Sa pice orice in afara de poezie sau ceva gen criticismul junimist
O caracterizare de personaj ar fi usoara dar nu m-as afla in dificultate nici daca ne cere sa argumentam ca o nuvela e romantica sau ca un roman e realist sau ca un basm e bildungsroman. Anyway, bafta tuturor!
Buna! aceiasi intrebare mi-o pun si eu ..deja am fluturi
si cat invat am senzatia ca nu stiu nimic
nu stiu ce va pica dar comedie nu cred, pentru ca a fost la olimpici cred ca poezie sau o nuvela...dar poezia ma sperie :-
Cam greu sa pice poezie, rar s-a dat pentru ca e un subiect greu. Totusi nu isi invata nimeni o poezie pe de rost si daca nu stii bine fiecare figura de stil, ca sa te poti lega de ea si sa o explici, e posibil sa o dai in bara. Eu sper totusi sa nu pice desi am vorbit cu mai multi profi si au zis ca e putin probabil sa se bage la asa ceva dar e bine sa stii. Artele poetice sunt usoare asa ca daca vad Blaga pe acolo, ma bag in el ca il am si la filosofie. Mie imi e frica sa nu pice ceva gen criticismul junimist, dacia literara.
Eu stiam ca s-a scos junimismu!
Eu nu stiam ca s-ar fi scos, stiam doar de povestire ca s-a scos. Sper sa fie asa, plus ca ar fi absurd sa ne dea asa ceva, avand in vedere ca cei de la mate-info clar ar da-o in bara. Am vazut pe o varianta din anii trecuti ca cerea eseu despre Dacia literara si de aia m-am panicat.
Mie mi-a zis profa de romana ca cica s-a scos, oricum o citesc odata sau de doua ori, pentr orice eventualitate, sa nu fiu printre cei din sesiunea august-septembrie
Asa o citesc si eu, sa stiu mai mult pentru linistea sufleteasca. Invat si dramaturgia desi ar fi hilar sa o dea din nou dupa anul trecut si sesiunea olimpicilor din anul asta.
Pai, nu e dupa ei, e in functie de ce pica, de ce se extrage, ca la loto
si din cate am inteles sunt vreo 20 de variante cu comedia si vreo 15 cu romanul "experientei". Nu sunt eu prea bun la matematica, dar probabilitatea sa pice UNDD sau O scrisoare pierduta e destul de mare. Daca pica o poezie gen Testament sau Plumb sau chiar si drama daca pica bag mana-n foc ca o sa pice multi. Cel putin eu nu pot sa inghit nici cum Testamentu lui Arghezi, nu-mi place deloc, si mai cunosc multi in situatia asta. Cel mai accesibil subiect ar fi sa se dea la alegere un roman interbelic. Daca pica Ion sau Morometii scriu pana imi cade mana jos
Stiu ca se "extrage" de aia am pus si in ghilimele. Nu ar avea cum sa pice Testament, ar cere sa scriem o arta poetica si atunci alegi altceva, nu Arghezi. Eu as merge fericita pe Blaga si corola lui ca o am si la filosofie si scriu de rup pixul. Dar si eu sper la un roman sau la basmul cult ca Harap-Alb e usor, daca nu se incurca iar elevii si isi bat joc de numele personajelor himerice
Dar ai dreptate, daca da poezie, o sa pice multi. Eu clar nu pic dar nu as lua punctaj maxim la subiectul 3 daca imi da poezie. Nu pot retine toate prostiile alea se simboluri si metafore si nu le-am vazut niciodata rostul. Este si un exercitiu la subiectul I, daca da poezie, e foarte probabil unul din exercitii sa fie "explicati o metafora din prima strofa" or something. Si eu la explicarea metaforelor ma blochez.
Cand se da explicarea unei figuri de stil, de obicei caut o comparatie sau ceva foarte simplu: "marea albastra" sau "copacul mare" si introduc niste filozofii despre cat de uimitoare e marea si acel copac. Atat. Nu esti singura care se blocheaza la alea, unele sunt destul de grele.
Pai cand nu se specifica ce figura de stil, ci pur si simplu cerinta suna : identificati 2 figuri de stil, imediat caut comparatia si epitetul personificator. Dar am vazut variant de pe edu si se cerea si explicarea unei metafore, iti cereau ei sa o explici si era ceva de "ti-am impletit coroana de stele" si evident ca nici nu era vorba de coroana in adevaratul sens al cuvantului si nici nu era impletita unei persoane. Eu la metafore imi dau cu parerea la nimereala.
Da, daca se da asa cerinta, e loterie. Mai sunt cam 30 de ore pana la examen si eu mai am de invatat Iona, Ryga Crypto si In gradina Ghetsemani + Dacia literara naibii ca m-ai speriat cu ea. Ce zici, se poate?
La Dacia literara am citit de vreo 2 ori. Ryga Crypto...nu m-am omorat cu ea ca daca da lirica, aleg Blaga sau Eminescu. In gradina Ghetsemani nici nu o am asa ca nu am invatat-o deci cred ca poti sa le inveti
Eu mi-am scos idei la toate si le tot repet de o saptamana, deja imi vine sa vomit. Vezi sa te uiti si la semnificatia punctuatiei, ca sigur o sa fie un exercitiu in care intreaba "de ce a pus ala virgula acolo?"
La semnificatia virgulei, liniei de pauza, punctuatiei, etc nu am probleme (sper) ca am facut multe variante (cred ca pe toate)
http://www.forum.ebacalaureat.ro/......wforum.php
Eu nu am facut nici o varianta
Ideea e ca eu m-am descurcat mereu la romana asa ca am nevoie sa imi invat lucrurile esentiale, ca de legat, stiu sa le leg. Doar ca sunt o fire mai neatenta si mi-e frica sa nu pierd puncte din neatentie. Totusi eu nu inteleg o chestie: primul subiect cred ca incape pe prima pagina a lucrarii. Al II-lea ar incepe pe pagina urmatoare dar aia, avand coltul ala indoit, prima parte a paginii are un spatiu mai restrans. Si cum la al 2lea subiect trebuie sa scrii 15-20 de randuri, nu stiu cum se numara primele randuri care sunt cam de jumate de rand. Daca eu incep subiectul pe pagina aia, cum imi numar randurile?
La al doilea subiect, la ala la care ti se da un citat, trebuie sa scrii o pagina buna, incepi pe pagina 3, iar subiectul 3, la roman/poezie sau ce se da, scrii pe pagina 4 si pe foaia de rezerva care ti se da. Subiectul 1 nu cred ca incape pe prima foaie, aia indoita. Eu scriu o pagina si un pic de caiet normal la el, de cele mai multe ori
N-are rost sa te ingramadesti pe pagina, sa-ti ia puncte pentru. asezarea in pagina, ca sunt foi destule pentru toata lumea. Al doilea subiect sa-l incepi neaparat pe pagina 3, sa ai toata foaia la dispozitie, sa arate bine. Aici se pierd cele mai multe puncte pe asezarea in pagina, in loc de 30, ti-or da vreo 20...
Asezarea in pagina este in barem dar mai multi profi au spus ca nu se scade decat daca arata absolut groaznic. Insa nu ai cum sa incepi pe pagina a 3a avand in vedere ca la primul subiect nu ai cum sa scrii prima pagina si pagina a doua, oricat te-ai labarta tu. Si nu ai voie sa lasi spatiu nescris pe a doua pagina incat sa iti permiti sa incepi al 2lea subiect pe pagina a 3a. Eu cred ca o sa ma incadrez sa scriu pe prima pagina si o jumate din a 2a pentru primul subiect si la jumatatea paginii a doua o sa incep cel de-al doilea subiect. Oricum o sa mai cer o foaie ca al 3lea subiect nu am cum sa il scriu intr-o pagina si jumate ca limita e de cel putin 2
Cat despre asezarea in pagina, trebuie sa am grija sa las putin spatiu si in dreapta ca sunt obisnuita sa scriu pana in capat si desi nu se scade, nu arata prea frumos in pagina.
No cum e draga, ai stiut Luceafaru?
Nu m-am bagat la Luceafar, am invatat Glossa ca mi-a placut mai mult si tot conditia geniului este abordata. Eu zic ca m-am descurcat, am scris 2 pagini ca 3 nu aveam cum sa scot ca Glossa e mai restrasa. Dar am scris de ataraxie si toate chestiile alea. Celelalte subiecte mi-au parut usoare. Sper sa iau un 9 macar
Tu? Ce ai facut si cam cat crezi ca iei?
Eu ma multumesc cu nota minima sincer, adica 9, 50 cu felicitari. Spun 9, 50 pentru ca la Eminescu am scris doar 2 pagini, dar am abordat bine subiectul. Stii tu, ca la profesoru roman, cand zice sa scrii 2 pagini la el inseamna minim 3. Am avut o tipa in clasa care a scris 7 pagini la luceafaru! Ma intreb ce-a putut scrie? A scris poezia?
Ce ai pus la tipul de perspectiva narativa la exercitiul 4?
Dar la valoarea verbelor la timpul imperfect?
Da, eu tot 2 pagini am scris dar la fel ca si tine, am abordat bine subiectul, am dat si versuri si am respectat structura. Am avut o colega care a scris 4 pagini si are scris mic dar tipa stie Luceafarul pe de rost deci probabil a bagat si strofe, ca a zis ca a scris despre fiecare tablou si bla bla. La perspectiva narativa am scris ca e subiectiva si ca asta reiese din formele pronominale si verbale la persoana I. La valoarea verbelor, am scris ca au rolul de a evidentia rememorarea evenimentului, cand naratorul face cunostinta cu Ilinca.
Eu la verbele la imperfect am scris ca exprima o actiune petrecuta in trecut si exprima continuiitatea unei actiuni. ex: mergand... si tot mergand
Pai...nu te-ai referit la text?
Sa fie si un punct in loc de 2, tot bine e, ca am scris ca exprima o actiune din trecut, ceea ce e evident
Dar e bine si cu rememorarea evenimentelor?
Nu stiu asta sincer, eu am intrebat-o pe profa in legatura cu ce-am scris eu si mi-a zis ca e bine, sper sa fie bine si-n cazu tau
Eu sper sa fie bine si cum am scris eu.E evident ca verbele exprima o actiune din trecut, dar cum cerea sa facem referire la text, in cadrul textului ele exprima rememorarea. Plus ca din moment ce e vorba de rememorare, clar actiunile s-au petrecut in trecut. Adica nu cerea definitia verbelor la imperfect. Astept sa imi zici duminica nota pe care ai luat-o. Sper sa fie acel 9.50
Sa speram, ironico, sper sa iei si tu nota mare, dar sa fie cu o sutime mai mica decat a mea, sa pastram diferenta de egalitate dintre sexe
Deci iata ca a picat poezia. am vazut ca voi ati scris glossa sau luceafarul. eu nu le-am facut pe astea la scoala si am scris floare-albastra.am scris 3 pagini.iar la verbele la imperfect am zis ca permanentizeaza actiunea si sentimentele naratorului care este inca impresionat de felul ilincai de aprivi viata, si inca cateva prostioare
eu sper sa iau nota mare ca vreau sa intru la litere. voi la ce aveti miercuri si vineri? eu isto si logica. sper sa fie la fel de bine ca azi. totusi am obs ca multi nu isi invatasera poezia deloc si de la mine din clasa au fost cativa care nu au scris
Ce nota ati luat pana la urma? eu 9, 80 la romana
AfterStyle întreabă: