| alexfab33 a întrebat:

Problema lui Monty Hall varianta. Esti la un joc in care poti castiga un premiu aflat in spatele uneia din 3 usi. Alegi o usa iar cine conduce jocul ( care stie in care ușa este premiul) deschide o usa goala dintre cele doua care au ramas si iti ofera sansa de a schimba alegerea initiala cu cealalta usa. Daca accepti sa schimbi alegerea sansa de a castiga premiul trece de la 1/3 la 2/3. Dar daca cine conduce jocul nu ar cunoaste unde este premiul si ar deschide o usa la imtamplare dintre cele doua care nu au fost alese si usa ar fi goala, daca in acest moment jucatorul ar putea schimba alegerea care ar fi sansele de castig?

4 răspunsuri:
| LaviChu a răspuns:

Nu prea inteleg intrebarea...
In orice caz, daca ai 3 variante prima data sansele sunt de 1/3. daca ai gresit si ai dreptul la a doua alegere as spune ca sansele sunt de 1/2 pentru ca au ramas doar 2 usi nedeschise iar tu mai ai o alegere. deci 50/50.

| Gabriel1237 a răspuns (pentru LaviChu):

Daca ar fi fost 2/3 sanse aveai sanse de 66/33 ceea ce nu este posibil daca tu nu ai nici un indiciu, deci 50/50 e raspunsul bun adica 1/2

| alexfab33 explică (pentru LaviChu):

Cred ca am fost destul de clar. Alegi o usa. Nu poti sa stii daca ai castigat sau nu inca. Dupa asta prezentatorul deschide o alta usa care este goala (el stie unde e premiul) si acum iti da sansa sa alegi usa care a mai ramas. Asta schimba sansele de a castiga. Dar daca prezentatorul nu ar sti unde este premiul si ar alege o usa la intamplare care se nimereste goala, in cazul aceste a pastra sau a schimba alegerea schimba sansele de a castiga?

| LaviChu a răspuns (pentru Gabriel1237):

Alo, alo. la final am zis 50/.50 care inseana 1/2 (jumatate) de unde 66/33? 1/2 daca vrei sa-ol scrii e 33/66 care prin simpificare (cica mate) e tot 1/2. 1/2 = 33/66 dpdv matematic. nu poti spune ca 1/2=66/33 pentru ca 66/33 = 2. Atentie la ce spui. 50/50 e expresie pentru jumi-juma. Adica JUMATATE. Ceea ce exprima si 1/2...