anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

De ce verbul ridere a devenit a rade?
a trebuit sa modific intrebarea si sa mai adaug cateva cuvinte.de ce verbul a rade nu se scrie a ride? doar vine de la deridere!¿as ruga pe cineva care stie gramatica si etimologie sa imi explice schimbarea. sunt doua litere pentru acelasi sunet.

Răspuns Câştigător
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Fiindca nenii din Academia s-au grabit sa impuna î din a in toate cuvintele, cica ca sa dovedim a suntem latini. Asta chiar si pentru cele care in latina se scriua cu i. Ca nu s+au gandit saracii. Si cand s+au prins, au motivat ca limba romana este o limba fonetica, dificila si ca e foarte buna regula cu î din a in mijlocul cuvantului si î din i la inceput, altfel tinerii nostri n-ar reusi sa mai intelega care e regula.

33 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Enigma, multumesc de apreciere.
O sa-mi fac mea culpa, eu nu cred ca persoanele din exemplele tale scriu cu adevarat poezie. Nici macar nu ma gandesc la ei legandu-i de aceasta notiune. De aceea am gresit.
Nu am link la normele Academiei, am un volum mare cumparat din librarie. O sa scanez intr-o zi pagina si o sa o urc udeva sa dau link.
Cat despre poeziile mele, le gasesti cu usurinta daca dai search dupa brigaela pe google.

HepHap
| HepHap a răspuns:

"Adica pana la urma mi-ai spus ca regula e regula fiindca e regula si argumentele nu conteaza."

Nu, nu am spus asta; nu as fi niciodata de acord cu asa ceva. Si chiar nu inteleg ce anume din ce-am scris eu te-a facut sa concluzionezi asta. Ma intreb daca chiar imi citesti raspunsurile cu atentie, pentru ca eu unul intotdeauna ti-am citit raspunsurile cu preocupare. Sa fie clar:
Nu am afirmat ca reforma din 93 a fost imperioasa si impusa de nevoi reale. Am spus clar ca au fost politice. Dar ti-am mai spus ca reforma din 53 nu a fost mai "fireasca" sau mai "naturala". Am mai atras atentia ca impunerea unei directii latinizante in limba romana nu a fost gresita, insa asta intr-un alt moment decat cel la care voi faceati tacit referinta. Modul in care tu si Zazu ati transat problema, vorbind atemporal si ignorand contextul anterior instaurarii comunismului, e macelaresc si lasa oamenii sa traga concluziile cele mai gresite.
Dincolo de discutia de fata, eu continui sa te apreciez si sa iti urmaresc raspunsurile cu interes. Zazu? Am fost rautacios? Nu, ea a fost, in mod repetat; vis-a-vis de declaratiile ei, replica mea are o finete de odalisca.
In ceea ce priveste ultimul tau raspuns dat lui Enigma, iti dau un sfat, folosindu-ma de cuvintele tale: "Lasa tu scanurile si citeste gramaticile".
Apropo, si eu am publicat poezii. Dar nu as considera niciodata ca asta m-ar legitima sa imi asum o anume autoritate in polemici lingvistice.

Ne vedem data viitoare, la vreo alta intrebare, pe subiect. Aici e deja balci. Over and out.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

...pai pentru ca asta e forma corecta.big grin