| anitta92 a întrebat:

Hello ^^ as vrea sa stiu si eu sigur care este desenul ala de la transformari galiei la fizica ca nu mai stiu sigur ca eu am desenat pe caiet da am rupt pagina si am pierdut-o straight face mersi big grin

2 răspunsuri:
| aladinbeci a răspuns:

Anitta92,nu pot acum sa ma apuc sa-ti fac desenul aici, dar sunt doua sisteme de axe de coordonate xOy si respectiv x'O'y'. Deci este vorba de doua sisteme de referinta inertiale S si S' cu axele paralele.Vom presupune ca sistemul S' se misca cu viteza u (e scris ca vector, deci cu sageata deasupra) constanta, in asa fel incat originile O si O' au fost aceleasi (au coincis) la momentul t = t' = 0. Evident, t este timpul masurat in sistemul S, iar t' este timpul masurat in sistemul S'.
Daca analizam din punct de vedere al observatorului din S si aplicam regula compunerii vectorilor, avem ca:
r = r' + r0 = r' + ut (relatia e scrisa vectorial), toti vectorii fiind masurati cu instrumente din sistemul S. Problema este de a stabili legatura dintre coordonatele (r, t) ale unui eveniment notat cu P, coordonate masurate de un observator din S cu instrumentele sale, si coordonatele (r', t') corespunzatoare aceluiasi eveniment P, dar masurate de un observator din S' cu instrumentele sale (adica ale observatorului din S'). Aici r si r' sunt scrisi ca vectori.
Sper ca de aici iti amintesti. Ma bucur daca te-am putut ajuta.

| anitta92 explică:

Sau macar unde pot gasi desenul crying