un link cu acea norma? Eu am aruncat mai multe priviri pe siteul academiei, insa bag seama ca nu stiu exact unde trebuie sa citesc, insa tu, pentru linistea noastra sufleteasca, ai putea sa ne ajuti cu link-ul.Totusi eu raman la ideea ca o cacofonie trebuie evitata pe cat posibil.Si chiar o putem evita daca suntem atenti.Stiu ca in alte tari nu exista asa ceva, insa la noi exista si suna ca naiba.Multumesc!

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

...pai pentru ca asta e forma corecta.big grin