Incearca sa faci cateva variante de compuneri, pe care sa le folosesti in mai multe situatii. Spre exemplu, eu am scris aceeasi compunere de 3 ori cu 3 cerinte diferite (intamplare in timpul vacantei, intamplare petrecuta vara, chiar si la simulare). Asa iti va fi mai usor decat daca faci cate o compunere pentru fiecare cerinta, sau o poti ajusta putin. Ca puncte culminante poti spune ca:
-s-a accidentat un personaj sau s-a impiedicat, dar nu grav (jocurile copilariei)
-te-ai ratacit (excursie)
-bataie cu apa neasteptata (mare) ) etc.
Pentru situatiile imprevizibile, adica cu o locatie specifica: biblioteca, restaurant, teatru, gandeste-te la lucruri marunte. Spre exemplu, la biblioteca sunt carti. Gandeste-te ce s-ar putea intampla cu ele. Ai putea spune ca s-a rupt din greseala cartea pe care o aveai in mana. La restaurant ai varsat mancarea pe tine. Punctul culminant trebuie formulat pe loc daca nu ai mai facut acel tip de compunere pana atunc. Gandeste-te la lucrurile simple din actiunea ta, nu te complica.Bafta!
Pai, acum depinde de ce poveste o sa faci. Daca faci o poveste legata de o aventura, un basm sau dintr-un anime/film care l-ai vazut, eu as spune ca e usor. Insa daca o faci din propria ta experienta, eu as spune sa pui in pericol personajele principale, dar printr-un mod neasteptat ele sa scape, iar totul sa revina la normal (pana la un moment-dat). Eu as spune ca va functiona, iar povestea va fi apreciata. :]