1. Istoria tehnologiilor nu are sens in afara Istoriei, ea e legata strans de istoria mentalitatilor, gandeste-te la Galileo, Copernic, Kepler, iar daca te gandesti ca astia sunt in primul rand oameni de stiinta, exact: Istoria tehnologiilor urmeza istoria stiintei, economia face necesare tehnologiile, deci ai nevoie de istoria economica, si as putea continua. Daca extinzi materia Istorie, pui doua ore pe saptamana, automat intra mai multa istorie a tehnologiilor. 2. Istoria evreilor si Istoria regimului comunist sunt strict necesare si trebuiau introduse de mult; cine e informat in aceste doua subiecte nu mai poate sa fie legionar sau nostalgic comunist, si atunci nu mai voteaza Sosoaca, Simion, Georgescu. Vezi ca acolo la Iasi te-a corupt extrema dreapta, daca faceai una din astea doua materii (se poate alege doar una din ele) erai si tu mai emancipat. In plus, daca materiile astea ar fi avut o vechime de 30 de ani, nu te mai chinuiai traind intre retrograzi.
Pai n-am zis ca istoria tehnologiilor trebuie facuta in afara istoriei ci separara de materia istorie pentru ca urmareste altceva. Iar cat priveste economia bineinteles ca se poate da context paradigmei economice in cadrul orei de istorie a tehnologiei. Iar istoria evreilor e o tampenie oriunde in afara de Israel. De ce sa invatam istoria evreilor si nu istoria grecilor sau istoria armenilor? De ce sunt jivreii mai importanti ca armenii sau georgienii sau grecii sau oricare alt popor? De ce nu istoria polonezilor sau a maghiarilor?
Nu va exista un sistem de invatamant bun; fiecare copil este intr-un anumit mediu de viata, intalneste diferite momente ce ii formeaza comportamentul si ideologia. Mai bine ramanem la clasic si fiecare sa isi aleaga cuibul in viata decat sa il fortam sa invete ceva ca la final sa spuna cu ironie ca foarte folositor i-a fost ultimii 4 ani din viata.
Daca tu crezi ca invatamantul public nu a ridicat oamenii din incultura si analfabetism nu am ce sa-ti zic.
Nu am zis ca invatamantul sau educatia sunt inofensive dezvoltarii, am spus ca nu vad de ce am incurca mai mult piramida educatiei deja existenta, scoala generala - informatii generale, liceu - ramura a unui profil care i se potriveste unui elev, facultate - penultima staza a imbunatatirii aptitudinilor si specializarea intr-o pozitie sociala.
Ai spus ca ai considerat dupa o contemplare ca ar fi necesar o materie numita: "istoria tehnologiei", aici e un termen vag, ce tehnologie mai exact? Totodata tehnologia la care va referiti si as banui ca v-ati gandit nu dateaza decat de cateva sute de ani, cei ce vor sa se apropie spre IT exista deja in liceu orele de informatica si in facultate de ramura IT. Nu ii foloseste la nimic unui copil de 14 ani sa stie inceputul erei calculatorului, mai intai sa invete factori exponentiali si sa stie conjugarea verbelor si pe ce bucata de continent se afla, abia dupa sa isi vada de unde a aparut iphone 17 pro max si de ce este in concurenta cu Samsung.
E absolut irelevant sa ai o istorie a tehnologiei. Nu vad nicio aplicate practică a ei. Mai degrabă să înveți o tehnologie actuala nu alea de acu 100 ani.
Mă refer la învățământ preuniversitar. Doar la facultățile de inginerie faci tehnologii moderne. Și le studiezi în detaliu, nu te joci. La școală ar fi complet irelevant pentru elevul de rând să i se predea inginerie dacă nu vrea să ajungă inginer (și majoritatea nu vor). La școală înveți generalități, cultură generală, ca să te familiarizezi cu lumea reală și să alegi mai bine ce carieră vrei să urmezi. Istoria tehnologiei ar fi absolut crucială pentru că trebuie să înțelegi cum a ajuns lumea de azi cum a ajuns. Nu vezi nicio aplicare practică? Aplicarea practică e înțelegerea aprofundată a lumii de azi. Asta e rolul școlii și nu poți să înțelegi lumea de azi dacă nu studiezi lumea de ieri. Tu ești exemplul perfect al eșecului absolut care este învățământul românesc. Exact de asta vreau să se schimbe învățământul, ca să nu mai vedem genul ăsta de gândire superficială.
Pai vezi că nu înțelegi nimic. Asta face școală de acum. Învață teorie care nu poate fi pusă în practică... Tu ești ce exemplu perfect a ceea ce înseamnă învățământul de acum. Zero practică, demagogie doar
N-am zis nicaieri ca scoala n-ar trebui sa invete practic, asta tu ai dat-o de la tine. Dar scoala nu te poate invata cum sa faci un telefon sau un microcip. Tehnologiile contemporane sunt extrem de complexe si au sens doar in cadrul invatamantului superior, nu in cadrul educatiei de baza a elevilor. Scoala trebuie sa predea in mod practic, nu teoretic, dar tehnologia contemporana nu se poate preda practic si nici nu ajuta atat de mult elevul ca istoria tehnologiei pe larg.
Te hotarasti?
Vrei sa predea in mod practic sau sa faca ore inutile de istorie a tehnologiei? Ca te contrazici singur.
Istoria tehnologiei nu e deloc inutila si poate avea multe aplicatii practice la clasă. Daca nu inveti istoria tehnologiei nu poti inspira elevii sa creeze tehnologie.