| b3b3tza a întrebat:

Este romania republica sau nu? care stie mana sus...

Răspuns Câştigător
| asko a răspuns:

România este o republică semi-prezidenţială
Republica semi-prezidenţială este o formă de guvarnământ în care primul ministru şi preşedintele sunt ambii participanţi activi în administraţia statului. Acest sistem diferă de republica parlamentară prin faptul că şeful statului este ales prin vot universal, având un rol mai mult decât protocolar. Iar diferenţa faţă de republica prezidenţială este aceea că guvernul, deşi numit de preşedinte, este responsabil în faţa Parlamentului, care îl poate de altfel şi demite printr-o moţiune de cenzură. Termenul de "republică semi-prezidenţială" a fost prima dată folosit în anul 1978 de către politologul Maurice Duverger pentru a descrie A Cincea Republică Franceză. [1]

6 răspunsuri:
HepHap
| HepHap a răspuns:

De vreo 50 de ani e tot republica.

| YepIsSuspended a răspuns:

Am ridicat mana de o ora si tu tot nu m-ai pus?sad

Răspuns utilizator avertizat
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Denumirile unor tari nu vad ce importanta ar avea? Daca te referi la blocul comunist ai dreptate pentru ca Paler sau nu stiu cine a spus in 89 dupa revolutie ca va deveni o tara cu adevarat necomunista cind ultimii dintre cei care au prins regimul vor disparea.Deci daca speri intr-o libertate totala, din punct de vedere politic, mai ai de asteptat multisor pentru ca, daca te uiti bine de-a lungul istoriei, n-am facut decit sa ne adaptam interesele dupa marile puteri.Asta este tristul adevar pe care ti-l dezvalui nu fara durere in suflet.

| mircea a răspuns:

Este, dar a cui este?

| larisa_6959 a răspuns:

Da, este republica.