| BlackRaven45 a întrebat:

Merită să iei Cambridge-ul? Din câte am înțeles nu are un termen de valabilitate, dar multe firme nu țin cont de el dacă e mai vechi de 2 ani. Am auzit că există alte examene care sunt valabile 2 ani. Mă poate lămuri cineva în privința asta?

Mulțumesc!

P.S. Sunt clasa a 12-a.

Răspuns Câştigător
| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns:

Nu are data de expirare tocmai pentru ca nu pune accent pe chestii care se uita, cum ar fi reguli de gramatica, reguli de pronuntie sau reguli de scriere.
Cambridge-ul pune accent pe abilitatile de a intelege si a reactiona in fata situatii. Exact asa vorbesti si limba romana. Gramatica ai facut-o odata, ai uitat-o, dar ti-au ramas in minte formele corecte - bine, pe baza formelor corecte poti deduce regula din spate, dar nu asta e ideea; ideea e ca vei sti sa vorbesti corect, chiar daca nu vei putea explica de ce este corect.

Eu am dat CAE-ul acum 3 ani. Pana acum, mi-a folosit in doua locuri: la facultate ca sa scap de orele de engleza si la un internship unde cunoasterea limbii engleze era obligatorie.

Eu te sfatuiesc sa-l dai, merita in special daca dai FCE, CAE sau CPE.

6 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

"multe firme nu țin cont de el dacă e mai vechi de 2 ani.
Am auzit că există alte examene care sunt valabile 2 ani."

puțini sunt cei cu Cambridge și mulți sunt absolvenții de engleză, poate de aia fac unii nazuri

cine ia examenele e bun dar mai bună e licența in domeniu. Nu te opri, ai banii, ai skill-ul, dă-l

| GabiDumitrescu a răspuns:

E sfint. Ia-l daca ai ocazia. TOEFL-ul expira de exemplu.

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns:

Am uitat sa adaug ceva.
La speaking-ul de la Cambridge ai nevoie de un partener, pe cand la celelalte nu.
Cu partenerul ala vei purta o conversatie bazata pe diferite imagini care ti se pun in fata sau pe o intrebare a examinatorului pasata catre voi, ceea ce face sa devina o discutie mult mai naturala si mai aproape de realitate, pentru ca vei putea reactiona la ceea ce spune celalalt prin exclamari, prin raspunsuri sau chiar prin alte intrebari.
Toefl si ielts sunt departe de realitate (cel putin pe parte de speaking), fiindca tot ce trebuie sa faci e sa raspunzi la niste intrebari ale examinatorului, iar vorbind singur nu ai de ce sa-ti adaugi o exclamatie (de exemplu: "Oh! I think you might be wrong here.", "Uhm, I don't actually agree with you regarding this topic"), vreo intrebare aditionala (mai ales daca ti se cere sa vorbesti despre orasul natal, ca si cum examinatorul ti l-ar cunoaste) sau vreun raspuns prin care sa spui ca (nu) esti de acord.

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

Tot timpul te vei lovi de oameni si va trebui sa ai o reactie corespunzatoare. Nici ielts-ul, nici toelf-ul nu-ti ofera mediul oportun de a-ti dezvolta capacitatile de a vorbi, din moment ce te pun sa vorbesti singur.

| AnastasiaK a răspuns:

Nu are termen de valabilitate, dar mai nou cum ai zis tu nu se mai tine cont de el daca e mai vechi de 2 ani. Explicatia e simpla: daca nu folosesti engleza o perioada, o uiti si doar pentru ca ai stiut-o la un moment dat la un anumit nivel nu inseamna ca se va pastra nivelul acela toata viata, iar anumite firme si facultati s-au prins de asta si de aia nu mai accepta certificatul cu orice vechime. Acum depinde pentru ce il vrei. Daca ai de gand sa te angajezi undeva si iti cere asta sau sa dai la o facultate care are in cerinte certificatul respectiv, da, logic ca merita. Daca nu, sa-l iei doar ca sa ai o diploma in plus, e aiurea. Mai ales ca examenul se da de cateva ori pe an asa ca daca apare ceva la care sa ai nevoie, ai timp sa-l dai.

| vmalex21 a răspuns:

Da si nu.Sa stii ca eu am aplicat cu el pentru facultate in strainatate si au cam strâmbat din nas pentru ca era mai vechi de 2 ani.Mi-au recomandat călduros sa mai dau încă o dată banii pe el ceea ce nu am vrut sa fac.Ca fapt divers, am un certificat de B1 in Limba Germana de la Telc(ceva in genul Cambridge)si chiar daca e la fel de vechi...este acceptat peste tot in Romania si Germania.Concluzia...trebuie să te gândești bine ce vrei sa faci si daca merita.